Να στοιχηθεί ο λαός πίσω από το δικό του μείγμα διαχείρισης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, χτες βράδυ στο Βελλίδειο, σε μια από τις τελευταίες προσπάθειές του μήπως και ψαλιδίσει τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας αυτές τις εκλογές, γιατί - όπως είπε - δεν είναι μόνο για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά αφορούν το μέλλον του τόπου, το αν η Ελλάδα θα έχει μέλλον εντός ΕΕ ή θα «απομονωθεί», αν θα ξαναβυθιστεί στα «ελλείμματα» και την «ύφεση» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αναπαράγοντας την ξένη προς τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα δικομματική κοκορομαχία με το ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι θέλει να τυπώσει χρήμα, να κρατικοποιήσει τράπεζες, αερογραμμές, ναυσιπλοΐα, να ακυρώσει επενδύσεις κ.ά. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από τις σχέσεις λυκοφιλίας που αναπτύσσει η ντόπια αστική τάξη με τις αντίστοιχες Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, ότι ενοχλείται από την προώθηση των ερευνών για το φυσικό αέριο, ότι θέλει να καταργηθεί το ΝΑΤΟ και να συγκρουστούμε με τους «εταίρους» μας στην ΕΕ.
Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο που θα κάνει στις τράπεζες είναι να αλλάξει διοικήσεις, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Καμία πρόθεση δεν εκφράζει να θέσει υπό κρατικό έλεγχο στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Για τις «επενδύσεις» (π.χ., COSCO) ζητά απλά μια επανεξέταση κάποιων όρων. Στις έρευνες για αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει με συγκεκριμένα κεφάλαια που ενδιαφέρονται να το εξορύξουν. Στο ενδιάμεσο έχει κάνει τεμενάδες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα στήριξε τους χειρισμούς της απερχόμενης συγκυβέρνησης για τις λυκοσυμμαχίες με άλλα μονοπώλια της Ανατολικής Μεσογείου, όπως θα μπορούσε ίσως να θυμίσει στον Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρ. υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος.
Παραπέρα ο Σαμαράς έταξε πάλι φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες, πάντα με γνώμονα την τόνωση της κερδοφορίας τους, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε «ανταγωνιστικοί» εξ ου και να παρακολουθούμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για το κεφάλαιο στις γειτονικές χώρες.
Σε αυτήν τη βάση ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές, όταν ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει προσωπικά τους επιχειρηματίες πως «δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων».
Μια σειρά τάχα φιλολαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο Σαμαράς προς «αποκατάσταση αδικιών» κανέναν αντίκτυπο δεν έχουν στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας, εφόσον εξαϋλώνονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής καταιγίδας που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όπου ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη.
Αλλωστε ο Σαμαράς ξόρκισε για άλλη μια φορά τα «ελλείμματα», επιβεβαιώνοντας την καθήλωση μισθών και συντάξεων στα τάρταρα, τις περικοπές σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ώστε να πιαστούν οι βαθιά αντιλαϊκοί στόχοι της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς, κάνοντας την ύστατη προσπάθεια να φτάσει το ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ψήφο κι από ανθρώπους του «μετριοπαθούς Κέντρου», της «κεντροαριστεράς», από «νοικοκυραίους», όπως είπε, για να σχηματιστεί κυβέρνηση με «φιλοευρωπαϊκό κορμό».
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ξαναπλάσαρε το παραμύθι των «δύο διαφορετικών κόσμων» που τάχα αντιπροσωπεύουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι κοινός ο κόσμος τους: Αυτός της διασφάλισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των μονοπωλιακών κερδών, με τις μόνες διαφορές τους να περιορίζονται στο ποιο μείγμα μέτρων εξυπηρετεί το σκοπό τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό «Alpha», εμφανίστηκε εκ νέου πρόθυμος αυτός και το κόμμα του να στηρίξουν και την επόμενη συγκυβέρνηση, αυτή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εχοντας και την εμπειρία από την πρόσφατη συνάντησή τους στο ΥΠΕΞ, όπου συνομίλησε με τον Αλ. Τσίπρα επί μακρόν για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής διαφορές δεν υπάρχουν. Δηλαδή, στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού. Σε αυτά τα θέματα του στενού, σοβαρού καταλόγου, των λεγομένων εθνικών θεμάτων. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Ερωτηθείς, δε, αν θα υπάρχει «συνέχεια του κράτους στα εθνικά θέματα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Το εύχομαι και το ελπίζω και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω προς την κατεύθυνση αυτή».
Αλλά για τη «συνέχεια του κράτους» έχει ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως ο Αλ. Τσίπρας, από τον Οκτώβρη του 2014, σε επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου συζήτησε για αντίστοιχα θέματα με τον τότε υπουργό Αμυνας, αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο άλλωστε φαίνεται πως διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Πάντως, υπάρχει, παρά τις επιμέρους διαφορές, μια γενικότερη κοινή βάση που τους συνδέει, όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει διακηρύξει: «Ισχυρίζομαι, και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, πως η χώρα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται».
Επιπλέον, στις «Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική», όπως αυτές αποτυπώνονται στη σχετική ενότητα των «Προγραμματικών Κειμένων», εγκωμιάζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά το διεθνή της ρόλο και τη διαπραγματευτική της δύναμη, τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, τις σχέσεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων».
Με τέτοιες και πολλές άλλες ταυτίσεις ο Ευ. Βενιζέλος δεν βλέπει γιατί να μη στηριχτεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ έστω και με ψήφο ανοχής.
Αλλωστε, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «εμείς δεν κοπτόμεθα να είμαστε στην κυβέρνηση (...) Εμείς εθνικός εταίρος θέλουμε να είμαστε, εμάς μας ενδιαφέρει η εθνική στρατηγική και για μας το ιδεώδες θα είναι να είναι μέσα και το δεύτερο κόμμα. Κακώς δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, εμείς και μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης λέγαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εάν πάρουμε το σενάριο ενός ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτος, γιατί θα πει η ΝΔ δεν μπαίνω; Δεν μπορεί να το πει ιστορικά, με βάση τις θέσεις της»...
Το σχηματισμό συγκυβέρνησης, άμεσα, απ' όσες περισσότερες αστικές πολιτικές δυνάμεις γίνεται, ή την επίδειξη ανοχής στην επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου με νέα αντιλαϊκά μέτρα, εντός ΕΕ, και με σταθερότητα στο πολιτικό του σύστημα, ζητά ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης.
Δήλωσε σε προεκλογική του φιέστα στα Γιάννενα: «Οταν λέμε "αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία" (...) εννοώ (...) ότι αυτή η χώρα είναι ευρωπαϊκή χώρα, ότι είναι δυτική χώρα, ότι στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία. Οταν λέμε λοιπόν ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, δεν κλείνουμε το μάτι στο ανατολικό σύστημα ή στο σοβιετικό σύστημα ή στο σύστημα της Λατινικής Αμερικής (...) είμαστε δυτική οικονομία».
Για δε το σχηματισμό της συγκυβέρνησης και δεδομένου ότι, για να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, ο Θεοδωράκης διαβεβαίωσε: «Εμείς έχουμε στα σκαριά πολλές προτάσεις και πολλά σενάρια (...) Ανάλογα λοιπόν με το ποιος είναι πρώτος, τι δύναμη έχει, τι δύναμη έχει ο δεύτερος, τι δύναμη έχουμε εμείς, πόσα κόμματα έχουν αποκλειστεί και πόσα κόμματα έχουν μπει στη Βουλή, εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία πρόταση για τη χώρα και την οποία θα την κάνουμε 25 βράδυ, θα την κάνουμε 26 πρωί που είναι το επίσημο» πρόσθεσε, βάζοντας στο «κάδρο» της επόμενης συγκυβέρνησης και τη ΝΔ.
Στην ίδια βάση, χτες, στη διακαναλική του συνέντευξη στην Αθήνα, ζήτησε στις 26/1 ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με «ευρωπαϊκό προσανατολισμό», για να συμφωνήσουν από κοινού τι θα κάνουν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Αλλωστε ο Θεοδωράκης προβάλει ως πρόταγμα «με κάθε τρόπο να βγάλουμε κυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Οταν λέμε να βγάλουμε κυβέρνηση ή όταν λέμε ότι στηρίζουμε μια κυβέρνηση ή όταν λέμε ανεχόμαστε μια κυβέρνηση, αυτό δε συνδυάζεται πάντα με τι θέσεις θα έχουμε εμείς. Εμείς μπορεί να μην έχουμε και καθόλου θέσεις σε μια κυβέρνηση». Σημειωτέον, για στήριξη έστω με ψήφο ανοχής μιλάνε και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς έρχεται κεντρικά ως κατεύθυνση από μια σειρά αστικά επιτελεία.
Διαπιστευτήρια στους επιχειρηματίες και αναπόληση των «παλιών καλών ημερών» της ΝΔ του Μητσοτάκη και του Καραμανλή χαρακτήρισαν τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
Ο επίδοξος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η επόμενη κυβέρνηση να ορίσει φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις μικρότερους από αυτούς που ισχύουν στις γειτονικές χώρες, να θεσμοθετηθούν «φορολογικοί παράδεισοι» - όπως είπε - για συγκεκριμένα προϊόντα ανά περιοχή, προκειμένου να προσελκυστούν «επενδύσεις».
Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι έχει κυβερνητική εμπειρία, όντας υφυπουργός στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, τα πεπραγμένα της οποίας έσπευσε να διαφημίσει: Υπερασπίστηκε τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε με την COSCO, τα σχέδιά της να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κόμβο για ρωσικά μονοπώλια του καυσίμου. Σημειωτέον, συμφωνίες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση ελληνικών υδρογονανθράκων δεν αρνήθηκε να συνάψει και με τις ΗΠΑ, πάντα σε όφελος του κεφαλαίου.
Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του που ο Κ. Καραμανλής στήριξε την κυβέρνηση του Σαμαρά («θα ήθελα τα πράγματα να ήταν αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά ο Καμμένος) και υιοθέτησε την άποψη Μπακογιάννη ότι, αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Σαμαρά, τα πράγματα στην οικονομία θα ήταν καλύτερα...