ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη Ζώνη από χτες η κάλπη

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη βρίσκεται από χτες και μέχρι αύριο Τετάρτη η κάλπη για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί, δεν ήταν λίγοι οι μεταλλεργάτες κάθε ηλικίας που περίμεναν υπομονετικά να ψηφίσουν. Να σημειωθεί ότι η παράταξη της ΔΑΣ συμμετέχει στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του Συνδικάτου με 185 υποψήφιους. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, οι εκλογές συνεχίζονται ως εξής:

Στο Πέραμα, οι εκλογές συνεχίζονται στα γραφεία του Συνδικάτου (κεντρική πύλη) έως και αύριο Τετάρτη 10/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Στην Ελευσίνα, στο Εργατικό Κέντρο, την Πέμπτη 11/12 (4 μ.μ. - 8 μ.μ.) και την Παρασκευή 12/12 (11 π.μ. - 8 μ.μ.).

Στον Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο 13/12 και την Κυριακή 14/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Από τη Δευτέρα 15/12 μέχρι την Παρασκευή 19/12 (3 μ.μ. - 8 μ.μ.), το Σάββατο 20/12 και την Κυριακή 21/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Στην Αθήνα, στο Εργατικό Κέντρο, αύριο Τετάρτη 10/12 και την Πέμπτη 11/12 (3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.), την Κυριακή 14/12 (9 π.μ. - 2 μ.μ.).

Κάλπη θα στηθεί και σε εργοστάσια: Την Πέμπτη 11/12 στο Θριάσιο (7 π.μ. - 3 μ.μ.), τη Δευτέρα 8/12 στο Μενίδι (9 π.μ. - 2 μ.μ.), σήμερα Τρίτη 9/12 στα Μεσόγεια (10 π.μ. - 3.30 μ.μ.), αύριο Τετάρτη 10/12 στο κέντρο (9 π.μ. - 2.30 μ.μ.), την Πέμπτη 11/12 επίσης στο κέντρο (9 π.μ. - 12.30 μ.μ.).

Από τις εκλογές στη Ζώνη
Από τις εκλογές στη Ζώνη
ΒΟΛΟΣ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΜΑΝΕΣΗ
Συγκέντρωση σήμερα για το εργοδοτικό έγκλημα

Με την οργάνωση αγωνιστικής συγκέντρωσης, σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο Βόλο, αντιδρά το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Χαλυβουργία του Μάνεση στο Βελεστίνο με θύμα τον 49χρονο εργάτη Χρήστο Ανεστιάδη. Δουλεύοντας στη βάρδια του ο εργάτης, στις 9.30 το βράδυ, έπεσε μέσα σε μια σκοτεινή δεξαμενή, σ' ένα χώρο που ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει εργάτης ασυνόδευτος. Κανείς από τη διεύθυνση του εργοστασίου δεν τον έψαξε, όταν άργησε να γυρίσει στο πόστο του και, τελικά, βρέθηκε από την Πυροσβεστική νεκρός στην τσιμεντένια δεξαμενή.

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, διεκδικώντας, αγωνιστικά, μέτρα προστασίας και υγιεινής των εργαζομένων, όχι μόνο στα εργοστάσια του Μάνεση, αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλεί, επίσης, τα εργατικά σωματεία να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες θα συζητήσουν και θα αναδείξουν αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, που άπτεται της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

Καταγγέλλοντας το έγκλημα στη Χαλυβουργία, το Συνδικάτο, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει: «Στο κρεματόριο του Μάνεση μετράμε ήδη 10 νεκρούς συναδέλφους μας μεταλλεργάτες. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το έγκλημα αναδεικνύουν στο έπακρο την ασυδοσία βιομηχάνων, κυβέρνησης, οι οποίοι μπροστά στην εξασφάλιση του κέρδους και της ανταγωνιστικότητάς τους δεν υπολογίζουν καθόλου μα καθόλου την ανθρώπινη ζωή. Γιατί γι' αυτούς τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τα μετράνε με κόστος, το οποίο αφαιρείται από τα κέρδη τους. Ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες τους είναι οι ίδιοι οι εργάτες, οι οποίοι οργανωμένα, απαλλαγμένοι από φωνές που τους θέλουν σύμμαχους με τον βιομήχανο, μοιρολάτρες και υπόδουλους, αγωνιστικά να απαιτήσουν μέτρα προστασίας, μεροκάματα και μισθούς τα οποία να τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους ζωής και όχι να αναγκάζονται να δουλεύουν 12ωρα χωρίς μέρα ανάπαυσης, επειδή η εργοδοσία έχει επιβάλει μειώσεις μισθών και ημερομισθίων. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η συνεχής υποχώρηση των εργαζομένων στις ορέξεις της εργοδοσίας επιδεινώνει τη ζωή των εργαζομένων με τραγικά αποτελέσματα τα συνεχή ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων σοβαρά, αλλά και θανατηφόρα».

Συνεχίζουν με νέα απεργία στη «Forthnet»

Με απεργία μεθαύριο, Πέμπτη, συνεχίζουν να διεκδικούν οι εργαζόμενοι της «Forthnet» την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τη νέα απεργία έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στην περιφρούρηση από νωρίς το πρωί στο κτίριο του Ταύρου και στις 11 π.μ. σε νέα Γενική Συνέλευση.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed» καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν σε μπούμερανγκ τις πιέσεις της εργοδοσίας, που μπροστά στην απεργία επιδιώκει να απομακρύνει τους εργαζόμενους από το σωματείο και τη δράση του: «Στο inbound του τεχνικού και στο εμπορικό, μεταξύ άλλων, κόβει τις άδειες των Χριστουγέννων, καλεί τους συναδέλφους να στείλουν mail με προτάσεις και παράπονα για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, ώστε να ληφθούν υπόψη και να παρθούν μέτρα. Ποιον πάει να κοροϊδέψει; (...) Στο outbound του τεχνικού απομονώνει σε δωματιάκια συναδέλφους και τους λέει ότι το πρόγραμμα Δεκέμβρη - Γενάρη, που περιλαμβάνει και τις άδειες μας, δεν είναι οριστικό. Θα πάρει τελική μορφή ανάλογα με τον φόρτο δουλειάς λόγω της χριστουγεννιάτικης προσφοράς και... ανάλογα με το πόσοι θα απεργήσουν και πόσες απεργίες θα γίνουν!».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων - Να σταματήσουν οι απολύσεις. Υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, να προσληφθούν από τη «Forthnet» όλοι οι «ενοικιαζόμενοι», να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Να προχωρήσει ο έλεγχος, που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του Σωματείου, στους χώρους εργασίας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αντιστοιχούν στις ιδιαιτερότητες της δουλειάς. Να σταματήσουν η πίεση και η εντατικοποίηση, να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων. Κάτω τα χέρια από την προσαύξηση 75% για τη δουλειά την Κυριακή.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), την Κυριακή 14/12, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του αθλητικού σωματείου «Κεραυνός» (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Θα ακολουθήσει η εκλογική διαδικασία, έως τις 6 μ.μ., για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την ΠΟΜΕΕΑ.
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Οι εκλογές θα γίνουν στο ΕΚΑ τις παρακάτω μέρες: Αύριο Τετάρτη 10/12, Πέμπτη 11/12 και Παρασκευή 12/12 (12 μ. - 8 μ.μ.), Σάββατο 13/12 (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και Κυριακή 14/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Εκλογές πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Αύριο Τετάρτη 10/12 από 12 μ. έως και 4 μ.μ. σε χώρους εργασίας στη ΒΙΠΕ Σίνδου (ΟΜΥΑ - «Βελλής») και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. στο γραφείο του Συνδικάτου στο ΕΚΘ. Πέμπτη 11/12 από 1 μ.μ. έως 2.30 μ.μ. στα Κουφάλια και από τις 6 μ.μ. έως 8 μ.μ. στο γραφείο του Συνδικάτου στο ΕΚΘ.
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Σήμερα Τρίτη 9/12 Τανάγρα, Σφαγείο «Λειβαδίτη» (11 π.μ. - 1 μ.μ.), Σχηματάρι, Μύλος «Ελίζα» (1.30 μ.μ. - 5 μ.μ.). Αύριο Τετάρτη 10/12 Πισσώνας «Κελαϊδίτης» (1 μ.μ. - 6 μ.μ.), Δημαρχείο Αρτάκης (6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Πέμπτη 11/12 Βατώντας «Kego» (1.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.), Ψαχνά (3 μ.μ. - 6 μ.μ.). Κυριακή 14/12 Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (4 μ.μ. - 8 μ.μ.).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου. Η κάλπη θα στηθεί στις 11/12 στην Αγιάσο, στις 12/12 στη Γέρα, στις 15 και 16/12 στη Μυτιλήνη, στις 17/12 στο Πλωμάρι και στις 18/12 στην Καλλονή.
  • Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 12/12, οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή 2 - Ολύμπου). Από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη 11/12 οι εργαζόμενοι ψηφίζουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Εξώδικο για ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων

Εξώδικη δήλωση στη διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου, για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων απ' το φαρμακείο του νοσοκομείου, έστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Ο Σύλλογος μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Η έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων προσβάλλει βάναυσα την υγεία και την προσωπικότητα των φορέων HIV και ισοδυναμεί με διάπραξη εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου του αδικήματος της έκθεσης (ΠΚ 306)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ