ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στέλνουν περισσότερο στρατό οι ΗΠΑ
  • Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητά 5,6 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για τον «πόλεμο» κατά του «Ισλαμικού Κράτους»
  • Πρόταση για εκεχειρία στο Χαλέπι μελετά ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ

Στα σύνορα ο τουρκικός στρατός είναι σε ετοιμότητα
Στα σύνορα ο τουρκικός στρατός είναι σε ετοιμότητα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Σε νέα φάση» φαίνεται πως εισέρχεται ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ (ως μέρος της συνολικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή) μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επιπρόσθετη αποστολή άλλων 1.500 Αμερικανών στρατιωτικών «εκπαιδευτών» και στρατιωτικών «συμβούλων» και το αίτημά του προς το Κογκρέσο για τη νέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «καταπολέμησης» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ με 5,6 δισ. δολάρια.

Το αίτημα του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο διατυπώθηκε με επιστολή του το Σαββατοκύριακο με τη «διευκρίνιση» πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ, που θα φθάσουν σύντομα τους 3.100, «δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις και μάχες», αλλά θα έχουν ρόλο στρατιωτικού συμβούλου και εκπαιδευτή εννιά ταξιαρχιών του ιρακινού στρατού και τριών των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Μπ. Ομπάμα την Κυριακή στο CBS αναφέρεται σε αυτήν τη «νέα φάση» της επέμβασης στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη ήταν η συγκρότηση ιρακινής αντιπροσωπευτικής και αξιόπιστης κυβέρνησης (που όπως εκτίμησε «επιτεύχθηκε»), ο επόμενος στόχος ήταν η αναχαίτιση της προέλασης του «ΙΚ» και η νέα φάση θα είναι να αρχίσουν και οι επιθετικές επιχειρήσεις έναντι των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα, πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου για μία ακόμη φορά εξέφρασε αδυναμία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες από το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών πως κατά τις επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών στο Κάιμ ή στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο τραυματίστηκε σοβαρά ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και πως σκοτώθηκαν άλλα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χτες σημείωσε πως δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες η δολοφονία ηγετικών στελεχών του «ΙΚ» και ειδικά του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ο Ιρακινός Πρόεδρος Φουάντ Μασούμ, με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Μελετά πρόταση εκεχειρίας στο Χαλέπι ο Ασαντ

Το ίδιο διάστημα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται να μελετά πρόταση του Σουηδού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με στόχο την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας σε ορισμένες περιοχές στο Χαλέπι, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ασαντ δήλωσε πως πρόκειται για «πρόταση που αξίζει να μελετηθεί» και ο Μιστούρα, μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο και αργότερα με τον δήμαρχο της κεντρικής συριακής πόλης Χομς ότι «η λύση στη σύρραξη της Συρίας δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική και ειρηνική».

Ο Ντε Μιστούρα, που πραγματοποιεί από χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία, είχε προτείνει στις 30 Οκτώβρη τη δημιουργία «ζωνών κατάπαυσης του πυρός» σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας τότε ότι το Χαλέπι θα μπορούσε να είναι «μια καλή υποψήφια (πόλη)» για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απειλές Νετανιάχου κατά της αραβικής μειονότητας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Λάδι στη φωτιά της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έριξε χτες η προτροπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προς στελέχη και μέλη της παλαιστινιακής, αραβικής μειονότητας, που απαρτίζει το 20% του ισραηλινού πληθυσμού, να «πάνε και να ζήσουν στην Παλαιστινιακή Αρχή και στη Λωρίδα της Γάζας» εφόσον διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος...

«Δεν θα ανεχθώ ενοχλήσεις και ταραχές. Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα εγείρει εμπόδια στον δρόμο σας», είπε χτες ο Νετανιάχου, μετά την εβδομαδιαία σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας παράλληλα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, να ερευνήσει την «πιθανότητα ανάκλησης υπηκοότητας σε βάρος όποιων ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ», εκτοξεύοντας ξεκάθαρα απειλές κατά της παλαιστινιακής μειονότητας (που αποκαλείται «αραβική» στο Ισραήλ) των περίπου 1.400.000 ατόμων.

Αφορμή για τις παραπάνω εμπρηστικές δηλώσεις έδωσαν οι διαδηλώσεις και η γενική απεργία που πραγματοποίησαν την Κυριακή κυρίως σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ χιλιάδες Παλαιστίνιοι ισραηλινής υπηκοότητας, που διαμαρτύρονταν για την εν ψυχρώ εκτέλεση 22χρονου Παλαιστίνιου κοντά στην περιοχή Καφρ Κανά στη διάρκεια εφόδου των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, σε χωριό κοντά στη Ναζαρέτ, το πρωί του Σαββάτου. Ο 22χρονος διαμαρτυρήθηκε χτυπώντας την πόρτα ισραηλινού περιπολικού με τα χέρια, προσπαθώντας να εμποδίσει τη σύλληψη εξαδέλφου του, τότε ένας Ισραηλινός αστυνομικός άνοιξε την πόρτα του περιπολικού, βγήκε έξω και τον πυροβόλησε θανάσιμα στα δύο μέτρα.

Επιθέσεις σε Δυτική Οχθη και Τελ Αβίβ

Η υψηλή ένταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα κοντά στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, εξαιτίας της προκλητικής στάσης πολλών εποίκων και των κατοχικών δυνάμεων, είχε ως αποτέλεσμα νέα επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού σε βάρος τριών Εβραίων εποίκων κοντά στον εποικισμό Γκους Ετζιόν. Ο Παλαιστίνιος βγήκε από το αυτοκίνητό του και επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον τριών εποίκων σε στάση λεωφορείου, εκ των οποίων η μία ήταν 25χρονη κοπέλα που πέθανε λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Δεύτερος Ισραηλινός τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και ένας τρίτος στο πρόσωπο.

Ο δράστης, που δέχθηκε πυροβολισμούς από φρουρό ιδιωτικής εταιρείας του εποικισμού, τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ακόμη νωρίτερα, στο Τελ Αβίβ, ένας άλλος 17χρονος Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον 20χρονου Ισραηλινού στρατιώτη κοντά σε έναν σταθμό τρένου τραυματίζοντάς τον σοβαρά, προτού συλληφθεί.

Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, συμμετείχε την Κυριακή σε εκδήλωση, εγκαινιάζοντας μουσείο στη Ραμάλα αφιερωμένο στον πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενόψει της σημερινής δέκατης επετείου του θανάτου του, στις 11.11.2004, σημειώνοντας ότι ο αποθανών ηγέτης «θα παραμείνει αθάνατος στις καρδιές του Παλαιστινιακού λαού».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Η ψηφοφορία ... ανοίγει λογαριασμούς

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή η συμβολική ψηφοφορία, αντί του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευτεί. Οι τοπικές αρχές, η κυβέρνηση της Καταλονίας, που εκπροσωπεί εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που συνδέει τα συμφέροντά του με νέα δομή και όχι τη σημερινή του ενιαίου ισπανικού κράτους, προχώρησε στη διεξαγωγή της, αν και η συμμετοχή ήταν κατώτερη της αναμενόμενης (έφτασε το 37%, 2.305.290 από 6.226.531 που ήταν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου), αλλά θα συνεχιστεί, όπως λέει η κυβέρνηση, έως τις 15 Νοέμβρη, με την ψηφοφορία των ξένων που έχουν μόνιμη κατοικία στην Καταλονία και τους Καταλανούς που ζουν στο εξωτερικό. Το ερώτημα του άτυπου δημοψηφίσματος ήταν αν οι ψηφοφόροι επιθυμούν «η Καταλονία να γίνει κράτος και αν ναι να είναι ανεξάρτητο από την Ισπανία». Ετσι από όσους συμμετείχαν, το 80,76% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, το 4,51% κατά, το 10,07% θέλουν η Καταλονία να είναι κράτος αλλά όχι ανεξάρτητο, 0,97% ψήφισε υπέρ του κράτους και λευκό στο αν θα είναι ανεξάρτητο, 3,65% ψήφισε άκυρο ή λευκό.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η διαδικασία που ξεκίνησε στην Καταλονία (είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα στη Σκοτία στις 18 Σεπτέμβρη, για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, που δεν πέρασε) δείχνει ότι αυξάνονται οι αποσχιστικές τάσεις, από αστικές και μικροαστικές δυνάμεις που στο όνομα της ιδιαιτερότητας της εθνότητας, της γλώσσας και των εθίμων επιχειρούν να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις ώστε να μη βλέπουν ως αιτία στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, την καπιταλιστική εκμετάλλευση αλλά την όποια δομή του κράτους. Ομως, τόσο στην Καταλονία, είτε εντάσσεται στη δομή της Ισπανίας είτε όχι, η ουσία είναι ότι όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια χαμένος θα είναι ο εργαζόμενος λαός. Πάντως, οι αστοί της Καταλονίας, όπως ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Αρτουρ Μας, μετά την εκλογή δηλώνουν ότι η διαδικασία για την ανεξαρτησία από την Ισπανία ξεκίνησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ