Τα παζάρια ξεκινούν πάλι ενώ στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται σφοδρές οικονομικές αλλά και στρατιωτικές συγκρούσεις
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Αϊντε στη Λευκωσία |
Το σήμα για νέα ένταση των παζαριών γύρω από το Κυπριακό έδωσε, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα από τη Λευκωσία ότι θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στο ψευδοκράτος.
Ο Αϊντε υποστήριξε ότι εξαλείφθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι συνομιλίες είχαν διακοπεί το περασμένο φθινόπωρο και έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» στις επαφές που ο ίδιος είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Σημείωσε ότι ο Κύπριος ηγέτης είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επισήμανε - σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία των επαφών, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.
Ο Αϊντε χαρακτήρισε το 2015 «αποφασιστική χρονιά» για το Κυπριακό και ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική προετοιμασία για την επανέναρξη των διμερών επαφών. Τέλος, είπε ότι οι επαφές θα αρχίσουν πάλι τις επόμενες βδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μετά από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το πρωί με τον Ν. Αναστασιάδη, μετά την οποία ο ίδιος ο Κύπριος ηγέτης δεν έκανε δηλώσεις. Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και έκανε λόγο για «πολύ παραγωγική» συνάντηση. Ακόμα, τόνισε ότι επιθυμεί να συναντηθεί και με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Βεβαίως, η τουρκική επιθετικότητα - η κλιμάκωση της οποίας με την «είσοδο» του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ στάθηκε αφορμή για διακοπή των διαπραγματεύσεων - όχι μόνο δεν έχει εκλείψει αλλά και παραμένει έντονη. Η προθυμία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αφορά την τακτική που κάθε εμπλεκόμενη πλευρά υιοθετεί στην παρούσα φάση, όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων που εκφράζει.
Οι ανακοινώσεις Αϊντε σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, πιο σύνθετης φάσης στα παζάρια γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος μαζί με τη γειτονική Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αποτελούν πεδία εκδήλωσης πολύμορφων συγκρούσεων, διπλωματικών, οικονομικών αλλά και στρατιωτικών, μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Τα ενεργειακά «αλισβερίσια» που η Κύπρος προωθεί μαζί με την Ελλάδα με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, η προθυμία της Λευκωσίας να στηρίξει το «διεθνή συνασπισμό» που στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών βομβαρδίζει Συρία και Ιράκ, η σύσφιξη των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, αλλά και οι ενεργειακές εναλλακτικές που πολλοί αναζητούν στο φόντο της «κρίσης» στην Ουκρανία, προσθέτουν νέα δεδομένα στην αντιλαϊκή «σκακιέρα», στην οποία εκπρόσωποι ισχυρών μονοπωλίων δηλώνουν έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν.
Οι προσδοκίες του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, για μια ενωμένη πατρίδα, που θα αναπτυχθεί ειρηνικά, με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, δε θα ικανοποιηθούν υπό το πρίσμα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» που τα αστικά επιτελεία θέτουν ως στόχο επίλυσης του Κυπριακού. Η ασφάλεια και η σταθερότητα για τις οποίες εκείνα δουλεύουν αφορούν την προώθηση μονοπωλιακών σχεδιασμών, που θα βαθύνει την εκμετάλλευση των εργατών, την καταλήστευση του λαϊκού πλούτου, την εμπλοκή σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στο μεταξύ, χτες, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι. Ο Οσάτσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα και «τι κάνουμε περαιτέρω επί των αποτελεσμάτων της επίσκεψης».
Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Αναστασιάδη, η Μόσχα είχε εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, η Λευκωσία είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. Ο Πούτιν είχε δηλώσει σχετικά ότι στο εξής «η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπει σε ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας να καταπλέουν στα λιμάνια της». Τέλος, ο Οσάτσι είπε ότι στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η πρόταση τα δημόσια σχολεία της Κύπρου να διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα.
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Την έντονη αντίδραση της Σερβίας προκάλεσαν οι χτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε κοσσοβάρικο τηλεοπτικό σταθμό ότι η Αλβανία θα επιχειρήσει να ενοποιηθεί με τον κλασικό τρόπο με το Κοσσυφοπέδιο, εάν η ΕΕ δεν προωθήσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης των σχέσεών της με το προτεκτοράτο και συνεχίσει την απομόνωσή του. Βέβαια, το όλο ζήτημα επαναφέρει σενάρια, που, από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, ήταν στο τραπέζι.
Αφορμή για την προκλητική δήλωση του Ράμα, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον αντιπρόεδρο της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρωθυπουργού) Χασίμ Θάτσι ήταν οι καθυστερήσεις από τη μεριά της ΕΕ στο καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Κοσσοβάρους πολίτες. Μιλώντας στο κανάλι «Κόσοβα Κλαν» ο Ράμα είπε: «Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο εάν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους με τον κλασικό τρόπο».
Ο Θάτσι, από τη μεριά του, όχι μόνον δεν πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του Ράμα, αλλά πρόσθεσε πως τα λόγια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Σερβία αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Ράμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε με δήλωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ποτέ δεν θα ενωθούν, με το κλασικό τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».
Ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς σημείωσε ότι η δήλωση Ράμα «το μόνο που κάνει είναι να διακυβεύει την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή». Προκάλεσε μάλιστα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που έχουν υπό την «προστασία» τους το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου να απαντήσουν στις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που, όπως σημείωσε «συνιστούν επίθεση στην ειρήνη!» Κάλεσε, μάλιστα, την αλβανική κυβέρνηση «να σταματήσει να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου και να αφοσιωθεί πλήρως στο σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεών της και των σχέσεων καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες».
Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ΣΠΟΥΤΝΙΚ σημείωσε ότι ακόμη και εάν η Σερβία αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο δεν θα έμπαινε στην ΕΕ, γιατί και σε εκείνη την περίπτωση θα άλλαζαν και πάλι οι όροι από τη μεριά των Βρυξελλών. «Η Σερβία δεν επιθυμεί πλέον να αποδεχτεί αυτήν την πολιτική των μετακινούμενων στόχων και της συνεχούς επιβολής νέων όρων στην ενταξιακή διαδικασία για την ολοκλήρωση», σημείωσε ο Ντάσιτς κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Σέρβου Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς πως εάν η Σερβία αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο θα έμπαινε στην ΕΕ σε έναν μήνα.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από την ευθύνη υπηρεσιών που έχουν την αρμοδιότητα να επιτηρούν ζητήματα υγείας των εργαζομένων στις αερομεταφορές, που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για την ασφάλεια εκατοντάδων επιβατών ανά πτήση, με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους της «Germanwings» στις γαλλικές Αλπεις.
Πριν λίγες μέρες, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που κατέγραφαν συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας (Luftfahrt Bundesamt - LBA) να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς αποδίδονταν στη LBA «μακροχρόνια προβλήματα» και «χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό».
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της «Lufthansa» (στην οποία ανήκει η «χαμηλού κόστους» «Germanwings») ισχυρίστηκαν ότι με βάση νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλη του 2013, υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί σχετικά με την πληροφόρηση της LBA για «ορισμένα ιατρικά ζητήματα».
Είχαν προηγηθεί, πριν αρκετές μέρες, οι αντιφατικές τοποθετήσεις στελεχών της εταιρείας, που τη μια στιγμή εμφανίζονταν να γνωρίζουν και την άλλη να μη γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τα ψυχολογικά προβλήματα που φαίνεται (όπως προκύπτει από ανακοινώσεις των Αρχών που έχουν αναλάβει τις σχετικές έρευνες) ότι είχε ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Αντρέας Λούμπιτς.
Η σύγχυση που προκαλείται γύρω από κρίσιμα ζητήματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συν τοις άλλοις, «διακυβεύεται» το ύψος της αποζημίωσης που η «Lufthansa» θα κληθεί να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων. Αν αποδειχτεί ότι ο Λούμπιτς σχεδίασε αυτοκτονία, η εταιρεία θα μπορέσει νομικά να γλιτώσει κάθε ευθύνη. Επίσης, ο Ζεράρ Αρνού, 18 χρόνια πιλότος της «Air France», επισήμανε ότι η έρευνα για την τραγωδία και οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν πολλά διφορούμενα στοιχεία, αφήνοντας υπόνοιες ότι η όλη υπόθεση με την ευθύνη του συγκυβερνήτη μπορεί και να «μαγειρεύτηκε» γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και τα γεγονότα να είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι επισήμως παρουσιάζονται.