ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Περίσσευμα υποσχέσεων από τους υπηρέτες του κεφαλαίου

Καθαρή στήριξη και των εργαζομένων και του δημόσιου φορέα κοινωνικής φροντίδας από το ΚΚΕ

Σχεδόν άναυδος έμενε, από το μέγεθος του εμπαιγμού, όποιος άκουγε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, υπηρετών του κεφαλαίου, στο χτεσινό συνέδριο που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τοποθετήσεις που έφεραν προεκλογικό άρωμα...

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξήραν τη χρησιμότητα του προγράμματος, λες και δεν είναι αυτοί που ήταν κυβέρνηση, πριν και τώρα, βάζοντας συστηματικά εμπόδια στη μονιμοποίηση όχι μόνο των εργαζομένων στο πρόγραμμα αλλά δεκάδων χιλιάδων ακόμα, που τους κρατούν σε μόνιμη κατάσταση πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα και θα ενισχυθεί, πως θα κανονικοποιηθούν οι πληρωμές και πως υπάρχει συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης. Μίλησε για μονιμότητα των δομών, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Την ασάφειά του ξεδιάλυνε, ως έναν ορισμένο βαθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ε. Στυλιανίδης με την πρόταση να αναμειχθούν ιδιωτικά κεφάλαια στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η υποκρισία όλων των κομμάτων αυτών αναδείχθηκε από τη στάση εργαζομένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι ρώτησαν πώς είναι δυνατόν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κ.ά. να λένε ότι είναι υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» τη στιγμή που προωθούν ή στηρίζουν πολιτικές όπως οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚοινΣΕπ), οι οποίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, ο οποίος πρόσφατα ψήφισε στην Περιφέρεια Αττικής, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της κυβέρνησης, τη δημιουργία μηχανισμού για την προώθηση των ΚοινΣΕπ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι υπέρ των ΚοινΣΕπ, αλλά όχι των ΚοινΣΕπ που θα αναλαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς γίνεται να εμποδίσεις μια ΚοινΣΕπ να τις αναλάβει. Βεβαίως, δεν καταδίκασε τη δράση ιδιωτών επιχειρηματιών στην Υγεία και την Πρόνοια. Ανάλογα οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων υπεραμύνθηκαν της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μέσα στον καπιταλισμό μπορούν να δρουν επιχειρήσεις σε όφελος του λαού.

Απέναντι σε όλα αυτά τα παραμύθια, ξεκάθαρες ήταν οι θέσεις που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Στηρίζουμε - είπε - και να είστε σίγουροι ότι θα τα στηρίξουμε απέναντι και στη σημερινή και στην αυριανή κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά σας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια συγκεντρωμένη πείρα συνολικά στο λαό μας και σε σας, ώστε να κρατάτε μικρά καλάθια.

Εχουμε ένα δημόσιο φορέα κοινωνικής φροντίδας σε πειραματική λειτουργία 12 χρόνια. Για ποιο λόγο αυτά τα χρόνια γίνεται κάθε χρόνο κυνήγι των πόρων, κάθε χρόνο η ανανέωση των συμβάσεων, κάθε χρόνο η αγωνία των χιλιάδων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας για το αν θα υπάρχει το πρόγραμμα;

Το θέμα δεν είναι ότι ήταν κακός ο χ ή ψ υπουργός. Τα πλαίσια στα οποία κινείται η χώρα είναι αυστηρά, είναι συγκεκριμένα και δεν αμφισβητούνται. Το λέμε αυτό γιατί γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστούν την "ακραία φτώχεια" και ξεχνάμε ότι είναι βασικός πυλώνας στην κοινωνική πολιτική η δυνατότητα να παρέχεται η φροντίδα στον εργαζόμενο που κατάφερε ύστερα από χρόνια να πάρει σύνταξη ή σε αυτόν που δεν τα κατάφερε και είναι ανασφάλιστος».

Πιο κάτω επισήμανε ότι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, υπάρχει καθυστέρηση μηνών στην καταβολή των μισθών. Αναφερόμενους σε όσους υποστηρίζουν την ένταξη στην Τοπική Διοίκηση υπηρεσιών που προσφέρουν δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» έθεσε το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό, τη στιγμή που η χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση είναι κουτσουρεμένη κατά 50%. Ακόμα κατήγγειλε τη λογική να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τις υπηρεσίες αυτές είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω ασφαλιστικών ταμείων.

«Θεωρούμε αυτονόητο - τόνισε - ότι έχετε το δικαίωμα εσείς οι ίδιοι μετά από 12 χρόνια, και όχι εναλλασσόμενοι εργαζόμενοι, να παρέχετε αυτές τις φροντίδες εσείς σαν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι σαν συνεταίροι ή σαν εθελοντές σε ΚοινΣΕπ ή ΜΚΟ οι οποίες "ανθίζουν" στους δήμους. Εσείς λοιπόν πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη δουλειά και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θολό τοπίο».

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό τον απόλυτο έλεγχο των εφοπλιστών

Τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης τα λεγόμενα (ΝΕΚΕ), που στην ουσία λειτουργούν ανεπίσημα μεν, αλλά ήδη σαν ιδιόκτητες σχολές των εφοπλιστών, προώθησε χτες για υπογραφή ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, ανοίγοντας και επίσημα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία από τις κύριες αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έρχεται να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση, με στόχο την έκδοση πτυχίων με το κιλό και για την «παραγωγή φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών».

Το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, αρχίζοντας από τον τομέα της μετεκπαίδευσης και της κατάρτισης, έχει διαμορφωθεί από το 2003 με νόμους που «πέρασε» ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης του ΠΑΣΟΚ.

Το «έργο» της ενεργοποίησης του θεσμικού πλαισίου εκδίδοντας τα κατάλληλα Προεδρικά Διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, ανέλαβε ο σημερινός υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα 141 που διαμόρφωσε και έχει ήδη υπογραφεί πριν από περίπου δύο μήνες, έρχεται να διαμορφώσει μία ζοφερή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ναυτική εκπαίδευση.

Το ΠΔ προβλέπει ότι αναγνωρίζονται ως ισότιμα πιστοποιητικά από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, «την ημεδαπή ή την αλλοδαπή» για παράδειγμα... Φιλιππίνες, που μπορούν να εκδίδονται ακόμα και εξ αποστάσεως, χωρίς να προβλέπεται καν πρακτική εξάσκηση με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών όσο και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Στο σχετικό χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται, δίνοντας και το στίγμα των όσων προωθούνται, ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση» αφορά «την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνα ναυτικού».

Στο ίδιο δελτίο περιλαμβάνεται και γραπτή δήλωση του υπουργού, όπου αναφέρει ότι «Σήμερα υλοποιούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, εναρμονίζοντας τη ναυτική εκπαίδευση με τις συνθήκες της αγοράς. Μετά από 11 χρόνια αναβολών, ενεργοποιούμε την νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους». «Θέσαμε ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣΤ να απολύσει όσους εργαζόμενους δε δέχονται να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, μέσω της οποίας μειώνεται κι άλλο ο μισθός τους, μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κι άλλα αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος τους, παλιότερα.

Η απεργία, που οργανώθηκε από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, μετά από πρόταση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενωσης, στο εκκοκκιστήριο βάμβακος και στα εργοστάσια ξυδιού και ζωοτροφών, όπου και οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης.

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ προχώρησε, ήδη, στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων - μάλιστα, η αναγγελία έγινε στις 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας - ενώ, όπως προανήγγειλε, σειρά έχουν αμέσως άλλοι 6 και έπεται συνέχεια. Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις γίνονται με βάση το νέο αντεργατικό νόμο 3863/10, που προβλέπει, μαζί με την καταγγελία της σύμβασης να επιδίδεται και προειδοποίηση («προμήνυση») και στους τέσσερις εργαζόμενους γνωστοποιήθηκε ότι η ημερομηνία της απόλυσής τους θα είναι η 28η Μάρτη 2015. Με αυτή τη μεθόδευση, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που θα έπαιρναν οι απολυμένοι χωρίς την «προμήνυση».

Η διοίκηση που οδηγεί την Ενωση σε πορεία διάλυσης (τεράστιες είναι οι συσσωρευμένες ζημίες, αρνητικά τα ίδια κεφάλαια, πολύ μεγάλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά.), επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων όλες τις ζημιές, για τις οποίες ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και η δική της διαχείριση, καθώς όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, αυτήν την πολιτική, αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ενωση στη χρεοκοπία.

ΔΕΛΤΑ
Απολύσεις, εντατικοποίηση και μειώσεις μισθών

Τις απολύσεις 4 αποθηκάριων από το εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στον Ταύρο καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων. Το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως λίγες μέρες πριν τις νέες απολύσεις «οι διευθυντές της "VIVARTIA - ΔΕΛΤΑ" ανακοίνωναν περιχαρείς στα ΜΜΕ ότι "παρ' όλη τη συνεχιζόμενη ύφεση, όλες οι εταιρείες της VIVARTIA παρουσιάζουν ανάπτυξη πωλήσεων και άνοδο μεριδίων αγοράς"». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο «VIVARTIA - MIG» να απαντήσουν στις απολύσεις και στην επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους με τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα του κλαδικού συνδικάτου στα εργοστάσια και τα υποκαταστήματα της επιχείρησης στην Αττική.

Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, οι απολύσεις αποτελούν μόνο τη μια πλευρά της επίθεσης: «Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η "VIVARTIA" προς τους εργαζόμενους του ομίλου της είναι συνεχής και παίρνει όλες τις μορφές: Μειώσεις μισθών (π.χ. τον Δεκέμβριο 2014 οι εργαζόμενοι στη "ΔΕΛΤΑ" θα πάρουν μισθό μειωμένο κατά 50%), πίεση προς τους οδηγούς διανομής να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα σημεία πώλησης, αδιαφορώντας για την κούραση και το ωράριό τους, υποχρεωτικές άδειες όποτε "διατάξει" η διεύθυνση και όχι όποτε αποφασίσει ο κάθε εργαζόμενος, περισσότερα αναγκαστικά ρεπό το μήνα (έμμεση μείωση μισθού), 4ήμερο σε διάφορα τμήματα στο εργοστάσιο χυμών "LIFE" στη Λαμία, καθώς και κλεισίματα μονάδων - τμημάτων εργοστασίων με εκατοντάδες μαζικές απολύσεις (π.χ. στην "OLYMPIC CATERING" εκατοντάδες απολύσεις τον Οκτώβριο 2013)».

Το Συνδικάτο εφιστά την προσοχή των εργαζομένων στο γεγονός ότι την επιχειρησιακή σύμβαση που λήγει σε λίγες μέρες θα τη διαδεχθούν ακόμα χειρότεροι όροι από τις μειώσεις που αυτή επέβαλε. «Η εταιρεία που κυριολεκτικά σας χρονομετράει και σημειώνει τις αποδόσεις σας πάνω στις μηχανές, αποθήκες, παλέτες και φορτηγά το κάνει για να ξέρει η "ΔΕΛΤΑ" πόσοι εργαζόμενοι τής περισσεύουν», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους χωρίς καμιά αναμονή να οργανωθούν, δημιουργώντας Επιτροπή Αγώνα του Συνδικάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ