Η δεινή κατάσταση, με την οποία συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα |
«Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σε αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε, διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.
Ο αντίπαλος μας είναι εδώ! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.
Αυτός ο αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος. Τα συχαρίκια και οι φιλοφρονήσεις από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στη νέα κυβέρνηση πηγάζουν από τις δεσμεύσεις για νέα προνόμια, για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που θα τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση».
Το κάλεσμα αυτό του ΠΑΜΕ γίνεται προσπάθεια να συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους, να γίνει αντικείμενο προβληματισμού σε συνεδριάσεις ΔΣ και γενικές συνελεύσεις σωματείων, να παραμεριστούν οι παραμορφωτικοί φακοί που θέλουν να φορέσουν στο κίνημα ο παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός, με σύμμαχο τα αστικά ΜΜΕ.
Αλλωστε, η δεινή κατάσταση, με την οποία συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μια ματιά μόνο στα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», τις μέρες που ακολούθησαν τις εκλογές, φτάνει για να φανεί η πραγματική εικόνα, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το κλίμα «ευφορίας» που σκόπιμα καλλιεργείται.
Ορισμένα ενδεικτικά γεγονότα είναι τα παρακάτω:
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και από αυτόν το βραχνά, που επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι δε θα απαλλαγούν χωρίς ταξικούς αγώνες, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και ρήξη με την πολιτική του. Γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμία ολιγωρία, καμία αναμονή.
Η πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων, για την ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης, η οργάνωση αγώνων για να μην περάσουν νέες ανατροπές σε βάρος τους, να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, η υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων τους, είναι σήμερα όχι μόνο επίκαιρα αλλά όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη.
Αυτή την αναγκαία πάλη προσπαθεί να υπονομεύσει ο παλιός και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που στρατεύονται με την κυβέρνηση και σέρνουν τους εργαζόμενους να παλέψουν κάτω από ξένες σημαίες. Αυτό εξυπηρετούν ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, που χαιρετίζουν την κυβερνητική εναλλαγή και έρχονται να «κουμπώσουν» με τις εξαγγελίες των υπουργών της για δήθεν φιλεργατικά μέτρα.
Καλούν τους εργαζόμενους να χειροκροτήσουν την κυβέρνηση για τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά και τώρα πάει να τα εφαρμόσει με πολλούς αστερίσκους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έλεγε ότι από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι «η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751». Τώρα την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες -μέχρι το 2016 είπε ο πρωθυπουργός- και μάλιστα αφού συμφωνήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και τους εξασφαλίσει ένα κάρο «αντισταθμιστικά» ανταλλάγματα.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση θα διατηρηθεί τον αισχρό θεσμό «του δανεισμού - ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», θα συνεχίσουν να λειτουργούν «οι υπεργολαβίες και εργολαβίες στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο», θα συνεχίσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να απασχολούνται σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και με προσωρινές συμβάσεις».
Επομένως, γιατί πρέπει να δηλώνουν ικανοποίηση οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι; Μήπως που τώρα, με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς και πριν με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίζουν να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας και να πληρώνουν τα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν;
Γιατί θα πρέπει να σταυρώσουν τα χέρια οι σημερινοί εργαζόμενοι και να αναμένουν τη μεγαλοψυχία της «αριστερής» κυβέρνησης; Μήπως για το γεγονός ότι το νέο μοντέλο ασφαλιστικού, που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, που «εξίσωσε γυναίκες και άνδρες», που καθόρισε τα 40 χρόνια ασφάλισης αντί της 35ετίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, δηλαδή που νομοθέτησε τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και που εξαέρωσε τα αποθεματικά των Ταμείων, θα συνεχίσουν να ισχύουν και με τη νέα κυβέρνηση;
Επειδή, λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι εδώ, επειδή η κυβερνητική εναλλαγή, όσο παραμένει ανέγγιχτο το αντεργατικό πλαίσιο που υπαγορεύεται και από τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εξασφαλίζει τα εργατικά συμφέροντα, γι' αυτό ακριβώς το κάλεσμα του ΠΑΜΕ αποτυπώνει εκείνη τη γραμμή στο εργατικό κίνημα που πραγματικά ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες:
«Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αλλάζει, δε γίνεται πιο ανθρώπινο μέσω των εναλλαγών στις κυβερνήσεις. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η "σωτηρία" μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι ο σημερινός μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουν αυτά που έχασαν, για να βάλουν μπρος για τις διεκδικήσεις τους που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.
Η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, η υιοθέτηση αιτημάτων που θίγουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο.
Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες».
Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη» της Τρίτης: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα.