ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
YEMENH
Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων

Ενώ ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως η σαουδαραβική επέμβαση φέρνει πλέον την Υεμένη «στο χείλος της καταστροφής»

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές
Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης από τα αεροσκάφη τού υπό Σαουδικής Αραβίας 10μελούς συνασπισμού στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που αποσκοπεί σε ευρύτερα σχέδια στην περιοχή, και εξαπολύθηκε με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Σιιτών Χούτι, που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες, πολλαπλασιάζονται καθημερινά προκαλώντας την αντίδραση «ουδέτερων» και «άφωνων» έως χτες αξιωματούχων του ΟΗΕ και των Διεθνών Επιτροπών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι δεν έχει πάρει εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς στην Υεμένη απολύτως αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό, ιδιαίτερα μετά τον προχτεσινό θάνατο ενός εργαζόμενου της Ερυθράς Ημισελήνου της Υεμένης. Συνολικά οι άμαχοι νεκροί υπολογίζονται πάνω από 100 έως τώρα και οι τραυματίες μερικές εκατοντάδες.

Παρά τις φονικές επιδρομές, το Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΡΝΑ μετέφερε από αέρος στην Υεμένη 19 τόνους φαρμάκων, ιατρικού υλικού και εξοπλισμού και άλλους δύο τόνους τροφίμων.

Επιπλέον, Σομαλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες για πρώτη φορά και την άφιξη δεκάδων Υεμενιτών προσφύγων στη βόρεια αυτόνομη Σομαλιλάνδη και το ημι-αυτόνομο Πόρτλαντ, διαπιστώνοντας ότι το προσφυγικό ρεύμα αντιστρέφεται δεδομένου ότι για χρόνια η Υεμένη φιλοξενούσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλούς πρόσφυγες...

Σκληρές συγκρούσεις

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες συνέχισαν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς σε τουλάχιστον 10 από τις 21 επαρχίες της Υεμένης και ιδιαίτερα στη νότια πόλη Αντεν, αδιάφοροι για τα πλήγματα που προκαλούν μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούστηκαν στις περιοχές Σίντα και αλ Χισάμα της επαρχίας Σαάντα, όπως επίσης και κοντά στην πόλη Χάραντ, στη γειτονική επαρχία Χάτζα, όπου σαουδαραβικά επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν τις πιο καταστροφικές επιδρομές αφότου ξεκίνησε η επίθεση στις 26 Μάρτη.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και επικεφαλής της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (γιος του βασιλιά Σαλμάν) συναντήθηκε χτες με κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζιμ Ινχοφ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, όπως ανακοίνωσαν αργότερα, το συντονισμό της μεταξύ τους συνεργασίας στο αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης. Ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο συλλογικός τους στόχος είναι «η επίτευξη μίας διαρκούς σταθερότητας στην Υεμένη». Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ είχε υποστηρίξει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για συγκρότηση του λεγόμενου «αραβικού» ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την προθυμία των ΗΠΑ να συνεργαστούν και με αυτήν την υπό σχεδιασμό δύναμη «έναντι αυξανόμενων απειλών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ Γιασίν της κυβέρνησης του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι που έχει φυγαδευτεί στη Σαουδική Αραβία απαίτησε χτες να υπάρξει και μια αραβική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του «το συντομότερο δυνατό».

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιθανή η παράταση των διαπραγματεύσεων

ΛΟΖΑΝΗ.--

Οι μαραθώνιες διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονταν στη Λοζάνη της Ελβετίας έως αργά χτες βράδυ ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας. Οι τελευταίες πληροφορίες από το τραπέζι των σκληρών παζαριών ανέφεραν ως πιθανή την έκδοση μιας γενικής ανακοίνωσης που θα περιέγραφε τα βασικά σημεία μιας προκαταρκτικής συμφωνίας συνοδεία δέσμης εγγράφων στα οποία θα περιγράφονταν σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερνεστ Τζος, πάντως, χτες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών κατά τουλάχιστον ένα 24ωρο υπό τον όρο, όπως είπε, ότι οι συνομιλίες θα είναι εποικοδομητικές. «Εάν είναι απαραίτητο και δεν έχει επιτευχθεί έως τα μεσάνυχτα (σ.σ. της Τρίτης) προκαταρκτική συμφωνία, τότε οι συνομιλίες, εάν είναι εποικοδομητικές, θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο» (σ.σ. σήμερα 1η Απρίλη), είπε ο Τζος, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέστρεψε χτες το πρωί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος κρίνοντας πως είναι «πολύ καλές οι προοπτικές μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με το Ιράν». Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, είχε διακρίνει «λίγο παραπάνω φως» στις διαπραγματεύσεις μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ ο Κινέζος υπουργός Γουάνγκ Γι είχε δηλώσει «προσεκτικά αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο Μπεχρούζ Καμαβαλντί, εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, διαπίστωνε αργή πρόοδο «με δεδομένη την περιπλοκότητα των ζητημάτων και το γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία εξέταση των θεμάτων».

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άδραξε για πολλοστή φορά την αφορμή για να αποδοκιμάσει την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι ικανή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα «σε λιγότερο από έναν χρόνο». Δεν παρέλειψε να απειλήσει με αντίποινα, λέγοντας αφενός ότι «το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια και το μέλλον του», κάτι που πολλές φορές σημαίνει δολοφονικές επιδρομές.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Υποκρισία των ιμπεριαλιστών για τους πρόσφυγες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Διεθνή διάσκεψη «δωρητών» έστησαν χτες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην πόλη του Κουβέιτ με στόχο, υποτίθεται, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εκατομμύρια Σύρων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, τον οποίο οι ίδιοι προκάλεσαν. Τελικά, το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι αμφίβολο αν θα καταλήξουν στους πρόσφυγες.

Από αυτά τη μερίδα του λέοντος πρόσφεραν η ΕΕ και μεμονωμένες χώρες - μέλη που έδωσαν 1,2 δισ., οι ΗΠΑ 507 εκατ. δολάρια και ο «οικοδεσπότης» της διεθνούς διάσκεψης, το Κουβέιτ, 500 εκατ. δολάρια και η Σ. Αραβία 60 εκατ. δολάρια.

Το ίδιο διάστημα οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο χωριό Μαζάουμπε της κεντρικής συριακής επαρχίας Χάμα προκάλεσαν νέες φρικαλεότητες. Μεταξύ άλλων εκτέλεσαν, έκαψαν ζωντανούς ή αποκεφάλισαν 30 αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και δύο παιδιά.

Επιπλέον, το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι τζιχαντιστές έκαναν επιδρομές, λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια του χωριού Σαλαμίγεχ της ίδιας επαρχίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 48 αμάχους. Στη συνέχεια αποχώρησαν, όταν είδαν πως πλησίαζαν στην περιοχή συριακά στρατεύματα...

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο ΣΑΝΑ αναφέρει ότι σε επιθέσεις των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ σκοτώθηκαν δεκάδες τζιχαντιστές - τρομοκράτες.

Στο Ιράκ, δυνάμεις του στρατού και σιιτικών πολιτοφυλακών ξανάρχισαν την επιχείρηση ανακατάληψης της βόρειας πόλης Τικρίτ. Υποστήριξαν πως χτες κατάφεραν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει τα νότια και δυτικά τμήματά της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάινταρ αλ Αμπάντι, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πόλη θα τεθεί «σύντομα» υπό πλήρη έλεγχο.

Στη Βαγδάτη, συναντήθηκε ο Ιρακινός α' αντιπρόεδρος, Νούρι αλ Μάλικι, με τον πρέσβη της Συρίας στο Ιράκ, Σαντάμ Τζανταάν αλ Ντάνταχ. Ο Μάλικι υποστήριξε ότι στόχος αποσταθεροποίησης αμφοτέρων των χωρών είναι «να γίνουν αδύναμες, ανίκανες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες», ισχυριζόμενος ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πετύχει «μεγάλη νίκη στον πόλεμο ενάντια στις συμμορίες του "Ισλαμικού Κράτους"». Ο Σύρος πρέσβης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης για «προώθηση των διμερών σχέσεων» και «ενοποίηση των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του "ΙΚ"».

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ανήγγειλε ότι το κοινό τουρκο-αμερικανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενόπλων της λεγόμενης «μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» θα ξεκινήσει με μικρή καθυστέρηση, το Μάη αντί για τον Απρίλη, σημειώνοντας ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τέλος, στη Βουλγαρία οι αρχές συνέλαβαν άλλα οκτώ άτομα που ήθελαν να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, με τις κατηγορίες για διασπορά «ακραίας ιδεολογίας» και υποκίνηση «σε πόλεμο». Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στις πόλεις Πλόβντιβ, Ασένοβγκραντ και Πάζαρτζικ, όπου ζουν κυρίως Ρομά.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σκυτάλη στην αντιλαϊκή πολιτική

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την επικράτηση του πρώην δικτάτορα Μουχαμάντου Μπουχάρι στις νιγηριανές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Παμπροοδευτικού Κογκρέσου» (ΑPC) που υποστήριξε την υποψηφιότητα του πρώην δικτάτορα έναντι του απερχόμενου Προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν, που φέρεται να αποδέχτηκε την ήττα του.

Νωρίτερα το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και από τις 36 νιγηριανές πολιτείες είχε μεταδώσει πως ο ε.α. στρατηγός Μπουχάρι προηγείται με διαφορά έναντι του αντιπάλου του έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 15.400.000 ψήφους και επικρατήσει τουλάχιστον στα 2/3 των 36 νιγηριανών πολιτειών. Ο Γκούντλακ Τζόναθαν φερόταν δεύτερος με περίπου 13.300.000 ψήφους.

Από ό,τι φαίνεται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κρατούν στάση αναμονής και δεν είναι σίγουρο αν θα στηρίξουν τον νέο Πρόεδρο. Βέβαιο, επίσης, είναι ότι ο λαός της χώρας, όπου δρα και η σκοταδιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», θα συνεχίσει να υποφέρει από την εξουσία του κεφαλαίου και το γεγονός ότι αυτό καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ