Eurokinissi |
Ακόμα, με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου καταργείται ο εξαναγκασμός σε μαθήματα τις μέρες του Πάσχα για αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών και προβλέπεται η αναπλήρωσή τους από περικοπή περιπάτων και εκδρομών, από τον περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών, από την αξιοποίηση των σχολικών εορτών (θα πραγματοποιούνται και οι γιορτές και τα μαθήματα) ή από αναμόρφωση των ωρών του σχολικού προγράμματος.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται το επόμενο διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο που θα ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο θα διατηρηθεί ο νόμος Αρβανιτόπουλου που όριζε εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα ανά κατεύθυνση, αλλά θα προστεθεί κι ένα προαιρετικό πέμπτο μάθημα επιλογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιος να επιλέγουν μια ομάδα σχολών από άλλο επιστημονικό πεδίο. Ωστόσο, έχουμε φτάσει πια στο Πάσχα και οι μαθητές που τελειώνουν σε λίγο τη Β' Λυκείου δε γνωρίζουν σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν του χρόνου για τις σχολές που επιθυμούν.
Μαθητές όλων των τάξεων με ενδιαφέρον συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: Είσαι ευχαριστημένος από το σχολείο, όπως είναι σήμερα; Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις εσύ και οι συμμαθητές σου; Ποιος ευθύνεται γι' αυτά; Τι πιστεύεις ότι υπηρετεί η ΕΕ; Οταν σκέφτεσαι το σχολείο, τι σου έρχεται στο μυαλό; Πώς θα ήθελες να είναι το σχολείο; Πρόκειται για ερωτήματα πάνω στα οποία οι νέοι επικοινωνούν μαζί μας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους. Είναι ζητήματα που αφορούν την ίδια την καθημερινότητα και τη ζωή τους, και φαίνεται ότι ζητούν να τα κουβεντιάσουν με την ΚΝΕ. Συχνά εκφράζουν απορίες για το πώς μπορεί και με ποιους άλλους όρους η Ελλάδα να αποδεσμευτεί απ' την ΕΕ, αν μια κυβέρνηση μέσα σε αυτό το σύστημα μπορεί να επιδράσει θετικά στην κατάσταση στην Εκπαίδευση ή ακόμα να επηρεάσει την ΕΕ.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγιναν τα αθλητικά τουρνουά που είχαν οριστεί ενόψει του Φεστιβάλ, απ' τα οποία οι συμμετέχοντες αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις, στις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διεκδικούσαν με αυτόν τον τρόπο γήπεδα ποδοσφαίρου στην περιοχή, δωρεάν και ελεύθερα για όλους, γιατί είναι κάτι που λείπει, το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά».
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έγραψαν σενάριο, σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στο θεατρικό «Μια μέρα στα ΕΠΑΛ...». Οι ίδιοι παραδέχονται ότι εκείνο που τους παρακίνησε να παρουσιάσουν το σκετσάκι είναι τα ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΠΑΛίτες, τα οποία έχουν μάλιστα συγκεκριμένες αιτίες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ένας απ' τους μαθητές που συμμετέχουν, «κάθε μας μέρα στο ΕΠΑΛ βιώνουμε από πρώτο χέρι απέναντι σε ποιον είναι η ΕΕ. Και για να πούμε την αλήθεια, σίγουρα δεν είναι με εμάς, τους ΕΠΑΛίτες! Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε με το θεατρικό». Αντίστοιχα σκετσάκια οργανώνονται σε Τούμπα, Καλαμαριά, Μετέωρα και αλλού. Οι πρόβες έχουν ενταθεί ειδικά τις τελευταίες μέρες.
Στη Θέρμη θα παρουσιαστεί εργασία μαθητών με αφορμή το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου», με την οποία οι μαθητές θέλουν να απαντήσουν γιατί συμβαίνει στον καπιταλισμό όλος ο πλούτος που μας περιβάλλει να είναι δημιούργημα των πολλών, των ανθρώπων της δουλειάς, αλλά να τον καρπώνονται κάποιες χιλιάδες καπιταλιστές. Δείχνουν ότι η ΕΕ είναι ένωση «λύκων» για τη διασφάλιση των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν διάφορες αθλητικές επιδείξεις, ξιφασκία, judo, TKD, πινγκ πονγκ και χορευτικά σχήματα. Ακόμα, πολλοί σύλλογοι στην περιοχή της Τούμπας, στους οποίους δραστηριοποιούνται δεκάδες μαθητές, θα δώσουν το «παρών» στο Φεστιβάλ.
Εκδήλωση με θέμα «Η ενδοσχολική βία από άλλη σκοπιά», διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στον Πύργο της Παιδαγωγικής. Θα μιλήσουν η Χαρά Παπαϊωάννου, σχολική ψυχολόγος και ο Χρήστος Τουρτούρας, λέκτορα του Παιδαγωγικό Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΑΠΘ.
Εκδήλωση προβολής της κινηματογραφικής ταινίας των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιουκόβ «Παιδαγωγικό ποίημα - Ο δρόμος προς τη ζωή», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Α. Μακάρενκο, διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην «Εκάβη» (πάνω αίθουσα του Δήμου Κατερίνης).