ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροαφαίμαξη των αγροτών

Καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και να αντιδράσουν

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

Phasma

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Για εξοντωτική φορολόγηση της αγροτιάς από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία εφαρμόζει τις άδικες φορολογικές διατάξεις που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, και για πολιτική εξαπάτηση των αγροτών και από τις δυο αυτές κυβερνήσεις, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Επισημαίνει ότι οι αγρότες φορολογούνται για πρώτη φορά με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού αγροτικού εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν φέτος ένα επιπλέον 55% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος (σύνολο 20,15%), ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις. Δεν έχουν κανένα αφορολόγητο ποσό, ούτε έκπτωση φόρου και ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης (κύρια κατοικία, ΙΧ αυτοκίνητο κλπ.) με τα οποία προσδιορίζεται φορολογητέο εισόδημα, ακόμη κι όταν έχουν ζημιές.

Η ΠΑΣΥ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δήλωνε αντίθετος σε αυτά τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε υποσχεθεί, εκτός των άλλων, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ. Σήμερα ως κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τα εφαρμόσει, γιατί είναι έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρωθούν οι δανειστές και να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Καλούμε τους συνάδελφους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και να αντιπαλέψουν τη νέα φοροληστεία.

Διεκδικούμε: Εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας για οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Για το 2014, με τροποποίηση του νόμου, να καθοριστεί έκπτωση φόρου μέχρι 2.500 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις 20.000 ευρώ αφορολόγητο), από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο. Να μη φορολογούνται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτών αντί για προσλήψεις

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη, στις 7 το πρωί μπροστά στο κτίριο διοίκησης του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης που τους υποχρεώνει να πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα για να καλύπτουν τις ανάγκες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το Σωματείο ζητά την ανάκληση της απόφασης.

Θυμίζουμε ότι μετά από τις ανακοινώσεις του Σωματείου που κατήγγειλε την έλλειψη προσωπικού και την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου, η διοίκηση, αντί να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο - πιλότο για την «εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων» με «συνεργασία του νοσηλευτικού προσωπικού» των κλινικών ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής, τις μέρες εκτός γενικής εφημερίας.

Ειδικότερα, αποφάσισε τη νοσηλεία των ασθενών του Οφθαλμολογικού Τμήματος κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια σε θαλάμους του ΩΡΛ, όπου η κάλυψη θα γίνεται «από έναν νοσηλευτή/τρια ενός εκ των δύο τμημάτων». Επίσης αποφάσισε την απασχόληση του δεύτερου νοσηλευτή του Χειρουργείου, τις μέρες που το νοσοκομείο δε βρίσκεται σε γενική εφημερία, σε ένα από τα χειρουργικά τμήματα του Νέου Κτιρίου και την αποδέσμευση από εκεί του ενός νοσηλευτή, ώστε να διευκολυνθεί η απομείωση των οφειλόμενων ρεπό.

Η απόφαση αυτή εμφανίζεται να βρίσκει σύμφωνες τις προϊσταμένες και τους διευθυντές των συγκεκριμένων τμημάτων και φαίνεται ότι στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η προϊσταμένη της ΩΡΛ είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εκλεγμένη με το ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι κάλεσαν τους εκπροσώπους τους να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους.

Αποφασίζουν απεργία στα Νοσοκομεία

Η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν στα νοσοκομεία οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, υλικών και η απλήρωτη εργασία, θα επιδεινωθεί με τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εργαζόμενοι παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Μάη. Θυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Ηδη αποφάσισαν 24ωρη απεργία τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων στα νοσοκομεία του Ευαγγελισμού (αύριο θα γίνει γενική συνέλευση), Μεταξά και Σάμου. Επίσης, το ΔΣ των εργαζομένων του ΚΑΤ πήρε απόφαση να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ να αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 20 Μάη. Γενική συνέλευση στο νοσοκομείο θα γίνει στις 28/4, ενώ για σήμερα το σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας για αλληλεγγύη στις απολυόμενες καθαρίστριες ιδιωτικού συνεργείου.

Σκοτώθηκε εργάτης στην Ικαρία

Ενας 54χρονος υπάλληλος του δήμου Ικαρίας σκοτώθηκε την Τρίτη, ενώ δούλευε με όχημα φορτωτή - εκσκαφέα στη δημοτική ενότητα Ευδήλου. Με ανακοίνωσή του, ο δήμος δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό της οικογένειας με κάθε τρόπο. Ο δήμος Ικαρίας αναδεικνύει ακόμα τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού στους δήμους, «που οδηγούν σε αδυναμία εφαρμογής κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, σε αύξηση του κινδύνου των εργατικών ατυχημάτων». Σημειώνει τέλος ότι «θα αναλάβει ακέραια την όποια ευθύνη προκύψει από την ανακριτική διαδικασία».

Διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Αρτας

Καμιά απάντηση δεν πήρε το Εργατικό Κέντρο Αρτας στα καίρια θέματα που έθεσε κατά τη χτεσινή διαμαρτυρία στο διοικητή του νοσοκομείου. Το ΕΚΑ ζητά την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για επιβολή πληρωμής στην ψηφιακή μαστογραφία. Υπακούοντας στη λογική της εμπορευματοποίησης και με το επιχείρημα ότι αλλιώς ο μαστογράφος είναι ασύμφορος, η διοίκηση του νοσοκομείου επέβαλε πληρωμή 46,02 ευρώ για την προληπτική εξέταση. Από αυτά, τα 16,02 ευρώ θα τα εισπράξει κάποια στιγμή η ασφαλισμένη απ' τον ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, το νοσοκομείο έχει εισπράξει μόλις το 50% της επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες του Γενάρη (δηλαδή 48.000 ευρώ). Τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης, εστίασης, φύλαξης και τεχνικών υπηρεσιών απειλούν ότι θα σταματήσουν τις πληρωμές στους εργαζόμενους απ' τον Απρίλη. Το νοσοκομείο χρωστά επίσης δεδουλευμένα σε γιατρούς και εργαζόμενους, που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, και η μόνη απάντηση που πήραν ήταν ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα 11 μηνών απ' το 2014.

Συνεχίζουν οι απολυμένες καθαρίστριες

Συνεχίζουν σήμερα, για τέταρτη μέρα, οι απολυμένες καθαρίστριες την αγωνιστική «κατασκήνωση» έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σήμερα στις 11 το πρωί θα βρεθούν στο σημείο της «κατασκήνωσης» οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και απολυμένοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, που βιώνουν και αυτοί τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Πρόκειται για ανθρώπους που δουλεύουν για χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις μίας μόλις μέρας και με πολύ μικρές αμοιβές! Στη γενική συνέλευση που έκαναν κατήγγειλαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, η οποία προχωράει ραγδαία και οδηγεί στην απόλυσή τους. Επισημαίνουν ακόμα ότι «η αλλαγή της πολιτικής θέσης της κυβέρνησης σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ και τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά δείχνει πως οι κόκκινες γραμμές που διακήρυσσε αναιρούνται η μια μετά από την άλλη», καθώς, ανάμεσα σε άλλα, «συντηρεί το απαράδεκτο καθεστώς της σύμβασης "μίας μέρας"».

Δραστηριότητα συνδικάτων
  • Σε Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός δράσης της απερχόμενης Διοίκησης, ενώ θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του Συλλόγου. Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες, ώστε να γίνει το σωματείο πιο μαζικό και πιο ικανό να παρεμβαίνει στον κλάδο.
  • Αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27), θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΛ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στις εργασίες.
Για την προσχολική αγωγή και την υγεία των παιδιών

Ημερίδα με θέμα «Η προσχολική αγωγή και η δημόσια δωρεάν υγεία είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού» διοργανώνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ), την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, πίσω από το δημαρχείο Αθήνας). Στην εκδήλωση θα γίνουν οι παρακάτω ομιλίες: «Παιδί και Υγεία», από τον Αναστάσιο Χατζή, παιδίατρο, πρώην διευθυντή ΕΣΥ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». «Προσχολική αγωγή, δικαίωμα κάθε παιδιού», από την Πόπη Ξεκαλάκη, εκπαιδευτικό και μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ. «Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ευθύνη και υποχρέωση κοινωνική και όχι υπόθεση οικογενειακή», από τη Δώρα Βασιλοπούλου, φυσικό - ερευνήτρια και μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, καθώς και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ