ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σήμερα η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανεργίας, το περασμένο φθινόπωρο
Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανεργίας, το περασμένο φθινόπωρο
Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, ενάντια στην καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εργοδοτική τρομοκρατία, την απλήρωτη δουλειά, τις συνθήκες υπερεντατικοποίησης, αλλά και για την περικοπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο. Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η τουριστική σεζόν βρίσκεται ήδη στα μέσα της, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη στυγνή εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς. (...) Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνει καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς με χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως είναι καταβολές δεδουλευμένων, τήρηση ωραρίου εργασίας κ.ά. Η απεργία στις 13 Αυγούστου είναι μία πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη. Οι μάχες αυτές δεν μπορούν να δοθούν από λίγους, πρέπει όλοι να συμβάλουμε, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα».

Στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού βρίσκεται ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ.

Την απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στηρίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού. «Μία κλίκα μεγαλοξενοδόχων ελέγχει περίπου τα 3/4 της τουριστικής κίνησης, μαντρώνοντας τους επισκέπτες κυριολεκτικά μέσα στα ξενοδοχεία με το σύστημα του all inclusive», επισημαίνει ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων και προσθέτει: «Πρόκειται για τους ίδιους μονοπωλιακούς ομίλους, που τσακίζουν μαζί με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία τους. (...) Να, γιατί κοινός αντίπαλος των μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων του τουρισμού είναι αυτοί που μονοπωλούν τον τουριστικό κλάδο, οι φιλομονοπωλιακές και συνάμα αντιλαϊκές πολιτικές που τους ωφελούν και οι πολιτικές δυνάμεις που τις υποστηρίζουν. (...) Να, γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την απεργία που έχουν εξαγγείλει».

ΚΚΕ
Ενταση της εκμετάλλευσης στα ξενοδοχεία

Με αφορμή τους πανηγυρισμούς των ξενοδόχων και της κυβέρνησης για το «άλμα» στον Τουρισμό, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ειδικά στην Κέρκυρα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: Βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα «κάνει άλμα», παρουσιάζοντας τον κλάδο σαν υπόδειγμα ανάπτυξης, αφού με βάση τα στοιχεία το πρώτο πεντάμηνο του 2014 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη στυγνή εκμετάλλευση μέσα στους χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, η καταπάτηση και η μη εφαρμογή της ΣΣΕ, που έχουν υπογράψει οι ξενοδόχοι και βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν στα ξενοδοχεία συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, υπερωρίες δεν πληρώνονται, ουσιαστικά έχουν καταργηθεί τα ρεπό. Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία καλπάζει. Οι εργαζόμενοι, με την απειλή της απόλυσης και με την εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεύουν ουσιαστικά από ήλιο σε ήλιο και με εντατικοποίηση της εργασίας που επιβαρύνει την υγεία τους και φτάνει μέχρι σε λιποθυμικά επεισόδια. Ορισμένοι εργοδότες προσπαθούν ουσιαστικά να καταργήσουν ακόμα και το γεύμα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Εξαιτίας της κατάστασης, εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να οδηγηθούν και σε παραιτήσεις.

Ενδεικτικό της έντασης της εκμετάλλευσης είναι το γεγονός ότι παρά την έκρηξη των αφίξεων τουριστών, η απασχόληση το 2013 μειώθηκε κατά 3,5%, επιπλέον στους κλάδους Ξενοδοχείων - Εστίασης, από το Α' Τρίμηνο του 2010 ως το Γ' Τρίμηνο του 2011, το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5% (!), οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος κατά 36,2%.

Επιπλέον, με βάση την Κοινοτική Οδηγία Μπολκεστάιν και με την κάλυψη της μαθητείας, τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει με εργαζόμενους των 300 ευρώ είτε από άλλες χώρες είτε από την Ελλάδα, με σπουδαστές ΙΕΚ - ΤΕΙ σαν «καταρτιζόμενους». Επιπλέον, η κυβέρνηση υλοποιεί πρόγραμμα απασχόλησης, κάνοντας «δώρο» στους ξενοδόχους χιλιάδες νέα παιδιά που θα αμείβονται μόνο από το πρόγραμμα, ενισχύοντας παραπέρα τα κέρδη των ξενοδόχων.

Κατά συνέπεια, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι τουλάχιστον τα ελάχιστα που προβλέπονται από τη ΣΣΕ που έχουν υπογράψει.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
«Κανείς δε δικαιούται να περιμένει τη σφαγή του»

Τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προοιωνίζεται το προσχέδιο της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που θα γκρεμίσουν ό,τι ασφαλιστικό δικαίωμα, ό,τι κοινωνική παροχή απέμεινε.

Επιδιώκεται η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Να είναι καθαρό ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των Ταμείων, έρχονται νέα ασφαλιστικά μέτρα. Νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, αύξηση των ενσήμων από 4.500 σε 6.000 για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, πρόσθετες ριζικές περικοπές σε Υγεία και Πρόνοια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να πάρουν όλα τα μέτρα προετοιμασίας για καλά οργανωμένη, μαζική, αποφασιστική αντεπίθεση και σύγκρουση.

Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση της εργατικής τάξης. Αν θα δεχτεί να σφαγιαστεί ή θα αντισταθεί. Κανένας δε δικαιούται να περιμένει τη σφαγή του».

Υπενθυμίζεται ότι στη μελέτη του ΚΕΠΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για νέα ενοποίηση των Ταμείων, η οποία θα επιφέρει ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, με κεντρική επιδίωξη την αύξησή τους προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους. Ακόμα περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τη 15ετία που είναι σήμερα στην 20ετία, που θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

ΡΟΔΟΣ
Παρέμβαση σε πρακτορείο Τουρισμού

Παρέμβαση στο πρακτορείο Τουρισμού «ΤΡΙΤΟΝ», στη Ρόδο, έκαναν στελέχη του ΠΑΜΕ. Το συγκεκριμένο πρακτορείο (του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Πρακτόρων) όπως και άλλα πρακτορεία επιμένει να παρακρατεί από τους ξεναγούς ποσοστό φόρου το οποίο δεν προβλέπεται, ερμηνεύοντας όπως το βολεύει το νόμο. Η στόχευση είναι βαθύτερη και έχει να κάνει με τον ίδιο το χαρακτήρα και το θεσμικό καθεστώς του επαγγέλματος του ξεναγού, χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ιππο» το ζήτημα της φορολογίας. Οι παρεμβάσεις για να μην περάσει αυτός ο σχεδιασμός, σε συνδυασμό με την πάλη για τα άλλα προβλήματα των ξεναγών, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ