ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2015
Σελ. /24
Να και κάποιοι που χάρηκαν

Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του προχτές στο υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, και πήρε τα εύσημα των βιομηχάνων. Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο Θ. Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέδειξαν με σαφήνεια την αναπτυξιακή διάσταση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και τη σημαντική Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία που δημιουργούν η Παραγωγή, η Ερευνα και οι Εξαγωγές των Ελληνικών Φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι εξαγγελίες θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα μέτρα». Να, λοιπόν, και κάποιοι που χάρηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Γιατί οι εργαζόμενοι στην Υγεία, που αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, ξέσπασαν από οργή για την κατάσταση που ζουν αυτοί και οι ασθενείς, αλλά και για τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς «χαλάει» τη ΝΔ;...

«Το ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει σε μια εξωφρενική ακροδεξιά κινδυνολογία δεν είναι μόνο λυπηρό για την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και επικίνδυνο για την πολιτική ζωή του τόπου. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι που τροφοδοτούν τη Χρυσή Αυγή...», αυτά μεταξύ άλλων σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά για τη δημόσια ασφάλεια. Εντυπωσιάζει η επιμονή της κυβέρνησης να διαχωρίζει τη ΝΔ σε προ και μετά Σαμαρά, εξωραΐζοντας το ρόλο που έπαιξε ένα αμιγώς αστικό πολιτικό κόμμα, τα έργα και οι ημέρες του οποίου διαχρονικά είναι γνωστά και εξόχως αντιλαϊκά. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί στη διακυβέρνηση, για «διείσδυση» στο λεγόμενο καραμανλικό «στρατόπεδο» της ΝΔ, φαίνεται να συνεχίζεται, αφού οι στοχεύσεις μάλλον δεν περιορίζονται στην άντληση ψήφων. Η επιλογή Παυλόπουλου για την ΠτΔ, η απόφαση να μη συμπεριλάβει η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής, οι επαφές και τα γεύματα που λέγεται και γράφεται ότι έχουν γίνει, μαρτυρούν ότι οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα καλά κρατούν και πολλές εξ αυτών εν κρυπτώ...

Τρώγλη...

Το συμπέρασμα ότι οι μετανάστες καλύτερα να παραμένουν στην Αμυγδαλέζα προκύπτει από τα ερωτήματα που θέτει «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών σε οίκημα στο κέντρο της Αθήνας, η τρώγλη όπου βρίσκουν στέγη οι εξαθλιωμένοι και τα παιδιά τους, οι δεκάδες κατσαρίδες στα λιγοστά φαγητά, ο μικρός μετανάστης που, κλαίγοντας, αναφέρει στην κάμερα ότι ο μπαμπάς του ψάχνει λεφτά «για να φύγουν», την έκαναν τη δουλειά τους: Εδωσαν αφενός την είδηση για την άμεση παρέμβαση της Ρένας Δούρου με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφετέρου την πάσα για να «αναρωτηθούμε»: «Μήπως είναι καλύτερα στην Αμυγδαλέζα;», όπως λέει και ο δημοσιογράφος. Οι συγκινητικές εικόνες, η «γροθιά στο στομάχι», όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος, διαφήμισαν τη δράση της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, ενώ ενίσχυσαν με τον τρόπο τους ανησυχίες και φόβους κατοίκων του κέντρου για το πού πάει η κατάσταση, μια κατάσταση βούτυρο στο ψωμί σε καλοθελητές «αγανακτισμένους υπερ-πατριώτες»...

... ή φυλακή;

Το δίλημμα, λοιπόν, για τους μετανάστες είναι φυλακή με ποντίκια και σύρματα ή τρώγλη με κατσαρίδες και με αρωγούς τα διάφορα κυκλώματα δουλεμπόρων που λυμαίνονται τη φτώχεια τους. Γι' αυτά όμως το ρεπορτάζ δεν είπε κουβέντα. Ούτε για τους «σπιτονοικοκύρηδες» τέτοιων κτιρίων, για τις ευθύνες της κυβέρνησης που βγάζει τους μετανάστες από τη μια πόρτα της Αμυγδαλέζας και τους βάζει από την άλλη, ούτε για τα παιχνίδια που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος στις πλάτες τους, αξιοποιώντας τους ως «διαπραγματευτικό χαρτί»... Κουβέντα για τις Συνθήκες της ΕΕ που η συγκυβέρνηση προσκυνά και εγκλωβίζουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα, μέσα και έξω από κέντρα κράτησης. Ούτε, βεβαίως, ότι εκτός από αυτό το ψευτοδίλημμα υπάρχει και άλλος δρόμος. Η πάλη ενάντια στους Κανονισμούς, στις Οδηγίες και τις Αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο, η απαίτηση για στέγαση των μεταναστών σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, η γρήγορη και αξιόπιστη παροχή ασύλου στους διωκόμενους ή προερχόμενους από χώρες ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Το θέμα στο δελτίο ενημέρωσε, λοιπόν, το κοινό για άλλο ένα καυτό ζήτημα, εκτός από τα στοιχήματα που «έχουν πάρει φωτιά για το όνομα του νέου γαλαζοαίματου μωρού της Βρετανίας»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1826 Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1926 Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά, ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.

1931 Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ' όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Αντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγκερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις.

1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στο συνασπισμό του ΕΑΜ, ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξαγάγει γνήσιες εκλογές.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο).

1961 Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουστσόφ!

1964 Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ