ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας σήμερα ενάντια στον «επανέλεγχο»

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Από κινητοποίηση των ΙΔΑΧ ενάντια στον «επανέλεγχο»
Από κινητοποίηση των ΙΔΑΧ ενάντια στον «επανέλεγχο»
Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως λήξη του ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα, ενάντια στο λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων και τις απολύσεις, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ και σωματεία σε δήμους της Αττικής. Κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αποφάσεις για τη στάση εργασίας μέχρι και χτες το μεσημέρι είχαν πάρει το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Πετρούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Καισαριανής, Φυλής και Αγίων Ανάργυρων - Καματερού.

Στο μεταξύ, τριμελής ομάδα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μπήκε χτες στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για να κάνει ελέγχους στο γραφείο προσωπικού, υπό την προστασία των ΜΑΤ, που είχαν κατακλείσει το δημαρχείο. Την ίδια ώρα, σύρθηκαν στον εισαγγελέα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους γίνουν «συστάσεις». Οι συνδικαλιστές έλαβαν κλήση για «ειρηνική λύση διαφοράς», έπειτα από αναφορά που κατέθεσε ο Γ. Μπουτάρης.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας και προσπάθησαν να πλησιάσουν το γραφείο προσωπικού, όμως εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Αντιπροσωπεία τους τελικά συνάντησε τους ελεγκτές και τους επέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας. Σήμερα και αύριο θα κάνουν στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις στο δημαρχείο. Στις 6 μ.μ. οργανώνουν σύσκεψη στο δημαρχείο για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και τη Δευτέρα προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακυρώνει αποφάσεις που διευκολύνουν τους εργαζόμενους

Τουλάχιστον δέκα είναι - μέχρι στιγμής - οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής μέσα στον Οκτώβρη που ακυρώνουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες δε συμβαδίζουν με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται για τους δήμους Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Βριλησσίων, Κερατσινίου, Ζωγράφου, Νίκαιας, Βύρωνα, Χαλανδρίου και Αγίου Δημητρίου.

Οι αποφάσεις που ακυρώθηκαν αφορούν στη μη άσκηση ένδικων μέσων κατά πρωτόδικων αποφάσεων που ορίζουν τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στη μη αποστολή στοιχείων για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων και στην άρνηση προώθησης των διαδικασιών που αφορούν στην «αξιολόγηση».

Η δυνατότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώνει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων αναδεικνύει ότι η Τοπική Διοίκηση είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που ανάλογα με τη βαθμίδα της ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή να υλοποιεί την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Επίσης, δείχνει ότι οι όποιες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων δεν μπορούν να είναι λόγος εφησυχασμού για τους εργαζόμενους, αντίληψη που συστηματικά καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή

Με απεργία την Κυριακή 2 Νοέμβρη αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η ερχόμενη Κυριακή είναι η πρώτη της «ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου», κατά την οποία ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων. Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) στις 8.30 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή, στις 12 το μεσημέρι. Τα Σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5θήμερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέας, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ. Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζομένων. Οχι στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό.

Σε απεργία οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣΗ

Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τον αγώνα τους στηρίζουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, κλιμάκια των οποίων βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει πως η διοίκηση της ΕΑΣΗ «εξαπέλυσε πογκρόμ παράνομων απολύσεων (έχει απολυθεί σχεδόν το μισό προσωπικό σε λιγότερο από 1 χρόνο), εκβιαστικών μειώσεων σε μισθούς που φτάνουν το 40% (!) και χρωστάει 1 εκατομμύριο ευρώ σε δεδουλευμένα». Υπογραμμίζει ακόμα πως επέβαλε συνθήκες εντατικοποίησης που, σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οδήγησαν σε δυο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της "ανταγωνιστικότητας" και της "ανάπτυξης" που έταξαν στους εργαζόμενους όταν μιλούσαν για "business plan" που επεξεργάστηκαν από κοινού η Διοίκηση, η Τράπεζα Πειραιώς και η "ανεξάρτητη" εταιρεία ICAP», επισημαίνει και προσθέτει πως στα αποτελέσματα αυτά συντέλεσε και η προώθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, «που μετέτρεψε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις».

«Η μετάλλαξη των συνεταιριστικών οργανώσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες οδηγεί την ΕΑΣΗ να δείχνει όλο και πιο αντεργατικό πρόσωπο», τονίζει από την πλευρά της η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ.

Ο

ΠΟΕΕΠ: Την καταδίκη της Σοφίας Καλαντίδου, πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, γιατί υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των συναδέλφων της στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με θλαστικά τραύματα γλίτωσε ο 40χρονος Α. Κ., οδηγός στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν το πρωί της Δευτέρας, το όχημα που οδηγούσε ανατράπηκε. Ο 40χρονος εργάζεται με 8μηνη σύμβαση. Το ατύχημα έγινε την ώρα που μετέφερε συμπιεσμένα απορρίμματα από το σταθμό μεταφόρτωσης προς τη χωματερή της Μαυροράχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λάστιχα του οχήματος ήταν φθαρμένα και τα δύο κουτιά δεν ασφάλιζαν σωστά πάνω στον τράκτορα.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Σε 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη σ' όλο τον κλάδο της Καθαριότητας στο νομό Μαγνησίας, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο κτίριο Παπαστράτου, («Θόλος») και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχωράει το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

«LIDL»: Την εργοδοσία του σούπερ μάρκετ «LIDL» για την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα του Κιάτου καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας. Διεκδικεί την επαναπρόσληψή της και προχωρά σε στάση εργασίας σήμερα 8 π.μ. - 11 π.μ. για τους εργαζόμενους του καταστήματος.

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ: Στάση εργασίας (11 π.μ. έως 2 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ - ΤΡΑΜ, προκειμένου να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις για την έγκριση του σχεδίου της επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στη διάρκεια της στάσης δε θα γίνουν δρομολόγια.

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις

Τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι μία απ' τις βασικές αιτίες για την «πτώση των μεταμοσχεύσεων τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ζούμε από το 2009», υπογράμμισε, χτες, στη διάρκεια εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Αλκης Κωστάκης. Σήμερα, όπως ανέφερε, «λειτουργούν μόνον 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι πλέον κλειστές λόγω μη στελέχωσης προσωπικού. Οι γιατροί των Μονάδων δεν έχουν, κατά τις δικές τους δηλώσεις, ευχέρεια κλινών να νοσηλεύσουν τους έχοντες άμεση ανάγκη και δεν έχουν και επάρκεια προσωπικού για να ασχοληθούν με τη δωρεά οργάνων όταν αποβιώσει ο ασθενής στη ΜΕΘ. Εχει λοιπόν μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί δριμύτατα οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο». Ο αριθμός των εθελοντών δοτών οργάνων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός, καθώς ανέρχεται σε 7 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, όταν στην Ευρώπη η αντίστοιχη αναλογία είναι 20 δότες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Δέσμευση για την εγχείρηση καρκινοπαθούς

Στην προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την άμεση προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την επέμβαση καρκινοπαθούς προχώρησε η Διοίκηση του «Αττικού» νοσοκομείου, η οποία πήρε την απαράδεκτη απόφαση να μη γίνονται εγχειρήσεις που χρειάζονται ακριβά υλικά, ώστε να πιαστούν οι οικονομικοί στόχοι.

Η απόφαση αυτή, αν και μεμονωμένη, ήρθε ως αποτέλεσμα δύο αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων - στις 22 και 27 Οκτώβρη - που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου, περιοχή απ' όπου κατάγεται ο ασθενής. Ο 32χρονος καρκινοπαθής αναγκάστηκε να κάνει αντικατάσταση του μηριαίου οστού και τώρα χρειάζεται νέα αντικατάσταση, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να πεθάνει από λοιμώξεις. Ομως, παρά την κατάσταση αυτή, υποχρεώθηκε σε οχτάμηνη αναμονή, λόγω της μη έγκρισης των ακριβών υλικών.

Οπως αποκαλύφθηκε από τις κινητοποιήσεις, συνολικά το «Αττικόν» αντιμετωπίζει 40 τέτοια περιστατικά, αλλά δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά γιατί «λόγω του μεγάλου κόστους» πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την επιτροπή υλικών και φαρμάκων του νοσοκομείου.

Βγήκαν ξανά «λάδι»...

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε θα ασκήσει τελικά αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας που αθώωσε ή «χάιδεψε» τον ιδιοκτήτη γης και τους μπράβους του για την ένοπλη επίθεση κατά μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση ως προς το αθωωτικό σκέλος, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών. Η ταξική δικαιοσύνη έκανε ξανά το «θαύμα» της. Λίγο ακόμα και οι φτωχοδιάβολοι της Μανωλάδας θα κριθούν ένοχοι με την κατηγορία ότι... μπήκαν αυθαίρετα μπροστά στα όπλα των επιστατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ