ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις

Εξαφανισμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια χτεσινής παρέμβασης του ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ασκήσουν το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ήταν γνωστή και το υπουργείο είχε ενημερωθεί εδώ και μέρες. Ωστόσο, χτες το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε σύσσωμη και αντί για αυτήν, ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Τη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Αλ. Περράκης, από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνεται:

«Για ακόμα μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει στην πράξη τίνος τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Από τη μια στρώνουν κόκκινα χαλιά για τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων και την τρόικα και από την άλλη υποδέχονται με κλειστές πόρτες και την παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεών τους τους εκπροσώπους των σωματείων που παραβρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ ο υπουργός ήταν ενημερωμένος από τις 7/8 για τη συνάντηση, γύρισε την πλάτη στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, με "διαρροές" προς τον Τύπο, ετοιμάζουν το έδαφος για να νομοθετήσουν και να καταργήσουν την απόφαση του ΣτΕ για τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, που έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε αυτό το δικαίωμα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΕ για το χτύπημα των ΣΣΕ και τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων με μισθούς 511 και 586 ευρώ, μέσω των ατομικών συμβάσεων.

Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη τη στάση του υπουργού Εργασίας Βρούτση και της κυβέρνησης συνολικά και καλούμε τους εργαζομένους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις δικές μας ανάγκες, να κάνουμε στην πράξη το δίκιο μας νόμο».

Δύσκολη έως αδύνατη η μονομερής προσφυγή

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κατάργησαν τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ στην περίπτωση που κατέληγαν άκαρπες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις συνδικάτων - εργοδοτών. Η προσφυγή μπορούσε να γίνει αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των δύο μερών. Αξιοποιώντας την απόφαση αυτή, η πλειοψηφία των εργοδοτικών ενώσεων αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις, αφήνοντας να λήξει και η μετενέργεια, πριν επιβάλλουν γενικευμένα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Τη συγκεκριμένη απόφαση χαρακτήρισε αντισυνταγματική και επομένως άκυρη το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν λίγο καιρό. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τροπολογία - το σχεδιασμό αυτό αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την 1η Αυγούστου - που βάζει μια σειρά προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, έτσι ώστε με άλλον τρόπο να την ακυρώσει στην πράξη. Το σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε και δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας στις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» της 10/8, η τροπολογία έχει ήδη επεξεργαστεί από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, κ. Στρατινάκη, σε συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς.

Προβλέπει ότι για να φτάσει ένα αίτημα στη διαιτησία, πρέπει:

  • Να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη εκ μέρους των εργαζομένων ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης προς τον «Μεσολαβητή» για τους λόγους που ζητούν την προσφυγή στη Διαιτησία.
  • Να υπάρχει γνωμοδότηση του «Μεσολαβητή» για το αν μπορεί να προχωρήσει το αίτημα στη Διαιτησία, αφού προηγηθεί μια πρώτη γέφυρα επικοινωνίας εργαζομένων και εργοδοτών, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί η διαιτητική απόφαση.
  • Γνωμοδότηση του ΟΜΕΔ που να τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έρθουν σε συμβιβασμό και η οποία θα ανοίγει το δρόμο της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.
ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Οδηγούν σε εξόντωση τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Eurokinissi

Στην εξόντωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς των κτηνοτρόφων, γεγονός εντοπίζει το ΚΚΕ και με Ερώτηση βουλευτών του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου σημειώνει:

Η κυβέρνηση εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και με τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης την οποία δικαιούνται εξ ολοκλήρου.

Δίκαια είναι η οργή και αγανάκτηση που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από τη μια η συγκυβέρνηση φορολογεί και χαρατσώνει άγρια τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και από την άλλη τους κόβει άδικα και προκλητικά την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται και έπαιρναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτά τα λεφτά κάλυπταν μέρος του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, Ενέργεια, μεταφορικά κ.ά.) επειδή διέμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ωστόσο, με υπόδειξη και έγκριση της ΕΕ, αποχαρακτηρίστηκαν με αντιεπιστημονική μέθοδο εκατομμύρια στρέμματα που ήταν για βόσκηση αιγοπροβάτων. Επειδή ήταν πλαγιές με κλίση είχαν όμως βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι ως βοσκήσιμες εκτάσεις και βέβαια δικαιούνταν και έπαιρναν εξισωτική αποζημίωση όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα, εντελώς άδικα και προκλητικά έχει πετσοκοπεί πάνω από το 60% της αποζημίωσης στους δικαιούχους και οι συνέπειες είναι εξοντωτικές.

Η κυβέρνηση με αυτή την ύπουλη μέθοδο «κλέβει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους προκειμένου να τα διανείμει δωρεάν σε ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και στα «νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ. Στόχος είναι όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις για βόσκηση να αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων ή με τον ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών. Αυτό σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία, θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους.

Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που θα ξεκληριστούν και ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα ερημώσουν.

Κατά συνέπεια, ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται: Τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης αδικίας και την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης. Για να αναγνωρίσει τις εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν για βόσκηση όλα αυτά τα χρόνια για να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος τα εκτατικά δικαιώματα και επιδοτήσεις που έπαιρνε και να μην οδηγηθεί στην καταστροφή και εξαφάνιση.

Πώς πληρώνεται το 15Αύγουστο

Η 15η Αυγούστου, που φέτος πέφτει Παρασκευή, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Κατά συνέπεια, για μισθωτούς που δεν θα εργαστούν τη μέρα αυτή, ισχύουν τα εξής:

α) Στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου για λόγους που δεν οφείλονται σ' αυτούς, θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

β) Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, δεν οφείλεται τίποτε πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

-- Για μισθωτούς που θα εργαστούν τη μέρα αυτή ισχύουν:

α) Σε όσους μεν αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιό τους.

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, αν μεν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ' το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού.

Τελευταίο μεροκάματο

Εχασε, τελικά, τη μάχη η 48χρονη καθαρίστρια, μητέρα τριών παιδιών, που το απόγευμα της Δευτέρας έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που καταγράφηκαν, η εργαζόμενη βγήκε στο μπαλκόνι ενός δωματίου του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου στο οποίο δούλευε, στο κέντρο του Ηρακλείου, και έχασε την ισορροπία της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα σε λίγες μέρες, καθώς την προηγούμενη βδομάδα έχασε τη ζωή του ένας 50χρονος υλοτόμος σε δασική περιοχή της Πέλλας, όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που ο ίδιος έκοψε. Το δυστύχημα έγινε σε δασική περιοχή των Προμάχων Πέλλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ