Eurokinissi |
Ντόρα Μπακογιάννη |
Εμμένοντας, καταρχήν, στην κυβερνητική απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο, ο Τσίπρας απάντησε αμέσως στην πρόταση Μπακογιάννη που του κοινοποιήθηκε προχτές, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι βρίσκει «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» την εν λόγω πρωτοβουλία για παράλληλη συγκρότηση Επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων του μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σημειωτέον, στην επιστολή Μπακογιάννη που στάλθηκε την Πρωταπριλιά στην πρόεδρο της Βουλής και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηριζόταν ότι «τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος».
Εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τη χρησιμότητα μιας εξεταστικής επιτροπής, όπως αυτή που προκρίνει η κυβέρνηση («θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας»), η Μπακογιάννη πρότεινε «η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία. Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου».
Eurokinissi |
Αλέξης Τσίπρας |
Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κάτοικοι σε συγκέντρωση, που πραγματοποίησε χτες ο δήμος Κορυδαλλού, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις κατά της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των φυλακών. Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, από τις 11.30 το πρωί έκλεισαν όλα τα σχολεία, ενώ κλειστές ήταν και οι υπηρεσίες του δήμου.
Στη συγκέντρωση μίλησε και η βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε πως το ΚΚΕ θέλει να γίνει η δίκη και να μην αναβληθεί, προσθέτοντας πως το Κόμμα θέλει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής που είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ζήτησε να γίνει άμεσα η απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη. Ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών ή σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, γιατί η δικαστική αίθουσα των φυλακών βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες της πόλης, τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι η αστυνομική παρουσία που θα υπάρχει, οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της δίκης από διάφορους φορείς, θα επηρεάσουν τους μαθητές που κινούνται στην περιοχή και μάλιστα σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων. Ακόμα επισήμανε ότι δεν ενδείκνυται η δίκη να γίνει στο χώρο των φυλακών που είναι πολύ κοντά στους τόπους των εγκλημάτων των ναζιστών κατηγορουμένων όπως η δολοφονία του Π. Φύσσα, οι δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγυπτίων ψαράδων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλοί εκλεγμένοι της Τοπικής Διοίκησης και βουλευτές.
Οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του Κορυδαλλού ενάντια στη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές, οδήγησαν τόσο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (τον υπουργό Α. Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Τ. Κουράκη) όσο και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, να ταχθούν με δηλώσεις τους δημόσια υπέρ της διεξαγωγής της δίκης σε άλλο χώρο. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμιά συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα.
Στη Μόσχα μεταβαίνει στις 8 και 9 Απρίλη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλ. Πούτιν, και τον πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, Ενέργειας, Τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, ενόψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Ετους 2016 Ελλάδας - Ρωσίας.
Συγχρόνως, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Στο μεταξύ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς των δανειστών ενημερώθηκε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνεδρίαση, δόθηκαν διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη λίστα μέτρων που έχει δημοσιοποιηθεί, πολλά απ' τα οποία δεν αποκλείεται σύντομα να κληθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να στηρίξουν και με την ψήφο τους στη Βουλή. Το «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν την κρίσιμη ώρα διαρροές, φαίνεται προς στιγμήν να πιάνει τόπο καθώς οι αντιδράσεις στα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας είναι περιθωριακές και όχι επί της ουσίας της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η κυβέρνηση.
Γιατί τόση πρεμούρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να απαντήσει στο ΚΚΕ; Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ούτε ονομαστικά αναφέρθηκε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε τίποτα. Η οποία θυμίζουμε μόνιμα διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωζώνη, την ΕΕ. Τώρα γιατί σκούζει; Αλλωστε, δεν την ταύτισε κανείς με τη Χρυσή Αυγή. Συνιστώσα της συγκυβέρνησης είναι και γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Η Χρυσή Αυγή απλά τελευταία ακολουθεί τακτική γλειψίματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΝ Ευ. Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΣ Β. Τελλίδη, τον αρχηγό ΓΕΑ Χρ. Βαΐτση, τους αντιστρατήγους, αντιναυάρχους και αντιπτεράρχους, όπως προέκυψαν από τις ετήσιες κρίσεις του Μάρτη στις Ενοπλες Δυνάμεις.