ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε σκέψη για ακύρωση των μετεγγραφών!»

Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις μετεγγραφές των φοιτητών. Συγκεκριμένα, οι μετεγγραφές των φοιτητών δεν έχουν ολοκληρωθεί μετά από 9 μήνες, ενώ οι διοικήσεις των σχολών Αρχιτεκτονικής έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και ζητάνε την ακύρωσή τους (!) και οι φοιτητές από μετεγγραφή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως στο ΕΚΠΑ που δεν δικαιούνται σίτιση, ενώ τους έχουν δεχθεί στις σχολές εδώ και 3 μήνες.

Οπως σημειώνει το ΜΑΣ σε σχετική ανακοίνωση: «Ο υπουργός Παιδείας Μπαλτάς δηλώνει: "Η δίκαιη (!) προσφυγή των σχολών ενάντια στις μετεγγραφές είναι πράξη αντίστασης", "οι μετεγγραφές είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα". Δηλαδή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει την προσφυγή ενάντια στους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής που ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών, αφού με την ίδια λογική θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κάθε σχολή. Η υποκρισία τους φτάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να πετάνε έξω τα παιδιά που έχουν ανάγκη να σπουδάσουν, ενώ ως αντιπολίτευση (βλ. δηλώσεις Κουράκη), ζητούσαν να μην αντιμετωπίζονται οι μετεγγραφόμενοι ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας...! Κατηγορούν τους φοιτητές για τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική τους! Δηλώνει ο υπουργός: "Οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους(!) όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν τα παιδιά τους".Δηλαδή να σπουδάζουμε εάν και εφόσον το αντέχουν οι τσέπες μας. Σήμερα κατηγορούν όσους ζητάνε μετεγγραφή. Αύριο θα κατηγορούν και όλους εμάς που απαιτούμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα και δωρεάν. Μας κατηγορούν για την κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι κατευθύνσεις της ΕΕ που ακολουθεί πιστά η συγκυβέρνηση. Οχι μόνο δεν δίνουν φράγκο για τις σπουδές μας, αλλά κατηγορούν τους συναδέλφους μας ότι ευθύνονται για την τραγική κατάσταση των σχολών μας»!

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ καλούν τους φοιτητές να απαιτήσουν:

  • Ούτε σκέψη για ακύρωση των μετεγγραφών! Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης κ.τ.λ. σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Ούτε σκέψη για νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων! Επαρκής χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων - ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για στέγαση, σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα, μετακινήσεις.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Σύσκεψη - συζήτηση αύριο Πέμπτη 2 Απρίλη

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση καλεί τους εργαζόμενους στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση σε συζήτηση που θα γίνει αύριο, Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα στην οδό Χαλκοκονδύλη 37 (πλατεία Βάθης) στο 2ο όροφο, με στόχο την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνοντας ότι και τα νέα μέτρα, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί, θα είναι μέτρα που θα τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, αφού και αυτή η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου αθώες ή σε θετική κατεύθυνση δεν μπορεί να θεωρηθούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συγχώνευση ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ ή για "ενιαίο φορέα", όπως ειπώθηκε αργότερα. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου και στις κατευθύνσεις της ΕΕ αναγκαστικά θα προσδώσουν σε αυτή την "ενοποίηση" χαρακτήρα διαχείρισης του προβλήματος με ακόμα λιγότερους πόρους και θα οδηγήσουν, αφενός σε περαιτέρω απαξίωση της πρόληψης και των "στεγνών" προγραμμάτων, υπέρ μιας πολιτικής μείωσης της βλάβης, και αφετέρου σε μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Η Επιτροπή Αγώνα ξεκαθαρίζει: Ο ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν φορέας πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, που αποτελεί πάγιο αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την ενιαία αντιμετώπιση και την ενίσχυση του μετώπου κατά των ναρκωτικών και της εξάρτησης, προϋποθέτει την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης και την αναγνώριση της απεξάρτησης ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως εμπορεύματος που πουλιέται και αγοράζεται στην ελεύθερη αγορά, ασχέτως αν αυτό γίνεται με προδιαγραφές. Την επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού της χώρας με Κέντρα Πρόληψης και με «στεγνά» προγράμματα. Την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών για τα προγράμματα της υποκατάστασης, που θα χρησιμοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που αυτό κρίνεται επιστημονικά απαραίτητο και πάντα με στόχο την απεξάρτηση από όλες τις ουσίες. Την πρόσληψη επαρκούς αριθμού εργαζομένων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που να μπορούν απερίσπαστοι να ασκούν το έργο τους με μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Ολα τα αναγκαία νομικά, οικονομικά και άλλα μέτρα για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τον Νίκο Μπελογιάννη

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή, στο κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει οι κόρες του Νίκου Καλούμενου για το γεγονός και έγινε ανάγνωση - απαγγελία κειμένων. Ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Παπά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν ένας από τους ήρωες της πολύχρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ στους αγώνες της ταξικής πάλης, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ζωντανό το παράδειγμά του και φωτίζει πλευρές σε όλους μας, σε όλη τη στάση μας για μια ζωή που δε θα βολεύεται στην αδικία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια, στους πολέμους για το ξαναμοίρασμα της Γης. Για να ανατείλει όσο πιο σύντομα γίνεται, η νέα κοινωνία που δεν θα δεσμεύεται από συμφωνίες Eurogroup, συνόδους κορυφής αλλά θα μεγαλώνει και θα θεριεύει η πάλη για τις διευρυμένες ανάγκες μας.

Ο Μπελογιάννης είναι ακόμα ένα παράδειγμα των χιλιάδων ηρώων της ταξικής πάλης, όχι επειδή ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος ή επειδή το επέτασσαν οι τότε καιροί, όπως θέλουν να το εμφανίζουν οι απολογητές της Ιστορίας, τα ναυάγια της ταξικής πάλης. Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, το επαναστατικό κίνημα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, έμαθαν όλοι οι "Μπελογιάννηδες" να παλεύουν "χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων". Είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την οποία παλεύουμε από σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις, θα αναδείξει νέα πρότυπα συλλογικού και ατομικού ηρωισμού, νέους αγωνιστές, νέους λαϊκούς ηγέτες».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο γιατρό και λαϊκό αγωνιστή Πέτρο Κόκκαλη, γίνεται στο Αμφιθέατρο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, στις 4 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, στέλεχος του ΚΚΕ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το αμφιθέατρο της Μικροβιολογίας θα μετονομαστεί σε Αμφιθέατρο «Πέτρος Κόκκαλης».
  • Εκδήλωση στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Φάρμακο: Πάντα θα είναι εμπόρευμα;» στη 1 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Συκά, μέλος του Τομεακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας με θέμα «Από την καπιταλιστική κρίση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, πάντα ο ίδιος χαμένος. Υπάρχει διέξοδος για το λαό;» στη 1 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Ν. Τσιμογιάννη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

  • Εκδήλωση στο τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες, έρευνα και καινοτομία. Εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες;», στις 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, με ομιλητή τον Γ. Αποστολόπουλο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτιά και αυτοδυναμία για την ΠΚΣ στις εκλογές

Τη Δευτέρα, 30 Μάρτη, έγιναν εκλογές στο Σύλλογο Φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ), από τις οποίες η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική αύξηση τόσο σε ποσοστό όσο και σε ψήφους, ενώ αυξημένη ήταν και η συμμετοχή των οικοτρόφων στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 136 ψηφισάντων (101 πέρσι), η Πανσπουδαστική ΚΣ έλαβε 71 ψήφους (από 46 ψήφους πέρσι) και η «Ενωση Φοιτητών» έλαβε 55 ψήφους (δεν συμμετείχε πέρσι). Οι δύο παρατάξεις που συμμετείχαν πέρυσι στις εκλογές (ΑΦΚ και Αρμαγεδδών, που είχαν λάβει 33 και 12 ψήφους αντίστοιχα) φέτος «συναντήθηκαν» στο κοινό ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.

Οι εστιακοί φοιτητές έδειξαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τη στήριξή τους στους υποψήφιους της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στο ζωντάνεμα του Συλλόγου Φοιτητών, στην οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στην Εστία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ