ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορυφώνεται η προετοιμασία για την 1η του Μάη

Αύριο η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο διεθνές και ελληνικό τραγούδι, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία της 1ης Μάη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν την προετοιμασία για την επιτυχία της. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, την Πέμπτη 30 Απρίλη, από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. Την Πέμπτη, επίσης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., προκειμένου να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στο χώρο της κατασκευής της γραμμής Χαϊδάρι - Πειραιάς.

Για σήμερα, Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί από σωματεία και Εργατικά Κέντρα οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Σε εκδήλωση, με θέμα «Από την Πρωτομαγιά του Σικάγου στην Πρωτομαγιά του '36, του '44 και του 2015» καλούν οι μαθητές και οι καθηγητές του Λαϊκού Διδασκαλείου της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως).
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Α' του Διαμερισματικού Συμβουλίου (Πλάτωνος 24) με προβολή ντοκιμαντέρ.
  • Πρώτη μέρα του τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ομάδες από σωματεία, εργαζόμενους και σχολές μαθητείας.
Αύριο η μεγάλη συναυλία

Ενταγμένη στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και στις εκδηλώσεις για τα 16χρονα του ΠΑΜΕ είναι η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο ελληνικό, διεθνές εργατικό και πολιτικό τραγούδι, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Στέφανος Ψαραδάκος και τα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο θα ερμηνεύσουν δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης.

Στο χώρο της συναυλίας μπορεί να φτάσει κανείς με τον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), κατεβαίνοντας στο σταθμό «Ειρήνη». Επίσης, οι Λαϊκές Επιτροπές σε μια σειρά συνοικίες θα δρομολογήσουν λεωφορεία από τα παρακάτω σημεία: Καισαριανή, 5 μ.μ. πλατεία. Βύρωνας, 5 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο). Μπραχάμι, 5 μ.μ., πλατεία ΙΚΑ. Νέα Σμύρνη, 5 μ.μ., πλατεία Αγίας Φωτεινής. Γλυφάδα, 4 μ.μ., πλατεία Αγ. Τρύφωνα. Νέα Μάκρη, 4.30 μ.μ., πλατεία. Ραφήνα, 5 μ.μ., πλατεία. Λαύριο, 6 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχου. Πειραιάς, 5 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο. Νίκαια, 5 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη (στάσεις σε πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νίκαιας). Κορυδαλλός, 5 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες, Λ. Λαμπράκη). Κερατσίνι, 5 μ.μ., Ευγένεια - πλατεία Χαραυγής (Γαριδάκια), με στάση στο τρίγωνο Εφραιμίδη - Δραπετσώνα. Πέραμα, 5 μ.μ., πλατεία Ηρώων (Λ. Ειρήνης). Ελευσίνα, 5 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ. Ηλιούπολη, 5 μ.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ζωγράφου, 5 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας. Πετρούπολη, 5 μ.μ., δημαρχείο Πετρούπολης. Ανω Λιόσια, 5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία. Ζεφύρι, 5.15 μ.μ., γέφυρα Αττικής οδού. Μενίδι, 5.15 μ.μ., πλατεία Καράβου. Κόκκινος Μύλος, 5.15 μ.μ., «Περίπτερα». Ολυμπιακό Χωριό, 5.15 μ.μ., Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.

Συσκέψεις και απεργιακές αποφάσεις για την Υγεία

Ομόφωνη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Μάη από το Σωματείο στο «Αττικόν»

Ομόφωνη απόφαση - κάλεσμα για 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Την πρόταση κατέθεσαν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ενώ στις 6 Μάη αποφασίστηκε να γίνει Γενική Συνέλευση. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία σε «Ευαγγελισμό», «Μεταξά», Νοσοκομείο Σάμου και ΚΑΤ.

Την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και συνολικά στην Υγεία αναδεικνύει η απόφαση του Σωματείου στο «Αττικόν». «Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου μας και των υπόλοιπων δομών είναι κατά πολύ μειωμένος από πέρυσι, δεν φτάνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι για πολλά νοσοκομεία!», τονίζει και προσθέτει πως η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεσμεύει ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή «χρήματα, που, εκτός από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, προορίζονται για την αμοιβή εργαζομένων (επικουρικοί, εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, επιπλέον εφημερίες). Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πληρωθεί το ΔΝΤ από τον ιδρώτα και το αίμα του λαού κι αν περισσέψει κάτι για τα νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ!».

Το Σωματείο καλεί σε πανυγειονομική απεργία και σημειώνει: «Εχουν ευθύνη οι δυνάμεις που πλειοψηφούν σε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ γιατί συγκαλύπτουν την αιτία των προβλημάτων μας, που είναι η ανάπτυξη που στηρίζει τα κέρδη. Προσπαθούν να κρύψουν ότι η στρατηγική της ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα, φέρνει τα προβλήματα και τα μνημόνια. Εχουν ευθύνη και για τον εκφυλισμό που καλλιέργησαν, τις άμαζες κινητοποιήσεις, την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας εξαρτάται η "σωτηρία" μας! Αυτή είναι η ελπίδα μας! Το ζήτημα της υγείας του λαού μας, το ζήτημα της ίδιας της ζωής μας δεν επιτρέπει μειωμένες απαιτήσεις, δεν μπορεί να αρκεστεί στα ψίχουλα».

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών καλούν τη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας - Ρέντη. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία διοργανώνουν την Τρίτη 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ, οι Γραμματείες Εβρου της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών των σχολών Ορεστιάδας και της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου και συνταξιοδοτικά σωματεία του νομού.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης έγινε την Πέμπτη περιοδεία στη Νοσηλευτική Σχολή, στο Δήμο Διδυμοτείχου, στην αγορά και σε υπηρεσίες της πόλης, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Σε συμμετοχή καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Συνελεύσεις - Αρχαιρεσίες - Εκδηλώσεις
  • Σε Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός δράσης της απερχόμενης Διοίκησης, ενώ θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του Συλλόγου. Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες, ώστε να γίνει το σωματείο πιο μαζικό και πιο ικανό να παρεμβαίνει στον κλάδο.
  • Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Οι εκλογές θα γίνουν και τις δύο μέρες από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.
  • Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252) διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ. Τη βιβλιοπαρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Παπαλεωνίδας, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή συγκαλεί την τακτική απολογιστική του συνέλευση, αύριο, Κυριακή 26 Απρίλη, ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Σωκράτους 23, 4ος όροφος - πίσω από τη Βαρβάκειο).
  • Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές και όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου, αύριο, Κυριακή 26 Απρίλη στις 11 π.μ. στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - «ΑΛΕΞ»). Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της θυσίας.
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση, αύριο, Κυριακή 26 Απρίλη και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου στο Χαλάνδρι (οδός Παπάγου 7α και Αριστοφάνους). Θέμα της εκδήλωσης «Η συμβολή της γυναίκας στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».
Νεκρός σε ιχθυοκαλλιέργειες

Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής εργαζόμενος σε ιχθυοκαλλιέργειες της νησίδας Οξιάς Μεσολογγίου. Ο Ινδός εργαζόμενος αγνοούνταν από τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνονταν έρευνες για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός βρέθηκε από δύτη, σε βραχώδη ακτή της νησίδας. Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ