Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Δυναμώνει η ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία

Επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ινδική πρωτεύουσα με αφορμή την ετήσια διμερή Σύνοδο Κορυφής

Πούτιν και Μόντι όλο χαρά επειδή η διμερής συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στα μονοπώλια
Πούτιν και Μόντι όλο χαρά επειδή η διμερής συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους στα μονοπώλια
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αν και η Ινδία έχει σήμερα πολλές επιλογές, η Ρωσία θα παραμείνει ο στενότερος «αμυντικός σύμμαχός» μας, δήλωσε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ινδίας», ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, στη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στην Ινδία με αφορμή και τη 15η ετήσια Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών.

Σύμφωνα με όσα γίνονταν γνωστά πριν αλλά και ενώ ακόμα συνεχίζονταν οι επαφές των δύο πλευρών, ρωσικές εταιρείες πρόκειται να κατασκευάσουν τουλάχιστον 12 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ινδία μέχρι το 2035. Στα θέματα των συζητήσεων ξεχώριζε η διμερής συνεργασία στην Ενέργεια αλλά και τον στρατιωτικό τομέα.

Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών αναμένεται να δυναμώσει με δεδομένες αφενός τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Ινδίας (είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου μετά από ΗΠΑ και Κίνα) αφετέρου τις προσπάθειες της Ρωσίας να βρει νέες αγορές πέρα από τη Δύση. Επιπλέον, ινδικά κεφάλαια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στην αναζήτηση πετρελαίου και αερίου στη ρωσική επικράτεια.

Η Ινδία ενδιαφέρεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία αλλά και τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά σε πολεμικές δαπάνες.

Ινδικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συνολικά 24 συμφωνίες που αναμενόταν να υπογράψουν οι δυο πλευρές. Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των δύο χωρών επικεντρώνεται σε σχέδια που αφορούν στον κλάδο των Κατασκευών (π.χ. υποδομές για γεωτρήσεις), αλλά και τη στρατιωτική βιομηχανία («ψηνόταν» η υπογραφή για την πώληση ελικοπτέρων συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία στην Ινδία). Επίσης, η ρωσική εταιρεία «Αlrosa» (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εξόρυξη διαμαντιών) ενδιαφέρεται για τα ινδικά διαμάντια. Η Ινδία είναι κι αυτή μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς διαμαντιών, με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες να δουλεύουν σ' αυτό το αντικείμενο.

Οι δύο χώρες έχουν μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης και των εμπορικών τους σχέσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ο όγκος των συναλλαγών Ρωσίας - Ινδίας είναι μόλις 10 δισ. δολάρια, έναντι 90 δισ. δολαρίων που έφτασαν οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Κίνα το 2013 και 326 δισ. δολαρίων που φτάνουν οι συναλλαγές της Ρωσίας κάθε χρόνο με την ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικές μέρες σε ινδικό πρακτορείο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ινδία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Τελωνειακή Ενωση που συγκρότησαν Ρωσία - Λευκορωσία - Καζακστάν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ενώ αναζωπυρώνονται οι κόντρες Ρωσίας - Δύσης (με επίκεντρο την Ουκρανία) αλλά και ενώ η Ινδία αναζητά εργαλεία και πεδία αναβάθμισης της θέσης της διεθνώς. Πριν από λίγες μέρες, το Νέο Δελχί επανέλαβε, διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Ατζάι Μπισαρία, πως «η Ινδία έχει δηλώσει καθαρά ότι δεν μπορεί να γίνει μέρος σε καμιά επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας». Φυσικά, την ίδια στιγμή δεν μπορούν να λείψουν και οι ανταγωνισμοί, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων σχεδιασμών και προτεραιοτήτων κάθε αστικής τάξης. Η Ινδία το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει να αναθερμάνει τη σχέση της και με τις ΗΠΑ, ενώ είναι σίγουρο ότι ινδικά και ρωσικά κεφάλαια θα κονταροχτυπηθούν για την επέκταση της δράσης τους σε μια σειρά αγορές, π.χ. στην Ανατολική αλλά και την Κεντρική Ασία, όπου ασφαλώς είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία και του άλλου «εταίρου» τους, της Κίνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων(2022-04-01 00:00:00.0)
Επαφές υψηλού επιπέδου για στρατιωτική συνεργασία και επενδύσεις(2021-12-07 00:00:00.0)
Κοινά σχέδια στη στρατιωτική βιομηχανία(2015-01-31 00:00:00.0)
Υπό αμφισβήτηση το δολάριο(2009-07-12 00:00:00.0)
Συμφωνίες και κοινά σχέδια(2007-10-20 00:00:00.0)
Προς υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας(1998-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ