Συνέντευξη με τον Μπάμπη Βορτελίνο, απερχόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής
-- Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποια στοιχεία ξεχωρίζουν στη δράση του Συνδικάτου από τις προηγούμενες εκλογές;
-- Το συνδικάτο, το τρίχρονο που πέρασε, ανέπτυξε πλούσια δράση για όλες της πλευρές της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο. Συνεργαστήκαμε με τα σωματεία των δήμων που έχουν αγωνιστικές διοικήσεις, συγκροτήσαμε παραρτήματα στον Πειραιά και στο βόρειο τομέα, σωματειακές επιτροπές σε Δήμους, καθώς και συντονιστικές επιτροπές για τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ, στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στις σχολές μαθητείας, στους σχολικούς φυλακές κλπ. Αυτές οι επιτροπές, με τη σειρά τους, ανέπτυξαν πλούσια δράση.
Οργανώσαμε στάσεις εργασίας και απεργίες με καλή συμμετοχή, παρά τη λυσσαλέα επίθεση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Το Συνδικάτο πήρε πρωτοβουλίες σημαντικές για τον κλάδο, όπως η ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια, εκδηλώσεις για τις γυναίκες στην αποκομιδή και στην καθαριότητα, για τις συνθήκες δουλειάς και τις επιπτώσεις στην υγεία. Ανέδειξε θέματα όπως «Παιδί και εργαζόμενη γυναίκα» και άλλα. Διοργανώσαμε, επίσης, μια σειρά παρεμβάσεις στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας.
Συνολικά, το στοιχείο που ξεχωρίζει στη δράση του συνδικάτου, είναι τα βήματα που έγιναν στην οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο, στην επαφή με νέους χώρους, στην προσπάθεια καλύτερης και πιο επεξεργασμένης επιχειρηματολογίας. Σε αυτό βοήθησαν οι κοινές συσκέψεις του Συνδικάτου με τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, μια καλύτερη προσπάθεια ενοποίησης της παρέμβασής μας.
-- Από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και από διάφορες πλευρές ακούγεται το επιχείρημα ότι δε χρειάζεται ένας εργαζόμενος στους ΟΤΑ να οργανωθεί στο κλαδικό συνδικάτο, αφού υπάρχουν τα σωματεία σε κάθε δήμο. Τι αξία έχει η πάλη μέσα από το κλαδικό συνδικάτο και γιατί πολεμήθηκε τόσο από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ;
-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής δεν είναι ένα ακόμα σωματείο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας οργάνωσης και δράσης όλων των εργαζόμενων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Ηρθε να δώσει φωνή σε όσους δεν είχαν. Η συγκρότησή του αποτέλεσε καθοριστικό βήμα για την ταξική ενότητα στον κλάδο. Οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι, που υπηρετούσαν και υπηρετούν τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές, χρησιμοποιούσαν έντεχνα το γνωστό «διαίρει και βασίλευε». Επιδίωκαν να στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλον. Τους συμβασιούχους απέναντι στους μόνιμους και ανάποδα.
Το ίδιο έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές που βρίσκονται στο τιμόνι της ΠΟΕ ΟΤΑ. Δεν έδιναν και συνεχίζουν ν' αρνούνται στους χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους το δικαίωμα να είναι μέλη των σωματείων, να εκλέγουν και να εκλέγονται. Αφηναν ανοργάνωτους και έτσι ευάλωτους τους συναδέλφους. Μας κρατούσαν όλους χωρισμένους. Συνάδελφοι στη δουλειά, στο ίδιο γραφείο, στο ίδιο όχημα, στην ίδια υπηρεσία, όχι όμως και στην ίδια συνδικαλιστική οργάνωση. Το γιατί, όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε.
Την ταξική ενότητα είχαμε και έχουμε στόχο με τη δημιουργία του κλαδικού Συνδικάτου και όχι τις καρέκλες και τις ψήφους. Στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποκλείστηκαν 18 σωματεία, από τα πιο μαζικά, επειδή είχαν μέλη τους συμβασιούχους. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, παρότι έχει κάνει αίτηση να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας, δεν το κάνουν για τον ίδιο λόγο. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας πρότεινε αυτά τα σωματεία να πάρουν μέρος στο Συνέδριο αφού πρώτα διαγράψουν από μέλη τους συμβασιούχους! Οι συνάδελφοι αρνήθηκαν και αποκλείστηκαν από σύνεδροι! Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη;
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, με τη δημιουργία του Συνδικάτου, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα, στην ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου, χωρίς αποκλεισμούς.
Στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η θύελλα των μέτρων σε βάρος και των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους υπηρετούν, θέλουν «τα χέρια τους λυμένα και τα σκυλιά δεμένα». Θέλουν να απαλλαγούν από ενοχλητικές φωνές, να γονατίσουν κάθε δύναμη αντίστασης.
-- Ποια είναι τα βασικά μέτωπα που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει το Συνδικάτο;
-- Το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες και η δράση που θα αναπτύξει το Συνδικάτο έχουν στο επίκεντρο τα αντεργατικά μέτρα, της «αξιολόγηση», τον «επανέλεγχο» συμβάσεων των ΙΔΑΧ, τις μαζικές απολύσεις, το νέο μισθολόγιο και τις μειώσεις μισθών, τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις κοινωνικές δομές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, της οργάνωσης αλληλεγγύης, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα χρειάζεται να δυναμώσουμε το μέτωπο απέναντι στις τοπικές αρχές, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό τους ρόλο και προβάλλοντας την ανάγκη επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων. Αυτή η κατάσταση απαιτεί αγώνες, αλλά αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία των εργαζομένων, συμμαχία, κλιμάκωση, κατάλληλη διαφώτιση, συλλογική ευθύνη.
Απαιτείται πάνω απ' όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα.
Ολοι οι εργαζόμενοι, μαζί με τη συμμετοχή τους στο σωματείο του Δήμου ή της Περιφέρειας, έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη στο κλαδικό τους Συνδικάτο, που αγωνίζεται χωρίς φόβο και απαράδεκτους συμβιβασμούς για ενιαία Συλλογική Σύμβαση, για τους όρους αμοιβής και εργασίας όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το πώς προσλήφθηκαν. Αυτό διεκδικεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.
-- Σε ποιο βαθμό οι εκλογές μπορούν να συμβάλλουν σ' αυτά τα μέτωπα πάλης;
-- Η μαζική συμμετοχή όλων στις εκλογές του Συνδικάτου σηματοδοτεί την απόφαση των εργαζομένων στους Δήμους και την Περιφέρεια να παλέψουν οργανωμένα με όπλο ένα ισχυρό μαζικό Συνδικάτο, εργαλείο στα χέρια τους. Αρα όσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή, τόσο καλύτερα θα συμβάλει στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην οργάνωση της αντεπίθεσης, στην οργάνωση του αγώνα.
Οι εκλογές είναι ένα σοβαρό μέτωπο πάλης. Δε θέλουμε εργαζόμενους που θα έρθουν μόνο να ψηφίσουν. Θέλουμε μαχητές, όπου και με την ψήφο τους θα δείξουν τη θέληση για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το πολιτικό τους προσωπικό. Αγώνα ενάντια στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που συμβάλλει στη χειραγώγηση των εργαζομένων.
Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, για τις εκλογές του Συνδικάτου αλλά και για την επιτυχία τις πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη. Η καθημερινή επαφή που έχουμε με τους συναδέλφους, η θετική ανταπόκριση που δείχνουν στο κάλεσμα για τις εκλογές, περιμένουμε να εκφραστεί και στις κάλπες τις επόμενες μέρες.
Αρα, όσοι είναι γραμμένοι στο Συνδικάτο, θα πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν. Αλλά και τις μέρες που απομένουν, χρειάζεται να γράψουμε νέους εργαζόμενους στο συνδικάτο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος: Ούτε ένας να μη μείνει που να μην ψηφίσει, ώστε να γίνει το Συνδικάτο αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.