ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Η θέση μας στο Ενεργειακό είναι η θέση της ΕΕ»

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» επιβεβαιώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ευρωατλαντικές προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης (φωτ. από συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ το 2013)

Eurokinissi

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» επιβεβαιώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ευρωατλαντικές προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης (φωτ. από συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ το 2013)
Την απόλυτη στοίχιση της ΝΔ στον ευρωατλαντικό άξονα σκιαγράφησε ο εκπρόσωπος Τύπου της, Κ. Καραγκούνης, σχολιάζοντας το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.

«Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό παιχνίδι των εντυπώσεων. Η θέση μας στο διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό συμπίπτει πλήρως με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, η οποία δίδει και τις σχετικές εγκρίσεις. Οπως έχει συμβεί με τον αγωγό TAP», δήλωσε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι «για το πρόβλημα των ελληνικών αγροτικών μας προϊόντων, την περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και για την οικονομική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την "Gazprom" δεν ακούσαμε τίποτα. Είναι, όμως, λυπηρό ότι ακούσαμε για πρώτη φορά Ελληνα πρωθυπουργό να καταγγέλλει στο εξωτερικό τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του» (σ.σ: ότι δεν έκαναν τίποτε προς ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αναφέρει ο Τσίπρας).

Ταυτόχρονα, δράση επιχειρεί να αναπτύξει η «σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔ, με παρεμβάσεις των τομεαρχών της. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως, είπε μεταξύ άλλων ότι «δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για στρεβλώσεις και εκσυνδικαλισμό της δημόσιας διοίκησης», ότι «θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα διαδικασιών, για παράδειγμα, με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια», ότι «ευνοεί την ατιμωρησία, για παράδειγμα, περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων και αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας» και, τέλος, ότι «διογκώνει ανεξέλεγκτα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς προηγούμενη διερεύνηση αναγκών, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς έλεγχο των μονιμοποιήσεων»...

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο τομεάρχης Υποδομών του κόμματος Λ. Αυγενάκης, o τομεάρχης Τουρισμού Μ. Κόνσολας και είκοσι ακόμη βουλευτές της ΝΔ, ζητούν άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης «για την εκμετάλλευση των παραλιών από τους δήμους». Αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, υποστηρίζουν ότι θα υπάρχουν «δυσμενείς επιπτώσεις για τον τουρισμό», «απώλεια εσόδων για την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο» κ.ά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει μια χώρα «κόμβο» και «γέφυρα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστική η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας την τελευταία μέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Ρώσο ομόλογό του, Ντ. Μεντβέντεφ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το Ρώσο ομόλογό του, Ντ. Μεντβέντεφ
Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Μόσχα, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ν. Κοτζιά και Π. Λαφαζάνη, αντίστοιχα, και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί εκ νέου στη Ρωσία και στις αρχές Ιούνη, οπότε και θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Χτες, σε ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, συμπύκνωσε το στόχο της επίσκεψής του, ομολογώντας ότι η περιλάλητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν αποσκοπεί παρά στη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης και στην αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης της Ελλάδας. «Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει το διεθνή της ρόλο. Ως πυλώνας και γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Και ως χώρα κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, μεταφορών, διασυνδεσιμότητας, πολιτισμού, τουρισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι καθορίστηκαν και οι προσφορότεροι, για «μπίζνες» ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών, τομείς:

Ενέργεια: Οπως είπε, «πάντα με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», συμφωνήθηκε η «προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, ενώ θα ικανοποιεί καταρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός θα «τρέχει» ταυτόχρονα με άλλους που αφορούν σε αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συμμετοχή στην ευρωπαϊκή συζήτηση για ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, στήριξη των αγωγών TAP και IGB, αναβάθμιση των υποδομών LNG και διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (δηλαδή όλα τα ενεργειακά «project» που «έτρεχε» και η προηγούμενη συγκυβέρνηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου).

Εμπόριο: Κατά τον πρωθυπουργό, εντοπίστηκαν δυνατότητες ενίσχυσης των εξαγωγών στη Ρωσία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ως σκέψη τη συγκρότηση ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ώστε να παρακάμψουν το εμπάργκο της Ρωσίας σε αγροτικά προϊόντα από χώρες - μέλη της ΕΕ (αντίμετρο στις κυρώσεις της ΕΕ με αφορμή το Ουκρανικό). Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι πεδίο δράσης στις ρωσικές εταιρίες προσφέρεται και «στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί το στρατηγικό του ρόλο... παρουσιάσαμε την νέα ελληνική στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων, που βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ελληνικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

Τουρισμός: Τέθηκε ως στόχος η αποκατάσταση της μείωσης του τελευταίου χρόνου στο ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Επικίνδυνο «παιχνίδι» σε πολλά «ταμπλό»

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» σε ένα «τρίγωνο αποσταθεροποίησης». Σταθερότητα που συνέδεσε με την ενίσχυση της«οικονομίας μας» και με την «αξιοποίηση της θέση μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ».

Στο όνομα της διατήρησης της «σταθερότητας», υπερασπίστηκε την ένταξη στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ των βαλκανικών χωρών, τη συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και το διάλογο με τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία του Μινσκ, αναφέροντας ότι «ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής (...) απομακρύνει» τη λύση και πως «πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την «επανεκκίνηση του διαλόγου ΕΕ - Ρωσίας για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, την ενεργειακή συνεργασία και την προώθηση της κινητικότητας των πολιτών» και την ενίσχυση του «ρόλου του ΟΑΣΕ με σκοπό την οικοδόμηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία είναι κρίσιμη για την ειρήνη στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για μια σειρά άλλων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων».

Χτες, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης στη ρωσική πρωτεύουσα, με το Ρώσο ομόλογό του, Ντ. Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας, Σ. Ναρίσκιν, και τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

Αντιδράσεις και σχόλια... με διαβάθμιση

Ενα μάλλον τυπικό σχόλιο αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξαναχρησιμοποιημένο μάλιστα σε επαφές άλλων ηγετών κρατών με τον Βλ. Πούτιν («έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία. Εχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ»), ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα. Πάντως, οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να έχουν την έγκριση της Ουάσινγκτον, καθώς πρόσφατα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, είχε δηλώσει: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί»...

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ε. Μπροκ, ανέφερε ότι «οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τυπικά έτσι ώστε να μην παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία».

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς τη Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Σέντερ, ανέφερε πως «ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν» την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να είναι σοβαρός εταίρος για την Ελλάδα» και πως ο Αλ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αποτελέσματα με ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού κοινοβουλίου, Π. Ραμζάουερ, δήλωσε ότι, «μετά τις οικονομικές περιπλανήσεις, έρχεται τώρα και ο εκβιασμός της εξωτερικής πολιτικής» και προσθέτει ότι, σύμφωνα με την αρχή της CSU «αλληλεγγύη μόνο έναντι σταθερότητας», ξεπεράστηκε με την επίσκεψη στη Μόσχα η τελευταία «κόκκινη» γραμμή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε ότι, «παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε τη γραμμή την οποία αναμέναμε από εκείνον» και πως αυτό τον καθησυχάζει...

ΠΟΤΑΜΙ
«Σχέσεις με Μόσχα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου»

«Καλοδεχούμενες» χαρακτηρίζουν στο Ποτάμι τις «καλές σχέσεις» μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Ρωσίας, αρκεί να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση του ευρωατλαντικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση να παίξει «συνετά» στα παζάρια με τους «εταίρους» το γεωπολιτικό «χαρτί», την κομβική θέση της χώρας, τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί «προγεφύρωμα» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες στη ΝΕΡΙΤ ο βουλευτής του μορφώματος Γ. Μαυρωτάς. Είναι «καλοδεχούμενες οι καλές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας» ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να μείνει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «συνέχειας» σε ζητήματα όπως τα ενεργειακά, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του Ποταμιού, Αλ. Μαλλιάς, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», είπε: «(...) Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να φέρει απτά αποτελέσματα και να μη μείνουμε μόνο στις προθέσεις (...) Αν ήμασταν στη Μόσχα, η ανάλυση που θα κάναμε θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει σταθερή πορεία, αλλάζουν οι προτεραιότητές της ανάλογα με κάθε κυβέρνηση και οι θητείες των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι βραχύτερες. Οταν προγραμματίζουμε όμως έργα μεγάλης εμβέλειας, όπως τα ενεργειακά, είναι σαφές ότι η υλοποίησή τους χρειάζεται χρόνο, ο οποίος είναι πέραν της θητείας μιας κυβέρνησης. Βεβαίως είναι θετικό και πρέπει η Ελλάδα με όσες δυνατότητες της έχουν απομείνει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το γεωπολιτικό χαρτί είναι πολύ ισχυρό και είναι το βασικό στοιχείο το οποίο έχουν αντιληφθεί κυρίως οι Αμερικάνοι πολύ πριν από τους Ευρωπαίους, εδώ και έξι χρόνια.Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τις συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του κου Ομπάμα προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων μας (...) Πράγματι είμαστε σε μια κομβική θέση. Τα όσα, δε, συμβαίνουν στον περίγυρό μας, από τη Συρία, το Ιράκ κλπ., είναι ακριβώς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης «να προβάλλεις τη γεωγραφική σου θέση και τις διευκολύνσεις που παρέχεις στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και βεβαίως ότι είσαι το προγεφύρωμα της ΕΕ σε ένα χώρο που φλέγεται από πολέμους και από πρωτοφανή ανατροπή του status quo». Εξέφρασε, ωστόσο, ενστάσεις για λεχθέντα από κυβερνητικούς παράγοντες, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως τον Π. Καμμένο και τις δηλώσεις του περί διείσδυσης στην ΕΕ τζιχαντιστών αν καταρρεύσει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

ΠΑΣΟΚ
«Εξωτερική πολιτική βάσει των κανόνων της ΕΕ»

Τους περιορισμούς που θέτει το ευρωενωσιακό πλαίσιο στην περιλάλητη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης, αποτυπώνει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

«Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών - μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της ΕΕ, κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

«Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου (σ.σ: Τσίπρα - Πούτιν) θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα:

-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ΕΕ και της σχέσης με το ΔΝΤ.

-- Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.

-- Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη - μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασία να είναι πολύ φιλικές.

-- Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

-- Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ