Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρηξικέλευθη

Μία μία οι «ρηξικέλευθες» προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του (έτσι τις χαρακτήρισε ο Βαρουφάκης) κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αντιγράφουμε μία: «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εργοστάσια που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης: Δεν μπορούν όλα να ξαναρχίσουν να παράγουν, ορισμένα όμως μπορούν, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει φοροαπαλλαγές για τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Αυτά συμβουλεύει ο Νίκος Γιαννόπουλος (πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα «DinamoPress.it». Ομολογούμε ότι είναι αρκούντως «ρηξικέλευθη» πρόταση. Και περιμένουμε την επόμενη.

Ο γέγονε, γέγονε;

«Η διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας με τους υφιστάμενους όρους αμοιβής, από την εταιρεία "Nestle", συμφωνήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης». Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, την περασμένη Παρασκευή, θα μπορούσε να συμπεράνει πως όλα έχουν καλά. Πως η εργοδοσία στη «Nestle» έβαλε στο συρτάρι τα σχέδια για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πως εταιρεία και υπουργείο συμφώνησαν ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται χωρίς οι μισθοί τους να ψαλιδιστούν από 10% έως 38%. Μόνο που στη συνέχεια το ίδιο δελτίο αποσαφηνίζει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας την άρση της απόφασης για μισθολογικές μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων», χωρίς να προκύπτει η στάση που πρόκειται να κρατήσει η εργοδοσία. Αρα, τι λέει το υπουργείο; Οτι οι «υφιστάμενοι όροι αμοιβής» για όσους υπέγραψαν ήδη ατομική σύμβαση, πριν παρέμβουν το κλαδικό Σωματείο και η Ομοσπονδία για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, θα παραμείνουν ως έχουν! Γι' αυτό θριαμβολογεί το υπουργείο; Για το «ο γέγονε γέγονε»; Είναι φανερό ότι οι ατομικές συμβάσεις, η επιθετικότητα της εργοδοσίας είναι εδώ και μετά τις εκλογές, με το αρμόδιο υπουργείο να εξαντλείται σε ευχές και συστάσεις. Μόνο ο ταξικός αγώνας που προτείνουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο μπορεί να δώσει λύση υπέρ των εργαζομένων.

Θα εφαρμόσουμε σωστά τα μνημόνια

Εχουν γίνει μανούλες στην παραπλανητική προπαγάνδα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 10/2/2015, το πρωί, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε για τη συμφωνία με το 70% των μνημονίων, την οποία πρωτοδιατύπωσε σε συνέντευξη και επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Και τι απάντησε; «Δεν απορρίπτουμε τα πάντα, απορρίπτουμε τις νεοφιλελεύθερες λογικές των μνημονίων». Προσέξτε, όχι κατά των μνημονίων, αλλά της νεοφιλελεύθερης λογικής τους. Και στην επόμενη ερώτηση, «γιατί δεν ψηφίσατε τα καλά μέτρα του μνημονίου», απάντησε: «Γιατί ακόμη κι όσα τεχνικά προέβλεπε το μνημόνιο, τα μπαστάρδευαν και τα προσάρμοζαν στο πελατειακό κράτος, τα μαγάρισαν για κάποια συμφέροντα», η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τα μνημόνια, λοιπόν, είναι καλά, φιλολαϊκά, γιατί έχουν τεχνικές που μπορεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εφαρμόζει. Ηταν αντιλαϊκά όταν τα εφάρμοζε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και το δούλεμα πάει σύννεφο...

Καμπανάκι

Εγραψε η «Καθημερινή», 12/2/2015: «Ισχνή ήταν η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά μικρή υποχώρηση τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας υποψίες για μικρή εξασθένηση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου όταν, μάλιστα, οι υπόλοιπες του κόσμου βιώνουν δυσκολότερες περιόδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόνον 0,1% τον Ιανουάριο ύστερα από πτώση 0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,4% τον Ιανουάριο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντικατοπτρίζουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ». Αναφέρει, μάλιστα, ότι χτυπά «καμπανάκι στις ΗΠΑ από τη μικρή αύξηση της κατανάλωσης». Τι δείχνουν αυτά; Οτι σε μια οικονομία όπου εφαρμόστηκε, και συνεχίζει να εφαρμόζεται, η λεγόμενη επεκτατική ή λιγότερη περιοριστική πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, με τύπωμα χρήματος και δημόσιες επενδύσεις, πολιτική που, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει καπιταλιστική ανάπτυξη και θα λύσει λαϊκά προβλήματα - άλλωστε γι' αυτό εκθειάζουν τον Ομπάμα - οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Ο λαός μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Η διεθνής πείρα επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο τον προειδοποιεί το ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org