ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για μη τήρηση της εκεχειρίας

Στο προσκήνιο και πάλι η κόντρα για την Ενέργεια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η χτεσινή μέρα μπορεί να κύλησε στην Ανατολική Ουκρανία, στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, χωρίς συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ωστόσο δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες ότι δεν τηρείται η συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη, σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση βαρέων όπλων.

Στη γραμμή της αντιπαράθεσης κινήθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα ούτε η Ρωσία, ούτε οι δυνάμεις που υποστηρίζει δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις» και απείλησε με νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Επίσης, μετά από την προχτεσινή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα στείλει στρατιωτικούς να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε ότι δε γίνεται αναφορά σε «μάχιμα στρατεύματα», αλλά για εκπαιδευτές. Ακόμα, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τρόπους για στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου. Στην ίδια κατεύθυνση, η εσθονική κυβέρνηση προχώρησε χτες, με αφορμή τη «μέρα της ανεξαρτησίας», σε στρατιωτική παρέλαση με άρματα μάχης, άλλο εξοπλισμό και αμερικανικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην πόλη Νάρβα, 300 μέτρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της σύγκρουσης που συνεχίζεται στην Ουκρανία με θύμα βεβαίως τον ουκρανικό λαό, είναι η δήλωση του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χτες ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο δεν πληρώσει, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «πρόβλημα στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Ο ρωσικός κολοσσός έχει δώσει προθεσμία 3 ημερών στην Ουκρανία προκειμένου να προπληρώσει ποσότητα φυσικού αερίου που έχει ζητήσει, ενώ αντιπαράθεση υπάρχει και για την τροφοδοσία στις περιοχές της Ανατολής που η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αναγνωρίζει και η ίδια έχει κόψει την παροχή, όπως ισχυρίζεται λόγω καταστροφών στο δίκτυο. Ο Πούτιν χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η άρνηση αυτή του Κιέβου «έχει οσμή γενοκτονίας».

ΚΟΥΒΑ
Οι 5 Κουβανοί ανακηρύχτηκαν ήρωες της χώρας τους

Από την παρασημοφόρηση των 5. Στο πλάνο ο Ρ. Κάστρο, με τους Ρενέ, Χεράρδο και Ραμόν
Από την παρασημοφόρηση των 5. Στο πλάνο ο Ρ. Κάστρο, με τους Ρενέ, Χεράρδο και Ραμόν
ΑΒΑΝΑ.--

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κούβας τίμησε την Τρίτη το βράδυ τους 5 Κουβανούς πατριώτες με τα παράσημα του «Ηρωα της Κούβας» και αυτού της «Playa Giron» (από την παραλία Χιρόν στον Κόλπο των Χοίρων όπου συντρίφτηκαν οι μισθοφόροι αντεπαναστάτες και ήταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο). Οι αγωνιστές Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998 στις ΗΠΑ και φυλακίστηκαν με εξοντωτικές ποινές όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν σύμβολο ηρωισμού σε όλο τον κόσμο επειδή αποκάλυψαν τη δράση των αντικουβανικών οργανώσεων της μαφίας του Μαϊάμι που οργανώνουν δολιοφθορές και εγκληματικές ενέργειες ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Η υπόθεσή τους ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής δίωξης και τιμωρίας, γιατί υπερασπίζονταν την επανάσταση και το σοσιαλισμό στη χώρα τους.

Την απονομή των παρασήμων και τίτλων έκανε ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της χώρας και πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, σε μια τελετή που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, ενώ για την προσφορά των 5 μίλησαν ο Ομέρο Ακόστα, γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου, και ο Εουσέβιο Λεάλ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτής. Την ηγεσία της χώρας, το λαό και όλους όσοι σε όλο τον κόσμο στάθηκαν αλληλέγγυοι στο μακρύ αγώνα για την απελευθέρωσή τους (που ολοκληρώθηκε τελικά στις 17 Δεκέμβρη 2014 ως ανταλλαγή με έναν υπάλληλο της CIA και έναν ακόμη πράκτορα) ευχαρίστησε εκ μέρους των 5 ο Χεράρδο.

Η τελετή αυτή επιλέχτηκε να γίνει στην 120ή επέτειο από την εξέγερση ταυτόχρονα σε 35 πόλεις κατά των Ισπανών αποικιοκρατών στις 24 Φλεβάρη 1895, όπου ηγήθηκε ο ήρωας της Κούβας, Χοσέ Μαρτί.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΥΗ
Συνάντηση Ασαντ με Γάλλους βουλευτές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά την επίσημη «απόσταση» της γαλλικής κυβέρνησης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η χτεσινή αποστολή τεσσάρων Γάλλων βουλευτών στη Δαμασκό και η συνάντησή τους με το Σύρο ηγέτη Μπασάρ Ασαντ, εμφανίστηκε σαν μια πρώτη προσπάθεια αναθέρμανσης των γαλλοσυριακών σχέσεων, που έχουν «παγώσει» από το 2012. Η κίνηση βεβαίως γίνεται στο πλαίσιο των ρευστών εξελίξεων που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με τη γαλλική αστική τάξη να επιχειρεί να κερδίσει ερείσματα.

«Σκοπός μας είναι να καταλάβουμε καλύτερα το καθεστώς Ασαντ, διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ισλαμικό Κράτος χωρίς τη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος βουλευτής Ζαν Μιάρ, αντιπρόεδρος της επιτροπής γαλλοσυριακής φιλίας του γαλλικού κοινοβουλίου, που συναντήθηκε χτες, για τουλάχιστον μία ώρα, μαζί με άλλους τρεις βουλευτές με το Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ στη Δαμασκό στη διάρκεια «ανεπίσημης» αποστολής.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο «SANA», στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι «προκλήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και με τις οποίες είναι αντιμέτωπες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες». Στην ίδια συνάντηση, ο Ασαντ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «πάντοτε ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», καθώς την θεωρεί «τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσει η εξάπλωση της τρομοκρατίας και να εξαλειφθεί».

Οι Γάλλοι βουλευτές συναντήθηκαν παράλληλα με το Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ, τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ουάλιντ Μουάλεμ και τον πρόεδρο της συριακής Βουλής Μοχάμαντ Τζιχάντ Λάχαμ.

Παράλληλα με την αποστολή των Γάλλων βουλευτών στη Συρία, το Παρίσι ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλη την αποστολή όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού, πολεμικών πλοίων, επιθετικών αεροσκαφών και πυρομαχικών συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, που αγόρασε η Σαουδική Αραβία για λογαριασμό του λιβανέζικου στρατού από τις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες.

Σκληρές συγκρούσεις στη μεθόριο

Ολα αυτά ενώ στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ - Τουρκίας μαίνονται ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές και Κούρδους της Συρίας κοντά στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Χάσακα, μετά από τις επιδρομές του «Ισλαμικού Κράτους» σε 33 χωριά χριστιανών της περιοχής την περασμένη Δευτέρα. Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών απήχθησαν όχι 70 (όπως είχε αρχικά αναφερθεί), αλλά πάνω από 300 Ασσύριοι χριστιανοί, ως επί το πλείστον γυναικόπαιδα. Οι περισσότεροι από τους ομήρους φέρεται πως έχουν μεταφερθεί στη συριακή πόλη Σανταντέχ (νοτίως της επαρχίας Χάσακα) η οποία βομβαρδίστηκε χτες από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές θα δημοσιοποιήσουν το επόμενο διάστημα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που θα απευθύνεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στο οποίο θα απειλούν με εκτελέσεις τους ομήρους.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' μετέβη χτες στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με το βασιλιά Σαλμάν. Οι δύο ηγέτες φέρεται πως εστίασαν τις συνομιλίες τους στις προσπάθειες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του (υπό ηγεσίας ΗΠΑ) συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στον οποίο συμμετέχουν Ιορδανία και Σ.Αραβία.

Τέλος, χτες στη Ν. Υόρκη, αξιωματούχοι του FBI ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο Ουζμπέκων 24 και 30 ετών και ενός 19χρονου Καζάκου, επειδή ήθελαν να ενταχτούν στο «Ισλαμικό Κράτος» και να μεταβούν στη Συρία μέσω Τουρκίας. Και οι τρεις κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την παροχή υποστήριξης σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

ΙΡΑΝ
Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κορυφώνονται οι ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας στα Στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου ισχυρές δυνάμεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις πολεμικών πλοίων (π.χ., το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» και το αμερικανικό «Καρλ Βίνσον») που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική ηγεσία «συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράν.

Ανοιχτά του νησιού Κεσμ, στο Νότιο Ιράν, δεκάδες ταχύπλοα σκάφη των «Φρουρών της (ιρανικής ισλαμικής) Επανάστασης», εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, κατέκλυσαν την περιοχή κάνοντας επίδειξη ισχύος και δεξιοτεχνίας κατά τη διεκπεραίωση των ασκήσεων. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε κυρίως μια επίθεση με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» εδάφους - θαλάσσης με, μεταξύ άλλων, στόχους το αντίγραφο ενός αεροπλανοφόρου που παρουσιάστηκε ως αμερικανικό.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των φετινών στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποιούνται με την επωνυμία «Μεγάλος Προφήτης 9», ο επικεφαλής διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι σημείωσε ότι οι ασκήσεις «στέλνουν ισχυρό μήνυμα για την ισχύ του Ιράν στις ξένες υπεράκτιες δυνάμεις», υπαινισσόμενος τις ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε για πολλοστή φορά την αντίθεσή του στις διεθνείς διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «εγκαλώντας» τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, ότι σταμάτησαν να προσπαθούν να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ανταπαντώντας από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επικρίνει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προτού καν επιτευχθεί η συμφωνία....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ