ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Δυναμώνει η ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία

Επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ινδική πρωτεύουσα με αφορμή την ετήσια διμερή Σύνοδο Κορυφής

Πούτιν και Μόντι όλο χαρά επειδή η διμερής συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στα μονοπώλια
Πούτιν και Μόντι όλο χαρά επειδή η διμερής συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στα μονοπώλια
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αν και η Ινδία έχει σήμερα πολλές επιλογές, η Ρωσία θα παραμείνει ο στενότερος «αμυντικός σύμμαχός» μας, δήλωσε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ινδίας», ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, στη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στην Ινδία με αφορμή και τη 15η ετήσια Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών.

Σύμφωνα με όσα γίνονταν γνωστά πριν αλλά και ενώ ακόμα συνεχίζονταν οι επαφές των δύο πλευρών, ρωσικές εταιρείες πρόκειται να κατασκευάσουν τουλάχιστον 12 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ινδία μέχρι το 2035. Στα θέματα των συζητήσεων ξεχώριζε η διμερής συνεργασία στην Ενέργεια αλλά και τον στρατιωτικό τομέα.

Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών αναμένεται να δυναμώσει με δεδομένες αφενός τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Ινδίας (είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου μετά από ΗΠΑ και Κίνα) αφετέρου τις προσπάθειες της Ρωσίας να βρει νέες αγορές πέρα από τη Δύση. Επιπλέον, ινδικά κεφάλαια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στην αναζήτηση πετρελαίου και αερίου στη ρωσική επικράτεια.

Η Ινδία ενδιαφέρεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία αλλά και τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά σε πολεμικές δαπάνες.

Ινδικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συνολικά 24 συμφωνίες που αναμενόταν να υπογράψουν οι δυο πλευρές. Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των δύο χωρών επικεντρώνεται σε σχέδια που αφορούν στον κλάδο των Κατασκευών (π.χ. υποδομές για γεωτρήσεις), αλλά και τη στρατιωτική βιομηχανία («ψηνόταν» η υπογραφή για την πώληση ελικοπτέρων συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία στην Ινδία). Επίσης, η ρωσική εταιρεία «Αlrosa» (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εξόρυξη διαμαντιών) ενδιαφέρεται για τα ινδικά διαμάντια. Η Ινδία είναι κι αυτή μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς διαμαντιών, με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες να δουλεύουν σ' αυτό το αντικείμενο.

Οι δύο χώρες έχουν μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης και των εμπορικών τους σχέσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ο όγκος των συναλλαγών Ρωσίας - Ινδίας είναι μόλις 10 δισ. δολάρια, έναντι 90 δισ. δολαρίων που έφτασαν οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Κίνα το 2013 και 326 δισ. δολαρίων που φτάνουν οι συναλλαγές της Ρωσίας κάθε χρόνο με την ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικές μέρες σε ινδικό πρακτορείο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ινδία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Τελωνειακή Ενωση που συγκρότησαν Ρωσία - Λευκορωσία - Καζακστάν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ενώ αναζωπυρώνονται οι κόντρες Ρωσίας - Δύσης (με επίκεντρο την Ουκρανία) αλλά και ενώ η Ινδία αναζητά εργαλεία και πεδία αναβάθμισης της θέσης της διεθνώς. Πριν από λίγες μέρες, το Νέο Δελχί επανέλαβε, διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Ατζάι Μπισαρία, πως «η Ινδία έχει δηλώσει καθαρά ότι δεν μπορεί να γίνει μέρος σε καμιά επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας». Φυσικά, την ίδια στιγμή δεν μπορούν να λείψουν και οι ανταγωνισμοί, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων σχεδιασμών και προτεραιοτήτων κάθε αστικής τάξης. Η Ινδία το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει να αναθερμάνει τη σχέση της και με τις ΗΠΑ, ενώ είναι σίγουρο ότι ινδικά και ρωσικά κεφάλαια θα κονταροχτυπηθούν για την επέκταση της δράσης τους σε μια σειρά αγορές, π.χ. στην Ανατολική αλλά και την Κεντρική Ασία, όπου ασφαλώς είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία και του άλλου «εταίρου» τους, της Κίνας.

ΗΠΑ
«Ρεσιτάλ» υποκρισίας για τα βασανιστήρια που όλοι γνώριζαν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καμώνοντας την «αθώα περιστερά», η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρακολουθεί σιωπηλά τις υποκριτικές και τάχα «έντονες» διεθνείς αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των γνωστών, απάνθρωπων βασανιστηρίων στα οποία υπέβαλαν συστηματικά οι πράκτορες της CIA έως και πριν λίγα χρόνια, εκατοντάδες «υπόπτους για τρομοκρατία» σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στους εταίρους που τάχα «θορυβήθηκαν», γιατί υποτίθεται πως αγνοούσαν τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους των βασανιστών της CIA, ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις συγκεκριμένες πρακτικές με τη σημείωση πως «δε θα κερδίσουμε τον αγώνα για έναν ασφαλέστερο κόσμο δίχως ηθικές αρχές». Η Γερμανία επέλεξε αντίστοιχα να επικροτήσει την κυβέρνηση Ομπάμα για τη «γενναία» απόφασή της να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της περίληψης της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη τη διαχωρίζει από τη στάση του προκατόχου της, Τζ. Ου. Μπους.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «απάνθρωπα και απαράδεκτα» τα βασανιστήρια, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκφράζει την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ δεν θα τα επαναλάβουν»...

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η στάση χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία. Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεση της σινικής ηγεσίας στη χρήση βασανιστηρίων, καλώντας τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν τις διεθνείς συνθήκες. Σε πιο έντονο ύφος κυμάνθηκε άρθρο στο σινικό πρακτορείο «Σινχουά», που παρατηρούσε την «καθαρή υποκρισία των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που υποδύονται τον υπερασπιστή τους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αντίστοιχα, αναφέρθηκε σε «ακόμη μία επιβεβαίωση της κατάφωρης και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αμερικανικές αρχές».

Απέναντι σε όλα αυτά, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους με πρώτον και «καλύτερο» τον τότε αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, αλλά και πρώην διευθυντές της CIA, ξεσπάθωσαν κατά των επικριτών τους. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τσένεϊ, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο FOX NEWS χαρακτήρισε το πόρισμα της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τα βασανιστήρια «αηδίες», υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει «μονοδιάστατες» απόψεις, «εσφαλμένα γεγονότα» και ανακρίβειες. Επιχείρησε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να καταρρίψει ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, πως δηλαδή οι απάνθρωπες τεχνικές ανάκρισης δεν ήταν αυτές τελικά που οδήγησαν στον εντοπισμό και εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ισχυριζόμενος πως εξαιτίας τους «σώθηκαν ζωές Αμερικανών». Διέψευσε πως ο Τζ. Ου. Μπους είχε ανεπαρκή πληροφόρηση για τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους και τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις... Σε κάθε περίπτωση, ο Τσένεϊ εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι θα ξανάκανε τα ίδια το επόμενο λεπτό δίχως καθυστέρηση, επιμένοντας ότι τα βασανιστήρια «βοήθησαν τις ΗΠΑ να πιάσουν αυτούς που σκότωσαν 3.000 από μας στις 11 Σεπτέμβρη». Επέμεινε, τέλος, ότι το ανακριτικό πρόγραμμα της CIA «έσωσε ζωές» και ότι η «υπηρεσία αξίζει επαίνους και όχι καταδίκες».

Παρόμοια επιχειρήματα διατύπωσαν σε κοινό άρθρο τους στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» οι πρώην διευθυντές της CIA Τζορτζ Τένετ, Πόρτερ Γκρος και Μάικλ Χέιντεν, κατηγορώντας παράλληλα τους συντάκτες της έκθεσης για «λάθη και κακές ερμηνείες γεγονότων».

Εύλογα ερωτήματα από την αγορά ενός Νόμπελ

Πριν από περίπου μια βδομάδα διαβάσαμε πως σε δημοπρασία του οίκου «Κρίστις» και μέσα σε λίγα λεπτά πουλήθηκε αντί 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων το 23 καρατιών χρυσό μετάλλιο Νόμπελ, που είχε «βγάλει στο σφυρί» ο κάτοχός του Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος είχε τιμηθεί για την ανακάλυψη του «έλικα της ζωής», του μορίου του DNA, το 1962.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο επιστήμονας, μέρος των εσόδων της δημοπρασίας θα δοθούν στα επιστημονικά ιδρύματα στα οποία εργάστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το σκεπτικό του ήταν πως αυτά τα επιστημονικά ιδρύματα έχουν σήμερα ανάγκη ενίσχυσης για να προχωρήσουν τις έρευνές τους.

Αν και αρχικά ήταν άγνωστο το ποιος αγόρασε και με ποιο σκοπό το βραβείο Νόμπελ, αυτό τελικά δεν έμεινε μυστικό. Μια βδομάδα αργότερα έγινε γνωστό πως το βραβείο το αγόρασε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο ουζμπεκικής καταγωγής Αλισέρ Ουσμάνοφ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας, του οποίου η περιουσία ξεπερνά, όπως υπολογίζεται, τα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αγόρασε το συγκεκριμένο Νόμπελ για να το επιστρέψει, όπως δήλωσε, στο νόμιμο κάτοχό του, τον Τζέιμς Γουάτσον. Μάλιστα, κανονίστηκε αυτό να γίνει το προσεχές καλοκαίρι στη Ρωσία. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, εξηγώντας τη στάση του, δήλωσε πως συγκινήθηκε από το σκοπό για τον οποίο ο Γουάτσον πούλησε το βραβείο του: τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας κι αποφάσισε να τον βοηθήσει, μιας και για τον ίδιο η επιστημονική έρευνα δεν έχει σύνορα και δεν τον ενοχλεί που αυτά τα χρήματα θα πάνε σε αμερικανικά ιδρύματα.

Καπρίτσια των πλουσίων θα πείτε, ωστόσο, κι από τέτοια καπρίτσια γεννιούνται ερωτήματα. Οχι, δεν λέμε για το πού τη βρήκε αυτήν την τεράστια περιουσία ένας απλός πρώην σοβιετικός άνθρωπος, που μάλιστα την περίοδο 1980 - 1986 είχε φυλακιστεί στην ΕΣΣΔ για εκβιασμό και βιασμό (ο ίδιος ισχυρίζεται πως ήταν πολιτική δίωξη, γιατί ήταν αντισοβιετικός και τον κυνηγούσε η ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ κι αργότερα, το 2000 η Βουλή του Ουζμπεκιστάν με ψήφισμά της τον δικαίωσε). Το σίγουρο είναι πως αυτήν την περιουσία δεν τη βρήκε από το γονιό του, αλλά την «έφτιαξε», μέσα από το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, που είχαν συσσωρεύσει γενιές σοβιετικών εργαζομένων. Τα μέσα και τους τρόπους μπορούμε να τα φανταστούμε. Αλλωστε, έχουν γραφτεί πολλά για τις μεθόδους που έγινε αυτή η ληστεία την περίοδο της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ. Τα ερωτήματα είναι άλλα:

  • Πώς γίνεται τα επιστημονικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της ισχυρότερης και πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, να περιμένουν από τη δωρεά του Ρώσου επιχειρηματία για να προωθήσουν την έρευνά τους;
  • Πώς γίνεται ένας επιχειρηματίας να ξοδεύει με μια του κίνηση, σε μια «δωρεά», ένα τεράστιο ποσό που έχει συσσωρεύσει από τον ιδρώτα και τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων της χώρας του;

Αυτός ο παραλογισμός είναι η πραγματικότητα του καπιταλισμού!


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ