ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσκληση στη ΝΔ να είναι μαζί στη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο

Ως και την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, σε μια προσπάθεια το κάθε «βιλαέτι» να κατοχυρώσει την ενισχυμένη παρουσία του στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ραχήλ Μακρή θα είναι τελικά υποψήφια, παρά τον αρχικό αποκλεισμό της από τα ψηφοδέλτια, ενώ υποψήφιοι θα είναι και μια σειρά στελέχη προερχόμενα από τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, με «μνημονιακό» παρελθόν (Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη).

Κατά τ' άλλα, ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», επανέλαβε τα, κάλπικα για το λαό, διλήμματα με τα οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική μάχη και περιστρέφονται γύρω από τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εθεσε ωστόσο και τα διλήμματα της επόμενης μέρας, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η ΝΔ θα είναι με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ. Αφού διευκρίνισε ότι «τη ρήξη δεν την επιδιώκει καμιά πλευρά», πρόσθεσε, καλλιεργώντας το άλλοθι της επιδιωκόμενης συναίνεσης στους κύκλους του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης πάνω στα μείζονα προτάγματά της: «Εγώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, η ΝΔ θα έρθει μαζί μας ή θα είναι με την κ. Μέρκελ; Και αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας».

«Γαργάρα» το πού συμπίπτουν όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν συμφέρον από μια λύση στο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών τους, ενώ διαπίστωσε αντιθέσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας και των οργάνων της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι, «ακόμα και από τη γερμανική πλευρά, άλλα λέει η καγκελάριος και άλλα ο αντικαγκελάριος. Την ίδια στιγμή που λέει κάποια πράγματα η Κομισιόν, άλλα λέει η ΕΚΤ μέσω του κ. Ντράγκι». Κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποσιώπησε ότι, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις, υπάρχει ένα σημείο που όλοι λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: Οταν επιμένουν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των μέτρων που γονατίζουν τους λαούς.

Στο μεταξύ, γεύση των ανταγωνισμών που καλά κρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στέλεχός του Π. Κοσμάς, με άρθρο του σε ιστοσελίδα του χώρου. Αφού ξεκαθαρίζει ότι συμφωνούν στα βασικά, π.χ., στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στη διαπραγμάτευση για το χρέος κ.α., επικρίνει την ηγεσία για υπονόμευση της εσωκομματικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η ΚΕ συγκλήθηκε στο «και πέντε», ότι για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων το «ηγετικό κέντρο πίεσε με όλα τα μέσα για την ανατροπή της συνεδριακής απόφασης», ότι και το κυβερνητικό πρόγραμμα, «παρότι ... θα έπρεπε να τεθεί υπόψη της ΚΕ και να αρχίσει να συζητείται από τις 10 Νοεμβρίου, ήρθε ένα προχειρογραμμένο "τουρλού" 130 σελίδων, για να καταλήξουμε τελικά στα σημεία που παρουσίασε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας». Ακόμα γράφει, «ενώ ο Α. Τσίπρας πίεσε και πέτυχε να μη γίνουν ψηφοφορίες στην ΚΕ, ώστε στη συνέχεια το Διαρκές Συνέδριο να είναι μια πανηγυρική συγκέντρωση για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, αργά το βράδυ του Σαββάτου το ηγετικό κέντρο επέβαλε "ντε φάκτο" τη διεξαγωγή... ενδεικτικής ψηφοφορίας για την έγκριση του... κυβερνητικού προγράμματος».

Ο Π. Κοσμάς γράφει για διαβλητές διαδικασίες που εξευτελίζουν στελέχη και «σηματοδοτούν την επιβολή χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στην περίοδο του σοσιαλφιλελεύθερου εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ σε αρχηγικό εκλογικό μηχανισμό»... Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες, αναφέρει ότι «επιβλήθηκαν οι επιλογές του ηγετικού κέντρου για διεύρυνση με στελέχη των διάφορων ΠΑΣΟΚικών "κύκλων", όπως επίσης και με κεντροδεξιά στελέχη».

Τέλος, υπενθύμισε πως «το σύνθημα "Το μέλλον ξεκίνησε" (που δέσποζε στο κεντρικό πανό στο χώρο του Διαρκούς Συνεδρίου) είναι λογοκλοπή από προεκλογικό βίντεο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 με πρωταγωνιστή τον Σημίτη. Η συμβολική και πολιτική σημασία αυτής της επιλογής από κάποιους δεν είναι ασφαλώς άνευ σημασίας».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Μάζεψε γυρολόγους από παντού

Τα αλισβερίσια μεταξύ των αστών πολιτικών, στην κοινή βάση όπου κινούνται για εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, αποτυπώνονται και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Ποταμιού.

Στις λίστες του μορφώματος του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος διακηρύσσει ανοιχτά τη διαθεσιμότητά του να συγκυβερνήσει με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας την πορεία της χώρας στον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, εντάχθηκε ...κόσμος και ντουνιάς από κόμματα που ο Θεοδωράκης τάχα κατηγορεί ως «παλαιά» αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει να συνεργαστεί μαζί τους και να στηριχτεί σε στελέχη τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, με το Ποτάμι κατεβαίνουν υποψήφιοι οι Σπ. Λυκούδης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΔΗΜΑΡ), Γρ. Ψαριανός (πρώην ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ), Αννυ Ποδηματά (πρώην ΠΑΣΟΚ), Αντιγόνη Λυμπεράκη (πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ, πρώην «Δράση»), Αθηνά Δρέττα (πρώην ΣΥΝ, πρώην ΠΑΣΟΚ), Γ. Αμυράς (πρώην «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ), Χ. Θεοχάρης (τέως γγ Εσόδων στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), Π. Τατσόπουλος (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και πάει λέγοντας...

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
... Για τον «ευρωατλαντισμό του»

Το Μάη του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «Αποτελεί στόχο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Αμεση κατάργηση των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου. Δε θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή του». Επίσης, έκανε και κάνει και σήμερα μια γενικόλογη αναφορά για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. Ενα μήνα μετά στις επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη, δια στόματος του προέδρου του, Αλέξη, σημείωνε «δεν είναι στο πρόγραμμά μας η έξοδος από το ΝΑΤΟ, θα ήταν επιπόλαιο να λέγαμε κάτι τέτοιο». Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «όχι πάση θυσία παραμονή στο ευρώ» ή ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».

Το ΚΚΕ, και από τότε, σημείωνε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν φιλολαϊκές απαντήσεις εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, ότι αυτές οι λυκοσυμμαχίες δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη, την ασφάλεια του ελληνικού λαού, των άλλων λαών της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επίσης, τόνιζε ότι είναι παραπλανητικές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δομών της ΕΕ στο μέλλον με ένα άλλο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και μείωσης των εξοπλισμών, την ίδια ώρα που η ΕΕ θεωρεί το ΝΑΤΟ βασικό πυλώνα για την ασφάλεια και άμυνα των χωρών - μελών. Ακόμα, αποκάλυπτε τα περί «νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής» στα πλαίσια του λεγόμενου «πολυ-πολικού» κόσμου, που προπαγάνδιζαν μια σειρά οπορτουνιστικές δυνάμεις στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να θολώσουν το γεγονός ότι ο «πολυ-πολικός κόσμος» είναι ο κόσμος των αυξανόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Με το «καλημέρα» του 2013 ο Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται τις ΗΠΑ, απ' όπου διαβεβαιώνει για τον ευαρωατλαντικό προσανατολισμό του κόμματός του: «Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί; Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά. Ημασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα» (...) «Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική, ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα».

Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», αποδεχόμενος πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την Ελλάδα απ' τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, δηλώνει αναφερόμενος στη Συρία: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί επισήμως στην υπόθεση της Συρίας και επομένως καμία ΝΑΤΟική υποχρέωση δε μας επιβάλλει να συμμετάσχουμε σε επιχειρήσεις εναντίον μιας χώρας με την οποία έχουμε διπλωματικές σχέσεις».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε το περιεχόμενο των επαφών κορυφαίων στελεχών του στο εξωτερικό, στα κονγκλάβια της ΕΕ, στο Τέξας, στο Κόμο της Ιταλίας, στο Λονδίνο, όπου ενισχύθηκαν οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις ότι «το κράτος έχει συνέχεια», ότι «δε θα πάμε σε μονομερείς ενέργειες», ότι «δε θέλουμε να βλάψουμε την ΕΕ και το ευρώ». Οτι η έξοδος από το ΝΑΤΟ είναι μεν προγραμματική θέση δε θα είναι, όμως, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε κάθε αναφορά εξόδου από το ΝΑΤΟ με τη γενικόλογη καταγγελία του και την αναφορά περί ... διάλυσης του ΝΑΤΟ, λες και αυτή μπορεί να προκύψει χωρίς την αποδέσμευση χωρών από αυτό. Ταυτόχρονα, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέπτυξε τις θέσεις για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ από ένα ... ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ (!), ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμα πιο ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν τις ευρωεκλογές του Μάη του 2014, «... το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται...».

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ψάξαμε για τις θέσεις που διατύπωνε για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το 2012, δε βρήκαμε τίποτε. Εχουν φροντίσει να σβήσουν κάθε ίχνος. Ενδεικτικό και αυτό ότι η ...φωλιά είναι ήδη λερωμένη.

Ερώτηση: Μπορούν να μένουν ακόμα αυταπάτες σε ανθρώπους που συνδέονται με το κίνημα, τις ιστορικές του παραδόσεις στην Ελλάδα, τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για έξοδο από το ΝΑΤΟ για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ενδεχομένως αναλάβει την αστική διαχείριση, όταν ήδη δίνει δείγματα γραφής;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ