ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΦΡΙΚΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Νέα κέντρα διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες»

Μια νέα «τάξη πραγμάτων, ανοιχτή στις αναδυόμενες οικονομίες», ζήτησε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ασιατών και Αφρικανών ηγετών
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ασιατών και Αφρικανών ηγετών
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μέσα και από τα σχέδια που προωθούν οι ανερχόμενες αστικές τάξεις σε μια σειρά αναδυόμενες δυνάμεις αναδεικνύει η «Συνδιάσκεψη Αφρικής - Ασίας», που πραγματοποιείται στην Τζακάρτα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη χρονιά που δεκάδες ηγέτες των δύο ηπείρων είχαν συγκεντρωθεί στο Μπαντούνγκ της Ινδονησίας, η κυβέρνηση της ίδιας χώρας φιλοξενεί μια σειρά συναντήσεις που αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία τα μονοπώλια των δύο περιοχών είναι έτοιμα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα έναντι των ισχυρών «δυτικών» ιμπεριαλιστικών κέντρων. Χτες και σήμερα διεξάγεται η συνάντηση ηγετών χωρών από τις δύο περιοχές, για την οποία το «Ρόιτερς» χτες μετέδωσε ότι παίρνουν μέρος μόλις 21 αρχηγοί κρατών, αν και είχαν προσκληθεί πάνω από 100.

Αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών που ετοιμάζεται με την πρωταγωνιστική «συμβολή» της Κίνας, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο υπογράμμισε ότι εκείνοι που επιμένουν ότι τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι προσκολλημένοι σε «παρωχημένες ιδέες», συμπληρώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια νέα διεθνή οικονομική τάξη πραγμάτων, που θα είναι ανοιχτή σε νέες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις».

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ότι οι χώρες των δύο ηπείρων «δεν πρέπει πια να αποστέλλονται σε ρόλο εξαγωγών πρωτογενών προϊόντων και εισαγωγών τελικών προϊόντων», ένα ρόλο - πρόσθεσε - που τους έχει ανατεθεί από τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 19 του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο 24 Απρίλη περιελάμβαναν και επιχειρηματική συνάντηση, στην οποία έκαναν εισηγητικές παρεμβάσεις οι ηγέτες Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Ινδονησίας, χωρών δηλαδή που διεκδικούν πιο ενεργό «συμμετοχή» στη μοιρασιά αγορών και πρώτων υλών και ενισχύουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, και ως μέλη των G20.

Συνάντηση ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, χτες έγινε συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Αμπε δήλωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, προωθώντας «αμοιβαία επωφελείς στρατηγικούς δεσμούς».

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ο Αμπε ανέφερε ότι η χώρα του «τρέφει συναισθήματα βαθιάς μεταμέλειας» σχετικά με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκφραση που πολλοί ερμήνευσαν ως αλλαγή της στάσης που το Τόκιο κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και ανάδειξης της έντασης της ιαπωνικής επιθετικότητας. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι προκάτοχοι του Αμπε χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «βαθιά συγγνώμη» για την «ιαπωνική επιθετικότητα». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «βαθιά λύπη, επειδή ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε παρέλειψε τις βασικές εκφράσεις συγγνώμης και μεταμέλειας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές και δηλώσεις σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Την προσοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων συνεχίζει να συγκεντρώνει η Κύπρος, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που αναμένονται το πρώτο 10ήμερο του Μάη, μετά και από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο β' γύρος των οποίων θα γίνει την επόμενη Κυριακή.

Ετσι, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συνάντησε προχτές στη Μόσχα το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και τις προοπτικές για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων αναφέρθηκε από την Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι τα μέρη μπορούν να σημειώσουν πραγματική και διαρκή πρόοδο το 2015. Αυτό θα είναι πολύ θετικό για την περιοχή και προφανώς μια εξαιρετική ώθηση και ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Κύπριους». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κέρι, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Επίσκεψη Θεοδωράκη

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Κύπρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος - μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος κάποια στιγμή πρέπει «να είναι μία», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε κάποια βήματα, πίσω, πιθανόν, από τα θέλω μας». Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μέλλον λαμπρό στην ΕΕ και πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να είναι δυο ισχυροί πόλοι ανεξαρτησίας, αλλά μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην ΕΕ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Οι διοικητές στρατών αραβικών χωρών συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο με βασικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση μιας αραβικής στρατιωτικής δύναμης (γνωστής και σαν «Αραβικό ΝΑΤΟ») με υποτιθέμενο στόχο την αντιμετώπιση «περιφερειακών κρίσεων και της τρομοκρατίας».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ξανάρχισε χτες η επόμενη φάση διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, με τη συνάντηση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, του Ιρανού ομολόγου της Αμπάς Αραγκτσί και της ευρωενωσιακής αξιωματούχου Χέλγκα Σμιντ. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Ομάδας των Εξι, που απαρτίζεται από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν χτες έφοδο σε ξενώνα του Γιοχάνεσμπουργκ και συνέλαβαν 11 άντρες, ως ύποπτους για την εξαπόλυση ορισμένων εκ των πιο βίαιων, αιματηρών επιθέσεων σε ξένους μετανάστες και τις περιουσίες τους, που προκάλεσαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες το θάνατο επτά ατόμων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Και άλλα μαύρα μαντάτα περιμένουν τους εργαζόμενους στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΤΕΣΚΟ, καθώς χτες η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες «καθαρές ζημιές» στην 96χρονη ιστορία της, ύψους 5,47 δισ. λιρών (περίπου 8,5 δισεκ. δολάρια), παρά τα κατά καιρούς σχέδια αναδιάρθρωσης, απόλυσης προσωπικού και κλείσιμο «ζημιογόνων» καταστημάτων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Αλβανία και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων για τους πολίτες που ζουν στις δύο χώρες. Από τη συμφωνία με τον Καναδά αναμένεται να ωφεληθούν 20.000 Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα αυτή.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως σταματά τις επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές του Νότιου Σουδάν, μετά από την «εξαφάνιση» τριών Νοτιοσουδανών υπαλλήλων που δούλευαν για λογαριασμό του Οργανισμού στην περιοχή Μελούτ, όπου συχνά αναφέρεται ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και στις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άντρα που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον «μίας ή δύο εκκλησιών». Ο συγκεκριμένος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, «είχε την πρόθεση να αναχωρήσει για τη Συρία» προκειμένου να ενταχτεί στις τάξεις των τζιχαντιστών και είχε στην κατοχή του «ένα οπλοστάσιο πολεμικών όπλων», σύμφωνα με τις Αρχές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας αγρότης αυτοκτόνησε στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Ινδίας ενάντια σε νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια. Το νομοσχέδιο διευκολύνει την αγορά γης για την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και κατασκευαστικών έργων, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ιεραρχεί την ολοκλήρωση υποδομών που θα στηρίξουν τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο μεταποίησης» στη Νότια Ασία και όχι μόνο.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενα μικρό «drone» (τύπος τηλεκατευθυνόμενου και μη επανδρωμένου ιπτάμενου σκάφους) εντοπίστηκε χτες στην οροφή των γραφείων του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο. Κοντά σε αυτό εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες της ραδιενεργούς ουσίας κέσιο. Οι Αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή αναλυτικής έρευνας και δήλωσαν ότι θα αναληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

ΣΕΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν εργασίες ανέλκυσης του οχηματαγωγού «Σεουόλ», που βυθίστηκε τον περσινό Απρίλη προκαλώντας το θάνατο πάνω από 300 ανθρώπων. Οι εργασίες αναμένεται να κοστίζουν περίπου 140 εκατ. δολάρια και να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μετά από ... επτά μήνες διεργασιών μεταξύ των μερών του κυβερνητικού συνασπισμού ορκίστηκε προχτές το νέο υπουργικό συμβούλιο στο Αφγανιστάν. Το BBC μετέδωσε ότι το 16μελές συμβούλιο αποτελείται από «νέους, μορφωμένους και προερχόμενους από επαγγελματικούς χώρους», αναδεικνύοντας τις δεσμεύσεις του Προέδρου Ασράφ Γάνι να μη στραφεί σε «πολέμαρχους» και «φύλαρχους», αλλά «ανθρώπους της αγοράς».

Στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Γυναικείων Υποθέσεων και αντι-ναρκωτικής πολιτικής ορίστηκαν επικεφαλής γυναίκες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης να ξεπεράσει ευρύτερες «αγκυλώσεις» που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμποδίζουν την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα, εξυπηρετώντας τα μονοπωλιακά συμφέροντα που στηρίζει και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού. Ωστόσο, η θέση του υπουργού Αμυνας εξακολουθεί να είναι κενή, εξαιτίας - όπως φαίνεται - διαφωνιών μεταξύ του κόμματος του Γάνι και του κόμματος του Αμπντουλά Αμπντουλά που ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού. Θυμίζουμε ότι οι δύο είχαν «κονταροχτυπηθεί» στις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και αφού «αντάλλαξαν» κατηγορίες για νοθεία κ.τ.λ. κατέληξαν να συμφωνούν στο σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής συνεργασίας», με την πρωταγωνιστική συμβολή ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ