Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στέλνουν περισσότερο στρατό οι ΗΠΑ
  • Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητά 5,6 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για τον «πόλεμο» κατά του «Ισλαμικού Κράτους»
  • Πρόταση για εκεχειρία στο Χαλέπι μελετά ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ

Στα σύνορα ο τουρκικός στρατός είναι σε ετοιμότητα
Στα σύνορα ο τουρκικός στρατός είναι σε ετοιμότητα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Σε νέα φάση» φαίνεται πως εισέρχεται ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ (ως μέρος της συνολικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή) μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επιπρόσθετη αποστολή άλλων 1.500 Αμερικανών στρατιωτικών «εκπαιδευτών» και στρατιωτικών «συμβούλων» και το αίτημά του προς το Κογκρέσο για τη νέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «καταπολέμησης» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ με 5,6 δισ. δολάρια.

Το αίτημα του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο διατυπώθηκε με επιστολή του το Σαββατοκύριακο με τη «διευκρίνιση» πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ, που θα φθάσουν σύντομα τους 3.100, «δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις και μάχες», αλλά θα έχουν ρόλο στρατιωτικού συμβούλου και εκπαιδευτή εννιά ταξιαρχιών του ιρακινού στρατού και τριών των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Μπ. Ομπάμα την Κυριακή στο CBS αναφέρεται σε αυτήν τη «νέα φάση» της επέμβασης στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη ήταν η συγκρότηση ιρακινής αντιπροσωπευτικής και αξιόπιστης κυβέρνησης (που όπως εκτίμησε «επιτεύχθηκε»), ο επόμενος στόχος ήταν η αναχαίτιση της προέλασης του «ΙΚ» και η νέα φάση θα είναι να αρχίσουν και οι επιθετικές επιχειρήσεις έναντι των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα, πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου για μία ακόμη φορά εξέφρασε αδυναμία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες από το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών πως κατά τις επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών στο Κάιμ ή στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο τραυματίστηκε σοβαρά ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και πως σκοτώθηκαν άλλα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χτες σημείωσε πως δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες η δολοφονία ηγετικών στελεχών του «ΙΚ» και ειδικά του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ο Ιρακινός Πρόεδρος Φουάντ Μασούμ, με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Μελετά πρόταση εκεχειρίας στο Χαλέπι ο Ασαντ

Το ίδιο διάστημα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται να μελετά πρόταση του Σουηδού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με στόχο την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας σε ορισμένες περιοχές στο Χαλέπι, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ασαντ δήλωσε πως πρόκειται για «πρόταση που αξίζει να μελετηθεί» και ο Μιστούρα, μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο και αργότερα με τον δήμαρχο της κεντρικής συριακής πόλης Χομς ότι «η λύση στη σύρραξη της Συρίας δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική και ειρηνική».

Ο Ντε Μιστούρα, που πραγματοποιεί από χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία, είχε προτείνει στις 30 Οκτώβρη τη δημιουργία «ζωνών κατάπαυσης του πυρός» σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας τότε ότι το Χαλέπι θα μπορούσε να είναι «μια καλή υποψήφια (πόλη)» για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ