Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Συναυλία για τους Παλαιστίνιους. Γεμάτο ζωή το εργοτάξιο |
«Αυτοί που κρατούν τις αποστάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι στη συνείδησή μας, στη συνείδηση των εργαζομένων συνένοχοι για τα εγκλήματα που συντελούνται, γιατί εξισώνουν το θύτη με το θύμα, εξισώνουν την πάνοπλη εξοπλισμένη ισραηλινή στρατιωτική μηχανή με το παιδί με τη σφεντόνα, με τον απελπισμένο Παλαιστίνιο μαχητή», διαβάστηκε μεταξύ άλλων από το δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής.
Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, «KollektivA», Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης / Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Πέτρος Πουντίδης - «Τοτέμ», Γιώργος Σαρρής και Στέφανος Ψαραδάκος.
Νωρίτερα, από την πλευρά Συνδικάτων και των καλλιτεχνών, ο Ακης Αντωνίου από το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με αφορμή την ολοκλήρωση της Εκθεσης, τόνιζε ότι ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του το επόμενο διάστημα στις εξελίξεις: «Με σημαία τις ανάγκες του, τις δυνατότητες, που έχουμε να ζήσουμε καλύτερα, με αισιοδοξία που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος ο λαϊκός, που πρέπει να ζητάει τα πάντα, αφού τα πάντα παράγει». Την ίδια μέρα, έγινε παρουσίαση με τίτλο «Εικαστικές τέχνες και αντίσταση» (1929 - 1967), όπου αποτυπώνει μέσα από το έργα, την Ιστορία του τόπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Εκθεση στη Ζώνη, όλες αυτές τις μέρες επισκέφτηκαν περί τα 1.000 παιδιά από σχολεία, 60 συνοδοί (δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων), κυρίως από το Πέραμα αλλά και από γειτονιές του Πειραιά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με κουβέντα, συμμετείχε ο κόσμος το Σάββατο 18 Οκτώβρη, στο θέμα για την ανεργία και τις εξελίξεις στη Ζώνη. Από την εισήγηση του Σ. Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, από τις παρεμβάσεις των προέδρων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Σ. Αγγελόπουλο και Α. Γαρμπή, αντίστοιχα, τονίστηκε η ανάγκη για την οργάνωση των ανέργων, αλλά ταυτόχρονα και η πάλη για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν προσωπική ζωή, θα έχουν ελεύθερο χρόνο «όχι να δουλεύει ο εργαζόμενος και να ζει τα ίδια που ζει τώρα σαν άνεργος», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι και το αντικείμενο που παράγει ο εργαζόμενος πρέπει να καλύπτει βασικές, θεμελιώδεις ανάγκες του λαού και να χαίρεται ο λαός που θα γίνονται έργα με πρόσβαση φθηνή και ασφαλή. «Μπορεί να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια π.χ. με λεφτά του λαού, να έχεις Ελληνες ναύτες και να τα στέλνεις να πολεμάνε στον Περσικό για να λύνουν τα ζητήματά τους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και μπορείς να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια και να εξασφαλίζεις την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών σου, των νησιών μεταξύ τους και τη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα με φθηνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση για τους νησιώτες και τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει. Αυτή τη στιγμή, - υπογραμμίστηκε - το 80% των νησιών δεν καλύπτονται ακτοπλοϊκά». Την ίδια μέρα, αίσθηση έκανε και η συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου «Ιστορίες για κρουστά».
Patroklos Skafidas |
48ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 23 Οκτώβρη προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, αντιστεκόμενος στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, εμμένοντας στην εφαρμογή - από τις 28 Οκτώβρη - του απαράδεκτου Οργανισμού συρρίκνωσης του ΥΠΠΟΑ, ενώ γνωρίζει τη βλάβη που αυτό θα επιφέρει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στα έργα ΕΣΠΑ και τις σωστικές ανασκαφές, καθώς και για άλλα θεμελιώδη αιτήματα του κλάδου.
Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην Μπουμπουλίνας, θα ακολουθήσει παράσταση στην πολιτική ηγεσία και πορεία προς τη Βουλή, όπου θα συζητείται το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις του Οργανισμού. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Λευκό Πύργο. Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων.
Το 37οΦεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, που φέτος γιόρτασε τα 20 του χρόνια, ξεκινά για το ετήσιο, πολύμηνο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρώτος σταθμός φυσικά η Αθήνα και συγκεκριμένα η αίθουσα «Τριανόν», η οποία θα φιλοξενήσει, από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Οκτώβρη, τις βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης καθώς και το σύνολο των φετινών ελληνικών διαγωνιζομένων κι ένα αφιέρωμα στην πολωνική ταινία μικρού μήκους...