ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»

Με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Με μια μεγάλη εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την 8η Μάρτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνεζ, αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΚΑΜ, καθώς και πολλών σωματείων.

«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν στο βήμα την πρόεδρο της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, για την κεντρική ομιλία εκατοντάδες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, σπουδάστριες και μητέρες που γέμισαν την αίθουσα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΓΕ να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει και τους στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό δρώμενο και τραγούδια που γράφτηκαν για εργατικούς αγώνες, που τραγουδήθηκαν από γυναίκες εργάτριες, απεργούς, εξόριστες και φυλακισμένες.

Στην ομιλία της, η Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχουμε σκληρή πείρα πώς εννοούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, οι εκμεταλλευτές μας την "ισότητα των φύλων". Την αξιοποίησαν για να καταργήσουν εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα που ήταν προς όφελος των γυναικών, με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουμε λόγω της αναπαραγωγής, της μητρότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάργηση των περιορισμών στη νυχτερινή εργασία των εργατριών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Οταν θέλουν να περάσουν αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα εις βάρος μας χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις από το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα ντύνουν με ανάλογο "μανδύα". Αξιοποίησαν τις δυσκολίες να συνδυάσουμε τη δουλειά με τις ανάγκες φροντίδας του νοικοκυριού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, για να περάσουν τη μερική απασχόληση, που σημαίνει για τις εργαζόμενες μισή δουλειά, μισά δικαιώματα, μισή ζωή».

Κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας

Η Μ. Στεφανίδη υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των γραμμών της ΟΓΕ με νέους συλλόγους και ομάδες γυναικών, περισσότερες γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, στο πλευρό της Κοινωνικής Συμμαχίας: «Σε αυτόν το δρόμο δεν είμαστε μόνες μας. Είμαστε κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας. Το ΠΑΜΕ, στο οποίο συσπειρώνονται εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, που συσπειρώνει συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματικών, επιτροπές αγώνα, η ΠΑΣΥ, με τους αγροτικούς συλλόγους, το ΜΑΣ, με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα σε σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, μπορούν σήμερα να εμπνεύσουν αισιοδοξία στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στην πάλη του λαού μας.

Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εμπλουτισμένα με τα ιδιαίτερα αιτήματα που αφορούν τις εργάτριες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες, τις νέες μητέρες. Διεκδικούμε συλλογικά κάθε λαϊκό αίτημα που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή μας και να μας φέρει σε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, όπου μπαίνουν οι προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Με τον πλούτο στα χέρια του λαού, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό είναι το δικό μας μεράδι στην ανάπτυξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με νέες αγωνίστριες, "οξυγόνο" για τους αγώνες της Κοινωνικής Συμμαχίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!».

Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Το πανό που ανάρτησαν οι Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά
Το πανό που ανάρτησαν οι Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά
Με πλούσια μαζική δραστηριότητα, συζητήσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες τίμησαν την 8η Μάρτη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ, περιόδευσαν όλη την περασμένη βδομάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, σε εργοστάσια και χώρους που δουλεύουν κυρίως γυναίκες. Επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία της πόλης, το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ και τα κατά τόπους παραρτήματα. Επίσης, εξορμήσεις έγιναν στην ΕΥΑΘ, στον ΟΤΕ, σε κέντρα κινητής τηλεφωνίας, σε μεγάλα ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ της πόλης, καθώς επίσης και στο ΑΠΘ και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου μίλησαν στις αίθουσες διδασκαλίας, σε συσκέψεις με εργαζόμενους και φοιτητές. Αντίστοιχες δράσεις ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την κεντρική Μακεδονία.

Στην Κοζάνη, έγινε μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που διοργάνωσαν η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ), το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ. Στις Σέρρες, με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σερρών στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ.

Εκδηλώσεις έγιναν και από τους Συλλόγους της ΟΓΕ στη Θεσσαλία, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο.

Στην Πάτρα, εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Πάτρας, στην οποία μίλησε η πρόεδρός του, εκπρόσωπος της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ και εργαζόμενη μετανάστρια από το χώρο του Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, την Κυριακή το πρωί προχώρησε σε εκδήλωση - συζήτηση. Ανάμεσα στις γυναίκες που πήραν το λόγο βρέθηκαν και εργαζόμενες στην επιχείρηση «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μια σημαντική απεργιακή μάχη. Μίλησαν για τις συνθήκες εργασίας, τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους, αλλά και για τη δύναμη που απέκτησαν παλεύοντας μέσα από το κλαδικό σωματείο.

Στη Δραπετσώνα, οι Γυναικείοι Σύλλογοι του Πειραιά ανάρτησαν πανό, διεκδικώντας στο χώρο τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή τους. Γύρω από το αίτημα αυτό, οι Σύλλογοι έχουν μαζέψει χιλιάδες υπογραφές από τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων της «ΠΑΚΟ» και η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ, καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πελασγίας.

Η Ομάδα Γυναικών Θησείου - Πετραλώνων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31).

Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο 6ο Δημοτικό σχολείο (Σουλίου και Μπουμπουλίνας).

Την Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημοτικό Θέατρο Επανομής ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιεί εκδήλωση. Θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα σε Ελληνες και ξένους συνθέτες και ποιητές και θα παρουσιαστούν ποιήματα από τη Λέσχη Ανάγνωσης του συλλόγου και χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάπηρη γυναίκα και στη γυναίκα με ανάπηρο παιδί

Αφιερωμένη στην ανάπηρη γυναίκα και στη γυναίκα με ανάπηρο παιδί ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή το μεσημέρι ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι. Οι οικογένειες που πήραν μέρος διασκέδασαν σε ένα γλέντι που ετοίμασαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου. Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πλαισίωσε την εκδήλωση συμμετείχαν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου με το συγκρότημά τους, ο Φίλιππος Πλακιάς, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ο Κώστας Καντζιλιέρης και το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

«Δυναμώνουμε τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, τη ΣΕΑΑΝ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνουμε όλο και περισσότεροι ευθύνη στην οργάνωση του αγώνα στην κοινή μας υπόθεση. Είναι δύσκολος αυτός ο αγώνας αλλά είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τα δικαιώματα των παιδιών μας, των οικογενειών μας», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Βουτσινάς.

Η Ντίνα Μπόμπου, στην ομιλία της, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ανέφερε: «Η κάθε ανάπηρη γυναίκα, Ελληνίδα ή μετανάστρια, εργαζόμενη ή άνεργη, μάνα ή μάνα ανάπηρου παιδιού, έχει να παλέψει όχι μόνο για την ισοτιμία, την απελευθέρωσή της μέσα στην κοινωνία, αλλά με τις κάθε λογής δυσκολίες που απορρέουν από την αναπηρία και από εχθρική αντιαναπηρική πολική παλιών και νέων κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ευρωπαϊκών οργανισμών και κάθε λογής εμπόρων της Υγείας και της αναπηρίας. Εχουμε συνείδηση ότι η ίδια μήτρα που αναπαράγει την ανισοτιμία τρέφει και αναπαράγει τη βάρβαρη αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου».

Αγώνας για την ισοτιμία σε ρήξη με την ΕΕ

Από την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στο ΣΕΦ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε για την 8η Μάρτη:

«Ο αγώνας για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών πάει μαζί με τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για το σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ