Αβαντάρισαν την κυβέρνηση, που περιορίστηκε σε συστάσεις και αποσιώπησαν εντελώς τη δράση του Συνδικάτου
Από παλιότερη περιφρούρηση απεργίας έξω από τη «Nestle» |
Το Συνδικάτο κατήγγειλε από την πρώτη ώρα τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, διοργάνωσε άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο παγωτού της «Nestle» στον Ταύρο και εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει τους εργαζόμενους του ομίλου και του κλάδου. Με αυτήν την ανακοίνωση έγιναν δεκάδες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων.
Τέσσερις μέρες μετά, έγινε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της πολυεθνικής και της Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θριαμβολογούσε ότι πέτυχε συμφωνία με την εργοδοσία να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας «με τους υφιστάμενους όρους», κρύβοντας ότι 70 από τους εργαζόμενους είχαν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού και ότι γι' αυτούς, το μόνο που έκανε το υπουργείο ήταν να συστήσει στην πολυεθνική να τις ανακαλέσει.
Ενώ, λοιπόν, επί τέσσερις μέρες από τις μειώσεις μισθών, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ «δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα» για την απάντηση του Συνδικάτου, ξαφνικά την Παρασκευή 13/2, αναπαράχθηκε από δεκάδες μέσα η ανακοίνωση της συγκυβέρνησης και μάλιστα με βαρύγδουπους τίτλους, όπως «Χαστούκι του Σκουρλέτη στη Nestle», «Ο Σκουρλέτης ξηλώνει από τη Nestle τους αντεργατικούς νόμους» κ.ά.
Μετά απ' όλα αυτά, το κλαδικό συνδικάτο ξεκαθαρίζει:
Επίσης, το Συνδικάτο θέτει τα εξής ερωτήματα:
Το Συνδικάτο απαιτεί από τη «Nestle» να πάρει πίσω τις μειώσεις μισθών μέχρι σήμερα Παρασκευή και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να οργανώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα, να μη δεχτούν τα ψίχουλα. Να παλέψουμε για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και η λαϊκή αξιοπρέπεια, μόνο μέσα από το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα μπορούν να κατακτηθούν».
Συνεχείς ενημερώσεις για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν από την 1η Μάρτη και αφορούν τη μεταφορά όσων εργάζονται στα call centers του ΟΤΕ, μέσω της «ΟΤΕ Plus» στη εταιρεία «E - value», από την οποία ο ΟΤΕ υπενοικιάζει εργαζόμενους, οργανώνει τις τελευταίες μέρες η διοίκηση του Οργανισμού.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε έπειτα από συμφωνία της διοίκησης του Οργανισμού με την ΟΜΕ ΟΤΕ πριν από δυο μήνες. Τότε, το ΔΣ, της Ομοσπονδίας, με οριακή πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και με τη βοήθεια - στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων (μέρος της ΠΑΣΚΕ, «Αγ. Συνεργασία» - ΜΕΤΑ και ΑΣΕ), που απείχαν από την ψηφοφορία, ενέκρινε το κείμενο της νέας ΣΣΕ και έδωσε εξουσιοδότηση για την υπογραφή της.
Η συγκεκριμένη ΣΣΕ προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι της «ΟΤΕ Plus» θα περνούσαν στον ΟΤΕ, εκτός από αυτούς που απασχολούνταν στα call centers. Δηλαδή, αναγνωρίστηκε στον οργανισμό το δικαίωμα να συνεχίσει να υπενοικιάζει εργαζόμενους μέσω θυγατρικής, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Κι αυτό επειδή οι εργαζόμενοι μέσω θυγατρικών δεν παίρνουν κανένα επίδομα, δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους και οι τριετίες, ενώ είναι καταδικασμένοι και σε μισθούς 755 ευρώ μεικτά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εργοδοσία μίλησε για ένα «πολύ θετικό αποτέλεσμα», επαναλαμβάνοντας ότι «μένει πιστή στην εργατική νομοθεσία», από τη στιγμή βέβαια που της δίνει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει και να απασχολεί φτηνούς εργαζόμενους με όποιους όρους τη βολεύουν. Με σκοπό να μη μείνουν αναπάντητα τα σχέδια της εργοδοσίας, η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ και το ΣΕΤΗΠ διοργάνωσαν χτες σύσκεψη, με τη συμμετοχή εργαζομένων στα call centers.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Πέμπτη 26 Φλεβάρη απευθύνει στους εργαζόμενους της «Forthnet» το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου. Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. και η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ. (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Ταύρου, Πειραιώς και Επταλόφου).
Το Σωματείο αναγγέλλει επίσης ότι στις 4 και 5 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί διήμερο αγωνιστικής δράσης, πανκινητοποίησης σε όλο τον κλάδο, με τους εργαζόμενους στη «Wind» να έχουν πάρει ήδη απόφαση για 48ωρη απεργία.
Το Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα: Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Να σταματήσουν οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης. Να προσληφθούν από τη «Forthnet» όλοι οι επενοικιαζόμενοι συνάδελφοι. Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για όλους τους εργαζόμενους. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να προχωρήσει ο έλεγχος που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του Σωματείου στους χώρους εργασίας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αντιστοιχούν στις ιδιαιτερότητες της δουλειάς.
Στο μεταξύ, την εργοδοσία του Ομίλου «Forthnet» καταγγέλλουν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet», για τις συνεχιζόμενες απολύσεις εργαζομένων και για την απόλυση του μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Ελευθεριάδη Αγάπης.
Την απόλυση εγκύου εργαζόμενης, για δεύτερη φορά, από εταιρεία που εμπορεύεται ενδύματα στην Αλεξανδρούπολη, καταγγέλλει η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας, που έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των απολύσεων νέων εργαζομένων γυναικών λόγω μητρότητας. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους Συλλόγους Γυναικών, τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, τις νέες γυναίκες να παλέψουν μαζί και να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, για έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Καταγγέλλει ότι η μητρότητα θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος της και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα που βάζει στο στόχαστρο τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, μέχρι να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική».