ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οδύνη για τα χιλιάδες θύματα οργή για τις ελλείψεις προστασίας

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν προσεγγίσει ακόμα τις απομακρυσμένες περιοχές. Την τραγωδία μεγαλώνουν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Οσοι επιβίωσαν αποτεφρώνουν τους αγαπημένους που έχασαν
Οσοι επιβίωσαν αποτεφρώνουν τους αγαπημένους που έχασαν
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται δραματικά όσο περνούν οι ώρες από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, που γύρω στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) του περασμένου Σαββάτου συγκλόνισε όλο το Νεπάλ αλλά και μια σειρά γειτονικές χώρες. Μέχρι χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 3.900 και των τραυματιών τους 6.500. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ειδικά στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν έχει καν ξεκινήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία.

Η τεράστια ένταση του σεισμού (υπολογίζεται στα 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ) και το μικρό εστιακό βάθος γιγάντωσαν το «χτύπημα» που δέχτηκε ο λαός της χώρας των 26,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία υπάρχουν μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και πολύ κακές κατασκευές. Την ίδια στιγμή, η οργή για τα χιλιάδες θύματα μεγαλώνει καθώς γίνεται φανερή η έλλειψη στοιχειώδους αντισεισμικής προστασίας. Κι αυτό καθώς, όσο κι αν πολλοί επιμένουν από το Σάββατο να αναλύουν μόνο πόσο «ανυπεράσπιστη» γίνεται η ανθρωπότητα μπροστά στις φυσικές καταστροφές, είναι ολοφάνερο ότι ο λαός του Νεπάλ πληρώνει με τη ζωή του την ανυπαρξία ασφαλών υποδομών και μέτρων πρόληψης που μπορούν να εξασφαλιστούν, με δεδομένη την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει στον 21ο αιώνα.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην πρωτεύουσα
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην πρωτεύουσα
Από το σεισμό επίσης προκλήθηκαν χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια, μεταξύ άλλων κορυφών και στο Εβερεστ. Μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 ορειβάτες. Νεκροί αναφέρθηκαν και σε γειτονικές χώρες, όπως Κίνα (Θιβέτ και αλλού), Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, που χτες έφταναν τους 66. Οι μετασεισμοί ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, όπως ένας 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που την Κυριακή σκόρπισε και πάλι τον πανικό.

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι φωτογραφίες, μαρτυρίες και ανταποκρίσεις που φτάνουν από την ασιατική χώρα: Πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά σαν χάρτινοι πύργοι. Ιστορικά μνημεία που προστατεύει η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως η πλατεία Ντέρμπαρ στο κέντρο του Κατμαντού, που θεωρούνταν μνημείο «συμβίωσης» διαφορετικών θρησκειών, υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Μέλη σωστικών συνεργείων ψάχνουν στα συντρίμμια με τα χέρια. Γιατροί χειρουργούν μικρά παιδιά μέσα σε τέντες αφού τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι είναι αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες και τις επιδημίες καθώς τα αποθέματα τροφών, φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος εξαντλούνται. Ανταποκριτές και μέλη «οργανώσεων αρωγής» που πέταξαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού (μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας) περιγράφουν εικόνες πλήρους ισοπέδωσης. Στις πλατείες έχουν ξεκινήσει αποτεφρώσεις σορών ενώ οι επιζώντες πασχίζουν να επιβιώσουν με τη βοήθεια που άρχισαν να στέλνουν μια σειρά κυβερνήσεις την Κυριακή, αφού άνοιξε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που είχε αρχικά κλείσει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει απλά για «μια τεράστια φυσική καταστροφή». Τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ κατέγραφαν ότι η πρωτεύουσα είναι χτισμένη σε αποξηραμένη λίμνη, κάτι που μεγαλώνει τη σαθρότητα του εδάφους. Η πλειοψηφία των κτιρίων δεν πληροί βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ο λαός του Νεπάλ φορτώνεται τις συνέπειες μιας πολιτικής που για κάθε 10.000 κατοίκους διαθέτει μόλις... 2,1 γιατρούς και 50 νοσοκομειακές κλίνες, που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 46%.

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών θα κοστίσει πάνω από 5 δισ. δολάρια (περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας). Μια σειρά κυβερνήσεις και διακρατικές ενώσεις (όπως και η ΕΕ) προσέφεραν οικονομική βοήθεια, ενώ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έτρεξε να αναλάβει ρόλο «σωτήρα» δηλώνοντας ότι ένα κλιμάκιο του Ταμείου είναι έτοιμο «να αποτιμήσει τη μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».

ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Διεκδικεί μερτικό στο διεθνή ανταγωνισμό

Στο επίκεντρο η οικονομική Κοινότητα και οι κόντρες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

«Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν από καιρό στραφεί προς την Ινδία και την Κίνα. Αλλά η ASEAN (σ.σ. Asociation of Southeast Asian Nations - Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) μπορεί και θα έπρεπε να αναδειχθεί σε "τρίτη δύναμη" στην περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ, στην ομιλία με την οποία χτες «άνοιξε» τη Σύνοδο Κορυφής της ΑSEAN που γίνεται στη χώρα του.

«Η δυναμική μας εξάλλου είναι τεράστια. Εχουμε ήδη το τρίτο μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό του κόσμου... Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη μας κάνει μια από τις πιο ισχυρές και δυναμικές περιοχές», πρόσθεσε ο Ραζάκ, που πρότεινε μεταξύ άλλων να καθιερωθεί κοινή ώρα σε όλες τις χώρες της ASEAN ώστε να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις.

Η 26η Σύνοδος της ASEAN (συμμετέχουν σε αυτή Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) γίνεται σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην κρίσιμη γεωπολιτικά και οικονομικά Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία πολλά μέλη της Ενωσης έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα (αλλά και μεταξύ τους).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η υπό δημιουργία οικονομική Κοινότητα της ASEAN, που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της σύσφιξης της συνεργασίας των μονοπωλίων της περιοχής, του συντονισμού της αντεργατικής τους επίθεσης και της έντασης του ανταγωνισμού με άλλα μονοπωλιακά κέντρα που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών, ενώ στην ατζέντα ξεχωρίζει ο «κώδικας δεοντολογίας» για τη «συμπεριφορά» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η στάση της Κίνας μεγαλώνει τους «προβληματισμούς», ωστόσο κάθε πλευρά καθορίζει τη στάση της συνυπολογίζοντας το «βάρος» που οικονομικά και πολιτικά έχει το Πεκίνο για όλη τη «γειτονιά». Γι' αυτό και ο Ραζάκ αναφέρθηκε στην «ανησυχία» που οι πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προκαλούν (δημοσιεύματα εμφανίζουν την Κίνα να προχωρά επιχωματώσεις σε διάφορα σημεία - κλειδιά), προσθέτοντας ότι η ASEAN πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις «με προληπτικό, αλλά επίσης θετικό και εποικοδομητικό τρόπο».

  • Στο μεταξύ, η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 12 άτομα, ηλικίας 17 - 41 ετών, που φέρεται να συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε περιοχές μέσα και κοντά στην πρωτεύουσα.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΚ ΝΕΠΑΛ (ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ)
Για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (ενοποιημένο μαρξιστικό - λενινιστικό), το ακόλουθο μήνυμα για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε πρόσφατα το Νεπάλ με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τα χιλιάδες θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα σας.

Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου είναι απαραίτητο να εκφράσουν έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους με την εργατική τάξη και το λαό του Νεπάλ που δοκιμάζονται από τις τρομερές συνέπειες του σεισμού, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στη φτώχεια και την εκμετάλλευση που χρόνια τώρα τους μαστίζουν.

Για την ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης θα εργαστεί το ΚΚΕ στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Παρακαλούμε διαβιβάστε στις οικογένειες των θυμάτων και τους εργαζομένους της χώρας σας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τα αισθήματα αλληλεγγύης του Κόμματός μας».

Αλληλεγγύη από το ταξικό κίνημα

Την «ταξική της αλληλεγγύη» προς την εργατική τάξη του Νεπάλ εξέφρασε, από την πρώτη στιγμή, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σε μήνυμά της προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της χώρας αναφέρει πως «εκ μέρους των 92 εκατομμυρίων οργανωμένων εργατών σε 126 χώρες, επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ να εκφράσουν τη στήριξή τους στους εργάτες και το λαό του Νεπάλ».

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του Νεπάλ, που βιώνουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού έσπευσε να εκφράσει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα χιλιάδες θύματα του σεισμού και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας θα είναι μαζί σας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Μήνυμα και από το ΠΣΕ

«Οι εικόνες και οι πληροφορίες που έχουμε λάβει είναι τρομακτικές, ειδικά οι εικόνες από το Κατμαντού, το οποίο φιλοξένησε την τελευταία μας Συνέλευση το 2012», τονίζει από τη μεριά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ (NPSC).

«Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ και στο νεπαλέζικο λαό. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την περίοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ