ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο για την Υγεία στις 21 Μάρτη

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καταγγέλλουν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής που πήραν την πρωτοβουλία

Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για τα ζητήματα της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για τα ζητήματα της Υγείας
Πολύπλευρη δραστηριότητα αναπτύσσουν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγείας για το λαό.

Κορύφωση αυτής της δραστηριότητας θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 21 Μάρτη, στο Περιστέρι, με ραντεβού στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 70 και πλέον φορείς της περιοχής.

Η κατάσταση σε όλη αυτή την έκταση της Δυτικής Αθήνας για τα λαϊκά στρώματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μια περιοχή όπου μένουν χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, παραμένει χωρίς ουσιαστικές υποδομές προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Μια λαϊκή οικογένεια, που στενάζει να τα φέρει βόλτα, τρέμει στην ιδέα να αρρωστήσει ή να πάθει ένα ατύχημα, ενώ αναβάλλει ακόμα και τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Για κάποιον που δεν έχει έστω και λίγα «λεφτά στην άκρη» για ώρα ανάγκης, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Συνταξιούχοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακά τους, μακροχρόνια άνεργοι στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας και μεγάλοι χώροι δουλειάς με δεκάδες εργατοϋπαλλήλους δεν έχουν ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιβεβλημένη η πρωτοβουλία

«Η πρωτοβουλία αυτή των φορέων της Δυτικής Αθήνας ήταν επιβεβλημένη, καθώς όσο οι εργαζόμενοι δε διεκδικούν, δε βγαίνουν στην αντεπίθεση για το έγκλημα που συντελείται χρόνια τώρα, καθημερινά, δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, χειροτερεύει η κατάσταση», σημειώνει ο Γιώτης Σαντζαρίδης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω και συμπληρώνει:

«Στόχος μας είναι να συνεχιστεί, να κλιμακωθεί μια προσπάθεια που κάνουμε χρόνια τώρα, γιατί δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να έχει λυμένα αυτά τα προβλήματα. Η κατάσταση που βιώνουν οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι, όσοι έχουν ειδικές ανάγκες, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, επιβάλλουν τη δράση όλου του λαού με επιθετικές διεκδικήσεις για την υγεία που μπορεί και πρέπει να έχει εν έτει 2015».

Ο πλούτος που παράγεται είναι τεράστιος, η επιστήμη έχει κάνει άλματα, η παραγωγικότητα της εργασίας μεγαλώνει. Παρόλα αυτά, ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων εμποδίζει την πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Ο Γιάννης Γαλανόπουλος είναι ειδικευόμενος γιατρός στο «Αττικό» Νοσοκομείο, τη νοσοκομειακή μονάδα που εξυπηρετεί επί της ουσίας όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

Για την κατάσταση που επικρατεί αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο,τι υπάρχει στην περιοχή είναι υπό διάλυση, είναι καθολική η υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας. Ειδικά ο φτωχόκοσμος πάει στο νοσοκομείο ακόμα και για τα πιο απλά περιστατικά, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθεί στις άλλες δομές, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας είναι περιορισμένα και υποβαθμισμένα, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ειδικά τα πιο φτωχά στρώματα, επειδή δεν έχουν την ευχέρεια να απευθυνθούν σε έναν ιδιώτη γιατρό ανά πάσα στιγμή, στριμώχνονται στο νοσοκομείο και για το πιο απλό πρόβλημα. Ετσι γίνεται ασφυκτική η κατάσταση, αφού το προσωπικό δε φτάνει ούτως ή άλλως. Αν βρεθεί κάποιος σε μια εφημερία του "Αττικού", θα διαπιστώσει ότι μπορεί η αναμονή να φτάσει και τις δέκα ώρες, ειδικά για τα παθολογικά περιστατικά».

Λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Η κατάσταση έχει έχει επιβαρυνθεί μετά και το κλείσιμο του «Λοιμοδών» στην Αγία Βαρβάρα που εξυπηρετούσε την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη Δυτική Αθήνα, εκτός από το «Αττικό», το κοντινότερο νοσοκομείο που εφημερεύει είναι ο «Ευαγγελισμός». Τι φταίει για όλη αυτή την αθλιότητα; Η αντιμετώπιση της Υγείας ως κόστος, ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρει ο Γ. Γαλανόπουλος: «Εχει τύχει να κάνουμε διαμαρτυρία στο "Αττικό" για καρκινοπαθή που έπρεπε να κάνει χειρουργική επέμβαση και το υλικό που χρειαζόταν ήταν πολύ ακριβό, με αποτέλεσμα να περνά από επιτροπές επί επιτροπών, μια τεράστια γραφειοκρατία για να δοθεί έγκριση. Αυτή η καθυστέρηση προφανώς επιβαρύνει την υγεία ενός τέτοιου ασθενούς.

Η απάντηση του επιστημονικού συμβουλίου στις διαμαρτυρίες Λαϊκών Επιτροπών για το θέμα ήταν ότι ο προϋπολογισμός ήταν μειωμένος κατά δύο τρίτα. Και μιλάμε για τον προϋπολογισμό των δικών τους κριτηρίων, που προφανώς είναι ούτως ή άλλως κουτσουρεμένος.

Για τον εδώ και ένα χρόνο χαλασμένο μαγνητικό τομογράφο, με κόστος επισκευής περί τις 300 χιλ. ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία δίνει τις 200 χιλ. και αναθέτει στο διευθυντή να βρει τα υπόλοιπα... Ο τελευταίος αξονικός τομογράφος λειτουργεί με χαλασμένο φίλτρο. Παρόλο που το κόστος συντήρησης είναι χαμηλό, κοντά στα 1.000 ευρώ, δεν καλύπτεται, με αποτέλεσμα άνθρωποι καρκινοπαθείς που είναι ήδη επιβαρυμένοι και κάνουν τακτικά τομογραφίες να δέχονται διπλάσια ακτινοβολία»

Αλλη κυβέρνηση, ίδια κατεύθυνση

Η στόχευση είναι σαφής. Συνειδητά το δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την ίδια στιγμή ξεπηδούν από παντού ιδιωτικά κέντρα. Ο κόσμος αναγκάζεται να στραφεί στους ιδιώτες και βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτή η κατεύθυνση είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οπως αναφέρει ο Γ. Γαλανόπουλος, «ο νέος υπουργός Υγείας μας ξεκαθάρισε ότι η κεντρική κατεύθυνση είναι δεδομένη και στα βασικά της σημεία εναρμονισμένη με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μιλά για "εξορθολογισμό" στη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που για τον εργαζόμενο σημαίνει λιγότερα από το κράτος, περισσότερα τον ασθενή. Τα πάντα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της κυβέρνησης.

Επίσης, δεν τοποθετείται για το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για το άνοιγμα του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας, ενώ για τις προσλήψεις γιατρών προβλέπεται η αξιοποίηση των λεγόμενων "επικουρικών". Πρόκειται για σχέση εργασίας σε ετήσια βάση που επί της ουσίας διαιωνίζει τις ελλείψεις και την περιπλάνηση των εργαζομένων. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται με πολλές διαφορετικές σχέσεις, ενώ τρύπες καλύπτονται και από τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση, δηλαδή επί της ουσίας τσάμπα εργασία».

Κριτήριο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Οι πρωτοβουλίες των φορέων, των Λαϊκών Επιτροπών δίνουν συνέχεια στη δράση του λαϊκού κινήματος που χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα ζητήματα της Υγείας στην περιοχή. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν -αναφέρει ο Γ. Σαντζαρίδης-, η δράση μας είναι καθημερινή. Συνδικάτα οικοδόμων, ενώσεις ΕΒΕ είναι στη μάχη με δεκάδες παρεμβάσεις, όπως για το σφράγισμα βιβλιαρίων ανέργων, αυτοαπασχολούμενων κλπ.

Τέτοιο παράδειγμα είναι και η άμεση κινητοποίησή μας όταν έκοψαν τις τελευταίες θεραπείες για καρκινοπαθή αυτοαπασχολούμενο λόγω αδυναμίας να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Το κύριο είναι να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που μπαίνουν στην πάλη. Να δυναμώσει το κίνημα που δε διεκδικεί απλά "μπαλώματα" στην τραγική κατάσταση αλλά ανεβάζει την απαιτητικότητα του λαού.

Διεκδικούμε την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων και στο μέτωπο της Υγείας, ό,τι μας άρπαξαν να το πάρουμε πίσω αλλά και επιθετικά παλεύουμε με άξονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί.

Διεκδικούμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αγώνας μας στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Δε συμβαδίζει η εξυπηρέτηση της λαϊκής υγείας με την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

«Χωρίς τέτοια στόχευση της πάλης, η κατάσταση θα χειροτερεύει», συμπληρώνει ο Γ. Γαλανόπουλος και συνεχίζει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες μέρες που διοργανώνονταν οι συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, το υπουργείο έβαζε χέρι στα αποθεματικά των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών του κράτους!»

Ούτε μέρα χαμένη

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, ο Γ. Σαντζαρίδης καταλήγει: «Μέχρι τις 21 Μάρτη θα κάνουμε δεκάδες τοπικές κινητοποιήσεις: Πικετοφορίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργείο και περιφέρεια, εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, συσκέψεις, μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και τη μαχητικοποίηση του λαού. Δε χάνουμε λεπτό, αυτός είναι ο δρόμος και για να αποσπάσουμε τις όποιες βελτιώσεις αλλά και για να ενισχυθεί η πάλη για τη συνολική ανατροπή αυτής της εγκληματικής πολιτικής».

Το πλαίσιο πάλης
  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής («Αγία Βαρβάρα») πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να περάσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, άνεργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Πικετοφορίες από τις Λαϊκές Επιτροπές

Με πικετοφορίες και εξορμήσεις καλούν οι Λαϊκές Επιτροπές το λαό σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη: Στις 12/3, στην Ανθούπολη Περιστερίου. Στις 13/3, στο Κέντρο Περιστερίου και στο Ιλιον. Στις 14/3, στη Νέα Ζωή Περιστερίου, στους Αγ. Αναργύρους και στην Πετρούπολη. Στις 16/3, στο Χαϊδάρι. Στις 17/3, στο Αιγάλεω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ