ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από τις φεστιβαλικές συναντήσεις του Σαββατοκύριακου

Καλαμάτα
Καλαμάτα
Παρά τις «απειλές» του καιρού πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, κατέκλυσε το χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, όπου, το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στα Τρίκαλα.

Το ενδιαφέρον στους προσκεκλημένους προκάλεσαν οι συζητήσεις που οργανώθηκαν στο εργατικό και μαθητικό στέκι, καθώς και η έκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό», ενώ συνεχής ήταν η συρροή κόσμου στο βιβλιοπωλείο. Στον παιδότοπο αίσθηση προκάλεσε η δραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή: «Το κουκί και το ρεβίθι», με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Στη μουσική σκηνή οι «Last Raw», μαθητικό σχήμα του Μουσικού Λυκείου Τρικάλων, έκαναν δυναμική είσοδο με rock και metal ήχους. Στη 40χρονη ιστορία του Φεστιβάλ, ταξίδευσε το κοινό το σχετικό μουσικό αφιέρωμα που παρουσίασε το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ, ενώ με μια αντιφασιστική συναυλία από παλιότερα αλλά και σύγχρονα τραγούδια, οι εκρηκτικοί KollektivA απογείωσαν τους παρευρισκομένους και η όμορφη βραδιά έκλεισε μ' ένα λαϊκό γλέντι σε ανατολίτικους ήχους από τους «Sevdalim Aman».

Στην ομιλία του, ο ομιλητής Θοδωρής Αναπλιώτης, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Παλεύουμε για μια κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και των σύγχρονων δικαιωμάτων κι όχι "ελεύθεροι" να ζητιανεύουμε, "ελεύθεροι" ν' αποφασίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, "ελεύθεροι" να διαλέγουμε ανάμεσα στο σκοτάδι και τη μαύρη νύχτα. Για να μη χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και ψέματα εύκολων λύσεων, "σωτήρες" και "άφθαρτους", κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις απ' τη ζωή, κόντρα στις μάταιες αυταπάτες ότι ο κόσμος θ' αλλάξει με ανάθεση, παρακάλια ή "επικοινωνιακά" και πολιτικά κόλπα. Προχωράμε μπροστά. Πιο αποφασιστικά»...

Στην Καλαμάτα

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ανθρώπων κάθε ηλικίας, έγιναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στην Καλαμάτα. Νεανικά συγκροτήματα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, εναλλάχτηκαν για δυο μέρες στις σκηνές του Φεστιβάλ, το οποίο εμπλουτίστηκε ακόμα με ένα αφιέρωμα στα 70χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον ΕΛΑΣ το Σεπτέμβρη του '44, με αφήγηση του χρονικού των νικηφόρων μαχών που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία (Καλαμάτα, Μελιγαλά, Γαργαλιάνοι, Πύλο), παράθεση πηγών από συμμετέχοντες στα γεγονότα των ημερών και προβολή αδημοσίευτου φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Χρ. Αλειφέρη. Στο χώρο λειτουργούσε περίπτερο του ΚΕΘΕΑ, αλλά και παιδότοπος όπου διασκέδαζαν οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεγάλες εκδηλώσεις αυτήν τη βδομάδα

Λιγότερες από 10 μέρες έμειναν πια για να ανοίξει τις πύλες του το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Αθήνα, που θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη το πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, ενώ ταυτόχρονα προς την κορύφωσή τους οδεύουν οι εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα.

Επιγραμματικά σημειώνουμε τις μεγάλες πόλεις από τις οποίες θα περάσει το Φεστιβάλ αυτήν τη βδομάδα, με πλούσιο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα:

Θεσσαλονίκη, στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πάτρα, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο ΤΕΙ της πόλης. Το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Το Σάββατο θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρέθυμνο, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Λάρισα, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη του Πηνειού. Το Σάββατο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βόλος, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα, 13 Σεπτέμβρη στο Παυσίλυπο, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αρτα, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά. Την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Βούρκου. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία, 12 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Πάρκου, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λιβαδειά, 12 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Πλατεία, θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καβάλα, 12 και 13 Σεπτέμβρη. Την Παρασκευή, στο Πάρκο Φαλήρου, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κομοτηνή, 13 Σεπτέμβρη, στην Παλιά Νομική, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλεξανδρούπολη, 13 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ακαδημίας, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κοζάνη, 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ρόδος, 13 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Αϊ-Γιάννη, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αργος, 12 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της πλατείας του Αγίου Πέτρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

Αρχισε το στήσιμο στο πάρκο «Τρίτση»

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Στο πάρκο «Τρίτση» βρίσκονται από χτες τα συνεργεία της ΚΝΕ για το στήσιμο της πολιτείας του 40ού Φεστιβάλ. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ στήνεται αποκλειστικά με την εθελοντική δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ, που με αγάπη συμβάλλουν για να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή. Ετσι, από χτες ξεφορτώνονται στο πάρκο τα απαραίτητα υλικά για τις κατασκευές, τις σκηνές και τα περίπτερα του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα συναρμολογούνται υλικά.

Ενα στοιχείο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι ο σεβασμός στο χώρο του πάρκου και ο διαρκής καθαρισμός του. Εξάλλου, αυτό το στοιχείο συνοδεύει διαχρονικά τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους που φιλοξενήθηκαν από το 1975 μέχρι και σήμερα, που κατά κοινή ομολογία από παραμελημένοι (έως και σκουπιδότοποι ήταν κάποιοι από αυτούς) μετατράπηκαν από την ΚΝΕ σε όμορφες γωνιές για να τις απολαμβάνουν οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών. Ειδικά, η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο πάρκο «Τρίτση», τα τελευταία χρόνια, συνοδεύεται από μια σειρά αιτήματα διεκδίκησης για να πάψει η εγκατάλειψή του και να μπει φραγμός στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του.

Αύριο στην Κόρινθο

Αύριο, Τετάρτη, γίνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κόρινθο, που θα γίνει στο Φλοίσβο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό σκετς από μαθητές ενάντια στο φασισμό, βίντεο αφιερωμένο στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, ομιλία από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, χιπ-χοπ συναυλία με τους «Αντιδραστικό Πυρήνα» και «L.F.C.», συναυλία με τους Αfaza και Μέγα και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ