ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Τέττιγες»... πετούν με «Φιάκα»

Το θέατρο «Τέττιγες» ξεκινάει τη φετινή χρονιά με την κωμωδία «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, αύριο και την Τρίτη. Το θέατρο «Τέττιγες» συνεχίζοντας τις δοκιμές του στη γλώσσα και την ιστορία, παρουσιάζει δύο έργα που συνδέονται άμεσα με το νησί της Σάμου: την κωμωδία «Φιάκας» του συγγραφέα που κατάγεται από τη Σάμο και τα «Σαμιώτικα αφηγήματα από δυο πολέμους - Μικρασιατική Καταστροφή και Γερμανική Κατοχή» (μια θεατρική προσέγγιση αφηγήσεων προσφύγων, στρατιωτών και αγωνιστών). Η συλλογή των αφηγήσεων και η επιμέλεια των κειμένων είναι του Χρήστου Λάνδρου.

Ο Δημοσθένης Μισιτζής με την κωμωδία «Ο Φιάκας» μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη του 2ου μισού του 19ου αιώνα και αναπαριστά χαρακτήρες και τάσεις της Πολίτικης κοινωνίας. Εχοντας ως έναυσμα την παμπάλαιη σχέση αφέντη - δούλου και μέσα από τα παθήματα των ηρώων, ασκεί κριτική στον μιμητισμό και τον ετεροφωτισμό της νεόπλουτης αστικής τάξης, στην παραλογοτεχνία και στο γλωσσικό χάος της συγκεκριμένης εποχής και κοινωνίας. «Ο Φιάκας», εκτός από τη θέση που καταλαμβάνει ανάμεσα στις καλύτερες κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου, αποτελεί μια θεατρική μαρτυρία για τις επιδράσεις που δέχεται ο Ελληνισμός από την απελευθέρωση μέχρι και τις μέρες μας.

Οι παραστάσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους θεατές, θα παρουσιαστούν σε δήμους της Αττικής, στο Αιγαίο, σε νησιά της μεθορίου και σε άλλες περιοχές. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Βαρδαρός, τα σκηνικά της Γεωργίας Πετρούλια, τα κοστούμια της Λίλης Θεοδωράκου, η μουσική επιμέλεια του Ορέστη Χατζηνάκη και η κίνηση Βάσια Ιονάκη. Παίζουν: Παναγιώτης Λακιώτης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Χάρις Καρνέζη, Ντίνα Κούτσιου, Μιχάλης Θεοδώρου και Σαράντος Φράγκος.

Το θέατρο «Τέττιγες» ξεκίνησε τις θεατρικές του αναζητήσεις το καλοκαίρι του 1999 επιχειρώντας να αναβιώσει εικόνες και φωνές από το πρόσφατο και μακρινό ιστορικό παρελθόν. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν η παράσταση «Μιαβ βολάγ κι εναγ καιρόν», μια δραματοποιημένη σύνθεση παραλογών, παροιμιών και αφηγήσεων βασισμένη στην παλαιότερη και νεότερη ικαριώτικη γραμματεία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε το έργο «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, που περιόδευσε στο Αιγαίο και σε πόλεις της Ελλάδας.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κυριακή (21/1)
  • Γιώτα Βέη στο «Τσάι στη Σαχάρα»
    Γιώτα Βέη στο «Τσάι στη Σαχάρα»
    Τελευταία παράσταση σήμερα της περίφημης κωμικής όπερας του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλης», στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου-Δημήτρη Κατσίμπα, σκηνοθεσία Θέμη Σερμιέ, σκηνικά-κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη.
  • «Παράθυρο με θέα...» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Χρύσα Βέργη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κόττης, Κώστας Παπανικολάου, Πάνος Φειδάκης, Γιώργος Χαδούλης.
  • Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 75χρονα του Μίκη Θεοδωράκη θα δοθεί συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με δύο νέους λυρικούς ερμηνευτές, τον Αντώνη Κορωναίο και την Ελένη Μιχαλοπούλου. Στο πιάνο ο Θανάσης Αποστολόπουλος.
  • Τα «Ξύλινα Σπαθιά» θα βρίσκονται στο κλαμπ «Χάκερς» (Ακτή Κονδύλη 22, Πειραιάς).
Δευτέρα (22/1)
  • Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο «Κάτω από τη γέφυρα», με το έργο «Μια μέρα στο θάνατο της Τζόε Εγκ» του Πίτερ Νίκολς, σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή. Παίζουν: Πάνος Τουλιάτος, Κέλλη Μαρκαντωνάτου, Ντίνα Αβαγιανού, Ζώγια Σεβαστιανού, Εμμανουέλα Λιαποπούλου και Νίκος Δαφνής.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 24), έκθεση έργων της Αιμιλίας Μπαντουνά και της Βάλλυς Νομίδου. Τίτλος της έκθεσης «Ανθρώπινες παρουσίες εδώ και αλλού».
  • «Ο κουρέας της Σεβίλης» στη Λυρική
    «Ο κουρέας της Σεβίλης» στη Λυρική
    Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, στο «Φούρνο», θα παρουσιάζεται «Το πορτοκαλί μου ψυγειάκι και άλλοι μύθοι του χειμώνα», σε κείμενα-σκηνοθεσία Σπύρου Αρτουμά, μουσική This Fluid, ηχητικό περιβάλλον Μάκη Φάρου. Παίζουν: Νίκος Αρτέμης, Σπύρος Φάρος, Νικολέτα Χατζοπούλου.
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζει από σήμερα, στις 8.30 το βράδυ και για δέκα Δευτέρες τη νέα σειρά προγραμμάτων με τίτλο «Ακου να δεις». Πρόκειται για ωριαία προγράμματα λόγου και μουσικής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ενα αφήγημα γίνεται η αφορμή είτε για να διαμορφωθεί ένα πρωτότυπο ηχητικό μουσικό περιβάλλον, είτε για να αναζητηθεί η ανάλογη μουσική έκφραση.
Τρίτη (23/1)
  • Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 31/1) της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Μανόλη Γιανναδάκη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή). Πρόκειται για έργα της τελευταίας περιόδου δουλιάς του καλλιτέχνη, που παραπέμπουν σε μια κεντρική ιδέα, στον κατακερματισμό και την ανασύνθεση του «χώρου». Εργα καμωμένα με τεχνικές μεικτές, συνθετικών και μεταλλικών στοιχείων, επιστρώσεις ελαφρών χρωματικών υλών, επιζωγραφίσεις σχεδίων.
Τετάρτη (24/1)
  • Εργο του Κώστα Παπανικολάου
    Εργο του Κώστα Παπανικολάου
    «Πέτρινες γραφές. 1990-2000», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Απόστολου Κούστα, που εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι). Πρόκειται για μία αναδρομική παρουσίαση της δουλιάς του, στην οποία φιλοξενούνται τα πιο σημαντικά έργα των προσωπικών του εκθέσεων.
Πέμπτη (25/1)
  • Συνεχίζεται με επιτυχία στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) η έκθεση σχεδίων του Αλέκου Κοντόπουλου (1904-1975). Πρόκειται για μία σειρά σχεδίων δυνατών και αυτόνομων, όπου κυρίως η φόρμα και ο όγκος δίνουν καθαρά ένα δείγμα γραφής του μεγάλου μας ζωγράφου. Το υλικό της έκθεσης είναι σπουδές με μολύβι του ανθρώπινου σώματος, σπουδές από την περίοδο της πρώτης παραμονής του στο Παρίσι με πρότυπα τις δουλιές μεγάλων ζωγράφων (Ρούμπενς, Ρέμπραντ κ.ά.), καθώς και μια σειρά σχεδίων με σινική μελάνη που έγιναν για εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, καθώς και για εικονογραφήσεις επεισοδίων διηγημάτων συνέχειας σε εφημερίδες.
  • Η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμνια Μπεντιούι εμφανίζεται, σήμερα, στο «Μπαράκι του Βασίλη». Μαζί της οι: Γιώργος Βουρνάς (φωνή, ούτι, μαντολίνο, καβάζι), Τάσος Σταβέρης (λύρα, κιθάρα) και Στέφανος Αγιόπουλος (κρουστά).
Παρασκευή 26/1
  • «Αίμα... μα. Ε! μαμά» στο θέατρο της «Ανοιξης»
    «Αίμα... μα. Ε! μαμά» στο θέατρο της «Ανοιξης»
    Το «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) φιλοξενεί για δύο μοναδικές βραδιές, σήμερα και αύριο, τη Γιώτα Βέη. Τη συνοδεύουν ο Δημήτρης Πατερέλης στο μπουζούκι και ο Θανάσης Πάνου στην κιθάρα.
  • Η Κριστίν Τόμπιν από την Ιρλανδία, που έχει ξεχωρίσει στη βρετανική τζαζ σκηνή, θα βρίσκεται μέχρι την 1η του Φλεβάρη στο «Χαλφ Νοτ».
Σάββατο 27/1
  • Στο «Θέατρο της Ανοιξης» ένα πρωτότυπο χοροθεατρικό θέμα με τίτλο «Αίμα... μα. Ε! μαμά», σε σκηνοθεσία-χορογραφία Αμαλίας Γκούμα (μέχρι και την Κυριακή). Δύο χορεύτριες και μια ηθοποιός ακολουθούν τους ήχους κλασικής και σύγχρονης μουσικής και τους στίχους του Λόρκα. Σε λευκό, μαύρο και κόκκινο φόντο ταξιδεύουν στο μέλλον, στο παρελθόν και τις αισθήσεις. Στον έρωτα και τη μοναξιά. Παίζουν: Αμαλία Γκούμα, Δέσποινα Σαραφείδου και Αγγελική Τσιμπρίνη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ