Ο Νίκος Στέφος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Ελληνες γλύπτες του καιρού μας και όχι μόνο στον τόπο μας... Δυστυχώς, στη χώρα της γλυπτικής, την Ελλάδα, κάτω από την επιρροή της εμπορευματοποίησης της Τέχνης, της καπιταλιστικής πολιτιστικής βιομηχανίας, η έννοια της γλυπτικής έχει χάσει εν πολλοίς το νόημά της, πράγμα για το οποίο ευθύνονται, εκτός από τους διάφορους παρατρεχάμενους του διεθνούς χρηματιστηρίου της Τέχνης και των ΜΜΕ, και οι σχολές. Ετσι, υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση ακόμα και σε πολύ προικισμένους καλλιτέχνες, που πέφτουν θύματα στην αναζήτηση της «πρωτοτυπίας»: Τι είναι τελικά η γλυπτική;... Μια χειροτεχνία, μια επιδεξιότητα, όπως, λ.χ., το κέντημα; Ενα διακοσμητικό αντικείμενο για το σπίτι; Μια επίδειξη ευρεσιτεχνίας; Η οτιδήποτε τρισδιάστατο;
Η δουλειά του Νίκου Στέφου απαντά ακριβώς σε αυτό το καίριο ερώτημα. Και απαντά με μοναδικό συνδυασμό των πιο βαθιών αιτίων της δημιουργίας του έργου τέχνης:
Ο Στέφος έχει το χάρισμα να μπορεί να πλάθει πολύτιμη ζωή από το τίποτε: Με υλικά παλιά ξύλα και πεταμένες λαμαρίνες υλοποιεί το «φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας», κάνοντας καθετί να φαίνεται απαραίτητο και το αποτέλεσμα πολύτιμο. Γιατί δίνει αυτό που μόνο ένας πραγματικός δημιουργός μπορεί να εμφυσήσει στην ύλη: Περιεχόμενο και μορφή τόσο πολύ δουλεμένα μαζί ζωτικά, που τελικά στο έργο το υλικό δαμάζεται απόλυτα κι εκφράζει ακριβώς τη βαθύτερη ουσία της σκέψης του, της φιλοσοφίας του, χωρίς κανένα φτιασίδι. Το υλικό ενσωματώνεται απόλυτα και υπηρετεί την υπόσταση του έργου και την ουσία της γέννησής του. Δεν την καθορίζει, αλλά καθορίζεται από αυτή.
Μέχρι τις 17 Οκτώβρη θα διαρκέσει η εξαιρετική αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου, που φιλοξενεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο). Η έκθεση, με έργα, σχέδια και γλυπτά με έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη, αποτελεί μια σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου, καταδεικνύοντας την πορεία του εικαστικού, ο οποίος κλασικός, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονος, είναι ένας γνήσιος εργάτης της Τέχνης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τρίτη 10 π.μ. - 9 μ.μ. Τετάρτη - Σάββατο 10 π.μ. - 7 μ.μ. και Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.