ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ - ΜΕΝΙΔΙ - ΦΥΛΗ
Αύριο, Σάββατο, η εργατική - λαϊκή κινητοποίηση για την Υγεία

Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, εκπαιδευτικοί, δεκάδες άλλοι φορείς απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής. Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Περιστερίου το ραντεβού

Με το μεγάλο συλλαλητήριο αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Περιστερίου κορυφώνεται η πλούσια δραστηριότητα δεκάδων σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων της Δυτικής Αθήνας για την Υγεία.

Κεντρική διεκδίκηση του συλλαλητηρίου είναι η παροχή Δημόσιας, Δωρεάν, Υψηλού επιπέδου Υγείας για όλο το λαό, ενώ ανάμεσα στα αιτήματα είναι:

  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής («Αγία Βαρβάρα») πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να περάσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών οι Λαϊκές Επιτροπές δρομολογούν πούλμαν από τις εξής περιοχές: Αγία Βαρβάρα, 10 π.μ., στο ταχυδρομείο, Αιγάλεω, 10.15 π.μ., λεωφόρο Θηβών, απέναντι από το ταχυδρομείο, Ανω Λιόσια, 10 π.μ., στην Τριγωνική Πλατεία, πίσω από το Δημαρχείο, Ζεφύρι, 10 π.μ., στη λεωφόρο Γρηγορούσης (ύψος Αττικής Οδού), Μενίδι, 10.15 π.μ., στο «Ηρώο», Ολυμπιακό Χωριό, 10 π.μ., στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής, Χαϊδάρι, 10 π.μ., στο Παλατάκι.

Μέχρι στιγμής το «παρών» στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν οι παρακάτω φορείς: Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Φυλής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Μενιδίου, τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων από Περιστέρι, Αιγάλεω, Ιλιον, Μενίδι, το Συνδικάτο Φαρμάκου και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - παράρτημα Περιστερίου, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρα», «Αγία Ολγα», το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Κρατικό Νίκαιας, τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Φυλής, οι σπουδαστές του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ο Σύλλογος ΑμΕΑ δυτικού τομέα «Γέφυρα Ζωής», το Σωματείο Κέντρου Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου), οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και «Δημήτρης Γληνός», οι Σύλλογοι Γυναικών Αιγάλεω, Περιστερίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Φυλής, Ζεφυρίου, Αγίας Βαρβάρας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Αιγάλεω, Ιλίου, Ανω Λιοσίων - Καματερού, η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, ο Σύλλογος ΕΒΕ Ιλίου, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, ο Σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρικών έργων Αττικής, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών - Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, οι Σύλλογοι ΕΒΕ Αχαρνών και Αιγάλεω, οι Επιτροπές Ανέργων Ανω Λιοσίων και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων.

Τις λαϊκές διεκδικήσεις για την Υγεία στηρίζουν, επίσης, οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, ενώ αποφάσεις στήριξης πήραν και τα δημοτικά συμβούλια Ιλίου και Περιστερίου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Σε «κόκκινο» συναγερμό

Τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και προσωπικού, ανέδειξε χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, οι μορφές των οποίων θα αποφασισθούν μέσα από Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 24 Μάρτη, και απαίτησε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασία για την κάλυψη των πάγιων αναγκών που υπάρχουν.

Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου (ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στα 35 εκ. ευρώ για το 2015 από τα 99 εκ. ευρώ που ήταν το 2009) και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, κ.ά.) που έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο κλινικών, την αύξηση της λίστας αναμονής, την εντατικοποίηση της εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα οφειλόμενα ρεπό συνολικά στους εργαζόμενους του νοσοκομείου είναι περίπου 5.000 ημέρες.

Από το 2009 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 431 άτομα και απέμειναν να εργάζονται στο νοσοκομείο, 897. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού, τα κενά αγγίζουν το 50% των αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι λείπουν 228 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, με εντονότερο το πρόβλημα στους αναισθησιολόγους.

Ετσι, π.χ., μία νοσηλεύτρια αναγκάζεται να καλύπτει κλινικές ανεπτυγμένες σε δύο ορόφους όπως η Πνευμονολογική και η Καρδιολογική ή να πρέπει να τρέξει και σε διαφορετικά κτίρια όπως η Παθολογική, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς. Ενας αναισθησιολόγος αναγκάζεται να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία. Εργαζόμενη το πρωί ασκεί καθήκοντα προϊσταμένης και το βράδυ χρέη νοσηλεύτριας. Στο κυτταρολογικό γίνονται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις καθώς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε 3 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους, σήμερα λειτουργεί με 1 επικουρικό γιατρό. Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών από τα 8 κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 6 και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τα 12 κρεβάτια ενεργά είναι μόνο τα 8. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την ημέρα της εφημερίας, καλύπτει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό με προσωπικό από τις κλινικές.

Δόθηκαν στοιχεία για τις τραγικές επιπτώσεις που υπάρχουν στους ασθενείς από το κλείσιμο κλινικών (π.χ. Α' χειρουργική) και τη μείωση των κλινών (από 850 σε 650), όπως ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για εξετάσεις, αλλά και ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος αναμονής για χειρουργεία διαφόρων ειδικοτήτων.

Τέλος, καταγγέλθηκε ότι κλείνουν πνευμονολογικές κλινικές, δεν αξιοποιείται η μεγάλη εμπειρία που έτσι κι αλλιώς διαθέτει το νοσοκομείο, σαν πρώην Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος, τη στιγμή που είναι σε έξαρση ανθεκτικού τύπου φυματίωση, σύμφωνα και με τους επιστημονικούς φορείς που κατά διαστήματα απεγνωσμένα ζητούν να παρθούν μέτρα.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πρόγραμμα δράσης

Το πρόγραμμα δράσης της για το επόμενο διάστημα καθόρισε η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε στο θεατράκι Χηλής.

Αποφασίσθηκε:

  • Τακτική παρουσία της Επιτροπής Ανέργων στον ΟΑΕΔ.
  • Πλατιά εξόρμηση με υλικό της Λαϊκής Επιτροπής τις επόμενες βδομάδες στις γειτονιές.
  • Ετοιμότητα για περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΘ, Εφορία, Δήμο για διακανονισμούς, ακύρωση προστίμων, αποτροπή κατασχέσεων, επανασυνδέσεις ρεύματος, κ.ο.κ.
  • Συνέχιση των μαθημάτων λαϊκής αλληλεγγύης.
  • Προσφορά αλληλεγγύης σε οικογένειες ανέργων, πολύ χαμηλών εισοδημάτων, με ρούχα, σχολικά είδη, τρόφιμα, κ.λπ.
  • Παρέμβαση για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία, ειδικά στα ΙΚΑ της περιοχής, σε ειδικότητες γιατρών.
  • Συμμετοχή στην Πανσυνταξιουχική Συγκέντρωση την 1η Απρίλη στις 10.30 το πρωί στο ΙΚΑ Αριστοτέλους, με αίτημα, ανάμεσα στα άλλα, την άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα.
  • Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ.
  • Παρέμβαση στο δημοτικό Κολυμβητήριο, στο Ωδείο και στη Σχολή Χορού για κατάργηση του αντίτιμου και των διδάκτρων από το Δήμο για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, με το ίδιο πλαίσιο να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας - διεκδίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Συντονισμός δράσης με τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου για μόνιμη και σταθερή εργασία κόντρα στην ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.
  • Κάλεσμα συντονισμού και κοινών πρωτοβουλιών στις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων του πολεοδομικού συγκροτήματος το επόμενο διάστημα. Προγραμματισμό παρεμβάσεων για τα προβλήματα της ανεργίας, της Παιδείας και της Υγείας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Βέροιας

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Βέροιας, με αίτημα να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή φαρμάκων και θεραπειών σε παραπληγική, διοργανώνει, σήμερα στις 10 το πρωί, η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ.

Η Αναστασία Παρασκευόπουλου, εργαζόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως εργολαβική καθαρίστρια, ήταν στο ΔΣ του σωματείου, ανέπτυξε πλούσια δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απολύθηκε για τη δράση της και επαναπροσλήφθηκε με την οργανωμένη παρέμβαση του ταξικού σωματείου και του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης.

Το 2010 αρρώστησε από νεοπλασματική νευροπάθεια. Από το 2011 είναι σε αναπηρική σύνταξη με 81% αναπηρία. Μέχρι το Μάιο του 2013, λόγω της σοβαρής πάθησης, ήταν εξασφαλισμένη η δωρεάν παροχή φαρμάκων, στη συνέχεια καταργήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ με απόφαση του υπουργείου Υγείας και σήμερα είναι αναγκασμένη να πληρώνει συμμετοχή σε φάρμακα και θεραπείες 300 έως και 500 ευρώ το μήνα.

Είναι παραπληγική, ζει σε άθλιες συνθήκες στα Παλατίτσια Ημαθίας, καθώς ο σύζυγος και το παιδί της είναι άνεργοι.

Η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους να μπουν μαζικά στον αγώνα για δημόσια - δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμία επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια. Και στο πλαίσιο αυτό να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την υγεία που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Περιοδεία στη Δράμα

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, 20 Μάρτη, αντιπροσωπεία της ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ με τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του Κόμματος.

Στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσουν στο νοσοκομείο όπου θα επισκεφτούν τις κλινικές, τα εργαστήρια και στους χώρους των διοικητικών υπηρεσιών, των πλυντηρίων και των μαγειρείων, θα συναντηθούν με τη διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων.

Στις 12.30 μ.μ. θα περιοδεύσουν στο ΚΥ Προσοτσάνης, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ