ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Ιεραρχεί την «αύξηση της στρατιωτικής προσπάθειας»

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στα αριστερά διακρίνονται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ
Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στα αριστερά διακρίνονται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τον ισχυρισμό ότι η δράση τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») «αρχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα» και η προώθηση του «ΙΚ» στο Ιράκ και τη Συρία έχει «σταματήσει» διατύπωσαν χτες υπουργοί των περίπου 60 χωρών του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Επιβεβαιώνοντας ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών θα συνεχίζει να αξιοποιείται για το ανακάτεμα της τράπουλας στη Μέση Ανατολή υπογράμμισαν ότι ένας από τους βασικούς άξονες της παρέμβασής τους πρέπει να είναι «να αυξηθεί η στρατιωτική προσπάθεια, στο φόντο διαρκώς εκτιμήσεων και πολλών στρατιωτικών ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν επαρκούν.

Παρέμβαση έκανε και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ, που, σε συνέντευξή του, σε γαλλικό ΜΜΕ τόνισε ότι «δεν μπορείς να βάλεις τέλος στην τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές. Τα χερσαία στρατεύματα, τα οποία γνωρίζουν το έδαφος και μπορούν να αντιδρούν, έχουν ουσιαστική σημασία... Δεν είναι αλήθεια πως οι επιδρομές βοηθούν. Θα βοηθούσαν βεβαίως αν ήταν σοβαρές και αποτελεσματικές».

Χτες, ο σεΐχης του Αλ-Αζχαρ του Καΐρου, του ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, έκανε έκκληση στο «διεθνή συνασπισμό» «να πολεμήσει επίσης τις χώρες που στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την τρομοκρατία», αφού καταδίκασε «τα βάρβαρα εγκλήματα» του «ΙΚ».

Ενεργότερη εμπλοκή του Ιράν;

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη διέψευσε πληροφορίες του αμερικανικού Πενταγώνου ότι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του «ΙΚ», με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ να σημειώνει ότι «προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι είχε αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά έχει στοιχεία για ιρανικούς βομβαρδισμούς «με αεροσκάφη F-4 Phantom», συμπληρώνοντας ότι «τίποτε δεν έχει μεταβληθεί ως προς την πολιτική μας, σύμφωνα με την οποία δε συντονίζουμε τη δράση μας με τους Ιρανούς».

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε εικόνες με F-4 (τα οποία χρησιμοποιεί η ιρανική αεροπορία) που φέρονται να πραγματοποιούν επιδρομές κατά στόχων στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Σήμερα, ο ιρανικός στρατός στηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, καθώς και μονάδες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους». Επίσης, η Τεχεράνη έχει προσφέρει όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς και αεροσκάφη τύπου «Soukhoi Su-25», που πολλοί λένε ότι πιλοτάρουν Ιρανοί. Το να αποφασίσει η Τεχεράνη να εμπλακεί ακόμα «ενεργότερα» στην πάλη κατά των τζιχαντιστών συμπαρατασσόμενο, κατά μια έννοια, με το «διεθνή συνασπισμό», στον οποίο πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον, δε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως απόδειξη των ανακατατάξεων και διεργασιών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ταξίαρχος Σαάντ Μάαν δήλωσε ότι η γυναίκα που συνελήφθη και κρατείται στο Λίβανο δεν είναι γυναίκα του ηγέτη του «ΙΚ», αλλά αδελφή ενός καταδικασθέντος για βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Ιράκ.

«Εμπλοκή» με ΠΓΔΜ, αλλά στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων από την κυβέρνηση

Καταρρίπτονται, για άλλη μια φορά, τα μυθεύματα της κυβέρνησης και της αστικής τάξης γενικότερα, ότι με τη συμμετοχή της χώρας στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ και ΝΑΤΟ), τάχα εξυπηρετούνται και οι ελληνικές θέσεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Οπως παραδέχεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας τη «μη συμμετοχή» τελικά, χτες, του υπουργού Ευ. Βενιζέλου στην Υπουργική Διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), «παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ, ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία».

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχετική δήλωση, υπενθυμίζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία. Παραπέρα, ο Βενιζέλος απηύθυνε σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Θυμίζουμε ότι, λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος την Ελλάδα την περίοδο που η Αγκυρα πρωτοέστελνε το «Μπαρμπαρός» και άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, συνιστούσε «σε όλες τις πλευρές» - άρα και σε Αθήνα και Λευκωσία - «αυτοσυγκράτηση»...

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω και στο πλαίσιο της συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αξιοποιούν το πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» η κυβέρνηση φρόντισε να μετάσχει στη Σύνοδο, εκπροσωπούμενη από τον πρέσβη μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Μ. Διάμεση.

Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος είχε ευκαιρία να συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Κασουλίδη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θέλουν πάμφθηνους εργάτες

«Δημογραφική "βόμβα" στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 2/12/2014, με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο «REUTERS». Σε τι αναφέρεται; Στο ότι η Ευρώπη γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς απ' οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, δηλαδή αυξάνονται οι ηλικιωμένοι σχετικά με τους νέους, λόγω μείωσης των γεννήσεων, και χρειάζεται τους μετανάστες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τι λέει ακριβώς το ρεπορτάζ;

«Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει βαθιές αλλαγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, οδηγώντας, παραδείγματος χάριν, στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας και στην αύξηση των πληθυσμών της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ειδικοί του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τονίζουν ότι, μεσομακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό καταρτισμένων μεταναστών προκειμένου να αποφύγει τον οικονομικό μαρασμό. "Αν κλείσει κανείς την πόρτα στη μετανάστευση, θα πληρώσει το οικονομικό τίμημα", είπε ο ειδικός του ΟΟΣΑ Ζαν - Κριστόφ Ντιμόν. "Για την ώρα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται εδώ, συνταιριάζοντας τις δεξιότητές τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μακροπρόθεσμα όμως το θέμα δε θα είναι μόνο οι δεξιότητες, θα είναι και οι αριθμοί"».

Στην ίδια περίπου εκτίμηση έχει καταλήξει και η Γιούροστατ, αλλά και η Κομισιόν, που επισημαίνει ότι αυτό, δηλαδή η "γήρανση πληθυσμού", θα οδηγήσει σε "σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά εργασίας" όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, όπως αναφέρει έκθεσή της.

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ, όταν θέλει να εφαρμόσει νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, στηρίζεται σε μελέτες και έρευνες, μερικές φορές κατά παραγγελία. Οπως, π.χ., οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά συστήματα ή οι μελέτες για το δημογραφικό, που χρησιμοποιούνται για αντιδραστικά μέτρα στην «Κοινωνική Ασφάλιση», όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η μείωση των συντάξεων και άλλων παροχών. Βεβαίως αυτό που δε λένε αυτές οι μελέτες είναι ότι στο λεγόμενο δημογραφικό επιδρά, εκτός από την αύξηση των ηλικιακών ορίων διαβίωσης, και το γεγονός ότι, εξαιτίας της ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης, της μεγάλης ανεργίας, τα νέα ζευγάρια οδηγούνται να κάνουν παιδιά σε πολύ μεγάλη ηλικία. Ομως άλλη είναι η στόχευση αυτής της συζήτησης.

***

Σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν με ημερομηνία 28/11/2014 αναφέρεται το εξής:

Ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Η Διαδικασία του Ραμπάτ έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση. Στη "Διακήρυξη της Ρώμης" υπογραμμίζονται δύο τομείς προτεραιότητας: 1) Η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης και 2) η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με τη "Διακήρυξη της Ρώμης" προστίθεται επίσης ένας νέος πυλώνας συνεργασίας: Η διεθνής προστασία. Συνεπώς, είναι πλέον σαφές ότι ο διάλογος της ΕΕ με τους Αφρικανούς εταίρους μας αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα. Το ισχυρό μας σημείο ήταν πάντοτε - και θα συνεχίσει να είναι - ο τρόπος με τον οποίο ενισχύουμε και συμπληρώνουμε αμοιβαία τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα». Θυμίζουμε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Εχουμε λοιπόν δύο ζητήματα που εστιάζουν στην πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά δεν ενδιαφέρει και τόσο. Δεν ξέρουμε επίσης αν η μελέτη του ΟΟΣΑ για αύξηση του πληθυσμού σε Βρετανία, Γαλλία, διευκολύνει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον ή, το αντίθετο για τη Γερμανία, ενισχύει την αντίδραση της Α. Μέρκελ στα βρετανικά μέτρα. Το ουσιαστικό ζήτημα που εμπεριέχει η δήλωση Δ. Αβραμόπουλου είναι η ελεγχόμενη μετανάστευση στην ΕΕ. Καταπολέμηση της παράνομης και σύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτει η έρευνα του ΟΟΣΑ με την αναγκαιότητα νόμιμης εισόδου ειδικευμένων μεταναστών. Θέλουν λοιπόν εργατική δύναμη ειδικευμένη, από την οποία θα αποκομίζουν τεράστια κέρδη γιατί αφενός δε χρειάζεται «εκπαίδευση», αφετέρου θα είναι πάμφθηνη συγκριτικά με τους μισθούς στα κράτη της ΕΕ, αφού έρχεται από κράτη με χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης. Αυτή είναι η ουσία της δήλωσης του Δ. Αβραμόπουλου.

***

Σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 11/1/2014 γράφαμε για οδηγία της ΕΕ «Σχετικά με τους όρους εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδοεπιχειρηματικής μετάθεσης». Αυτή αφορούσε τη «"νόμιμη" είσοδο και διαμονή στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών, αποσπασμένων εργαζομένων στο πλαίσιο "ενδοεπιχειρησιακών μεταθέσεων" (από μια τρίτη χώρα όπου δραστηριοποιείται ένα ευρωενωσιακό μονοπώλιο με την έδρα του εντός ΕΕ), επισήμως με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ λόγω γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού τρίτων χωρών προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ελεγχόμενη και προγραμματισμένη εισαγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες των ευρωενωσιακών πολυεθνικών».

Γράφαμε επίσης ότι: «Τα μέτρα προσέλκυσης επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης υπηκόων τρίτων χωρών, όπως το βασικό προσωπικό υπερεθνικών επιχειρήσεων, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο που προσδιορίζει η στρατηγική "Ευρώπη 2020", η οποία έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία, με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εταιρείες και καλύτερη αντιστοίχιση της προσφοράς εργατικού δυναμικού με τη ζήτηση. Η διευκόλυνση των ενδοεπιχειρησιακών μεταθέσεων αποτελεί επίσης στόχο της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ».

Αλλά η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» έχει στόχους την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, πλήρη υποταγή της Εκπαίδευσης και της Ερευνας στα διεθνικά μονοπώλια, δηλαδή και τα ευρωενωσιακά.

Τώρα, τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο ΟΟΣΑ διευρύνουν στο όνομα αντιμετώπισης του δημογραφικού αυτήν την προοπτική με την ευρωενωσιακή πολιτική μετανάστευσης. Πάμφθηνη εργατική δύναμη αναζητούν, αλλά με δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα πλέον σύγχρονα μέσα παραγωγής, αυξάνοντας στο έπακρο την παραγωγικότητα της εργασίας, άρα και την εκμετάλλευση (παράγοντες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας), προκειμένου να πολλαπλασιάζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.


Ι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ