ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Η «Αδούλωτη Αθήνα», ο «Ριζοσπάστης», τα τυπογραφεία που δεν ανακαλύφτηκαν

Αφηγήσεις του Γ. Μωραΐτη στην εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας

Το φύλλο του «Ριζοσπάστη» παραμονές του «Πολυτεχνείου»
Το φύλλο του «Ριζοσπάστη» παραμονές του «Πολυτεχνείου»
Με αφηγήσεις από τη δράση του ΚΚΕ και ειδικότερα την εκδοτική δουλειά στην παρανομία διάνθισε την ομιλία του εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Γιώργης Μωραΐτης, παλαίμαχος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Παρουσιάζουμε ορισμένα αποσπάσματα:

«Από το "σαρωτικό" εγχείρημα των συλλήψεων, τη νύχτα και το πρωί της επάρατης 21ης Απρίλη 1967, είχαμε μείνει λίγοι που δεν πιαστήκαμε. Ολα σχεδόν τα μεγάλα στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ με τις χιλιάδες των άλλων συγκεντρώνονταν στον Ιππόδρομο και έπαιρναν την άγουσα για τη Γιούρα (...) Με πρωτοβουλία της Λούλας Λογαρά και του Νίκου Κυριακίδη προχωρήσαμε στην ανασυγκρότηση της ΚΟΑ (...) Σ' εμένα στον καταμερισμό έλαχε ο Παράνομος Τύπος. Η "Αδούλωτη Αθήνα" (...) Το πρώτο φύλλο θα κυκλοφορούσε τον Αύγουστο. Αλλά ατυχήσαμε». Οπως εξήγησε, πιάστηκε ένα μέρος της ομάδας που θα τύπωνε το φύλλο, οπότε τελικά κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη.

«Με τη 12η Ολομέλεια του 1968 ήρθε η μεγάλη δοκιμασία (...) Η "Αδούλωτη Αθήνα" στάθηκε στο ύψος της. Βοήθησε το Κόμμα. Στο υπ' αριθμόν 7 έκτακτο φύλλο, δημοσιεύσαμε ανακοίνωση της ΚΟΑ που τασσόταν με τη 12η Ολομέλεια. Το κείμενο μεταδόθηκε και από τη "Φωνή της Αλήθειας", τη Μόσχα και άλλους ΡΣ. Δημοσιεύτηκε και σε εφημερίδες και περιοδικά. Εγινε ευρύτατα γνωστό. Και δημιούργησε ενθουσιασμό τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα όμως στα μέλη του Κόμματος και στους πολιτικούς κρατούμενους. Πόσο μάλλον, όταν εντός ολίγων ημερών κυκλοφορήσαμε και τον "Ριζοσπάστη", όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ (...) Η έκδοση του "Ριζοσπάστη" ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Με την ίδρυση της ΚΝΕ βγήκε και ο "Οδηγητής", που ήταν κατάκτηση και σημαία για τη νεολαία.

Το σπουδαίο είναι ότι, παρά τα χτυπήματα και τη σύλληψη τη δική μας, τέλος Νοέμβρη του 1968, ο "Ριζοσπάστης" και τα άλλα έντυπά μας δε σταμάτησαν να βγαίνουν. Αλλοι σύντροφοι μας αντικατέστησαν (...) Να σημειώσω ακόμα, απ' ό,τι ξέρω, παρά τις συλλήψεις, τα τυπογραφεία μας δεν ανακαλύφτηκαν.

Φύλλο της «Αδούλωτης Αθήνας»
Φύλλο της «Αδούλωτης Αθήνας»
Μετά από τη Χούντα, όπως έγραφα σε άρθρο στον "Ριζοσπάστη" στις 25/9/1975: "Με τα 67 παράνομα φύλλα του ο "Ριζοσπάστης" έγραψε ηρωική ιστορία. Βγήκε μέσα από τη μαύρη 7ετία ματωμένος, μα άτρωτος. Αντεξε στη μεγάλη δοκιμασία, μαζί με το Κόμμα του".

Σ' εκείνη την κρίσιμη περίοδο, της παρανομίας, θέλω να προσθέσω: Μεγάλη κι αποφασιστική, για το ΚΚΕ και γενικότερα, ήταν η θέση υπέρ της 12ης Ολομέλειας, με γράμματά τους και τα ονόματά τους, από τις εξορίες και φυλακές, μελών της ΚΕ του ΚΚΕ και ανώτερων στελεχών: Χαρίλαου Φλωράκη, Κώστα Λουλέ, Γιώργου Τρικαλινού, Στέφανου Παπαγιάννη, Ρούλας Κουκούλου, Μίνας Γιάννου, Αύρας Βλάση - Παρτσαλίδη κ.ά. Επίσης η τοποθέτηση των 905 μεσαίων και κατώτερων στελεχών από το στρατόπεδο Λακκί Λέρου. Είχαμε πιαστεί εμείς, μεταφερθήκαμε από τη Γενική Ασφάλεια στις Φυλακές Αβέρωφ κι ακούσαμε από το παράνομο ραδιοφωνάκι μας τη "Φωνή της Αλήθειας" να μεταδίδει το γράμμα τους και τα ονόματά τους. Πανηγυρίσαμε το γεγονός.

Συντρόφισσες, σύντροφοι και φίλοι, αυτά και για σήμερα και για αύριο, για το Κόμμα μας στο δύσκολο ανηφορικό δρόμο του, αλλά και για την εφημερίδα μας, το "Ριζοσπάστη", όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ξεπέρασμα των δυσκολιών, μας δίνουν δύναμη, θάρρος και αισιοδοξία. Θα νικήσουμε. Το μέλλον είναι δικό μας».

Η ανακοίνωση της 12ης Ολομέλειας στον «Ριζοσπάστη»
Η ανακοίνωση της 12ης Ολομέλειας στον «Ριζοσπάστη»
Ο Γ. Μωραΐτης
Ο Γ. Μωραΐτης
Οι Ελληνες στρατιωτικοί στη διάρκεια της δικτατορίας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αντ. Κακαρά

Το αντιτορπιλικό «Βέλος»

Eurokinissi

Το αντιτορπιλικό «Βέλος»
Εναν μακρύ κατάλογο με στοιχεία για τη στάση των Ελλήνων στρατιωτικών στη διάρκεια της δικτατορίας '67-'74 παρουσίασε στην εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας ο Αντώνης Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α. Παρουσιάζουμε ορισμένα αποσπάσματα:

Οπως σημείωσε «για την επιβολή της δικτατορίας ένας σχετικά μικρός αριθμός μυημένων αξιωματικών κινείται αποφασιστικά και πετυχαίνει η εφαρμογή του σχεδίου. Ο Βασιλιάς συνεργάζεται. Κυρίαρχο σύνθημα, ιδεολογία, επιχείρημα η προστασία της χώρας από τον κομμουνισμό, το ίδιο ακριβώς θα πουν εφτά χρόνια αργότερα - σαν σήμερα - όταν κληθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να προστατέψουν τα σύνορα από σμήνη κομμουνιστικών αεροσκαφών που κατεβαίνουν δήθεν προς Νότο να καταλάβουν την Ελλάδα. Ενώ την ίδια στιγμή δυνάμεις Τούρκων υπό την προστασία βρετανικών και αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών θα εισβάλουν στην Κύπρο. Την πληροφορία για επερχόμενη εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα μεταφέρει ο τότε αρχηγός του Ναυτικού Αραπάκης, ένα μοιραίο πρόσωπο που σε λίγες μέρες θα γίνει το δεξί χέρι του Καραμανλή μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις για το επόμενο εξάμηνο της αποκληθείσης μεταπολίτευσης. Ο άνθρωπος αυτός υπηρέτησε δύο δικτάτορες και τέσσερις κυβερνήσεις.

Επανερχόμενοι στην 21η Απριλίου παρατηρούμε πως ποσοστό σημαντικό των μονίμων στρατιωτικών αγκαλιάζει το διάβημα. Ενας, επίσης, σημαντικός αριθμός στρατιωτικών που αιφνιδιάζεται, δεν τάσσεται με το καθεστώς απ' την πρώτη στιγμή, αλλά και δεν κινητοποιείται εναντίον του. Περιμένει τις εξελίξεις, υπακούει, συμμετέχει στην άσκηση εξουσίας, καλύπτει θέσεις κρίσιμες για τον έλεγχο της δημόσιας ζωής και της διοίκησης γενικότερα. Τα πανεπιστήμια αποκτούν και τον δικό τους στρατιωτικό, οι επιτροπές ελέγχου φρονημάτων επίσης, οι ΔΕΚΟ, άλλες υπηρεσίες το ίδιο.

Ο Αντ. Κακαράς
Ο Αντ. Κακαράς
Οι μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις κατά του καθεστώτος εκδηλώθηκαν, με συμμετοχή στελεχών του ναυτικού (και όχι μόνον) με κινητοποίηση πλοίων σε δύο περιπτώσεις. Στις 13 Δεκέμβρη 1967 στο πλαίσιο του αποκαλούμενου "Κίνημα του Βασιλιά" και το Μάιο του 1973 με το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, που υπήρξε και η δυναμική έκφραση του "Κινήματος του Ναυτικού".

Το συγκεκριμένο Οπλο παρουσίαζε μαζικά τις προτιμήσεις του κατά της δικτατορίας και με τη μορφή "κινημάτων" και συχνά με ομαδοποιήσεις, οργανώσεις και ανολοκλήρωτα σχέδια για επιχειρήσεις σύλληψης των πρωτεργατών, καταλήψεις νησιών κ.λπ. Η κατάληψη της Κρήτης αποτελεί κοινό παράγοντα στις συζητήσεις και σχεδιάσεις.

Πιο αξιόλογο όμως συμπέρασμα είναι πως το κίνημα του ναυτικού υπήρξε κορυφαία αντιχουντική πράξη... με όλες τις οργανωτικές κ.λπ. αδυναμίες... με όλα τα θετικά που προκύψανε... με την αξιοποίηση της ιδιότητας των συνωμοτών του... με την ικανοποίηση πως πράξανε το σωστό!

Η υπόθεση του Α/Τ ΒΕΛΟΣ αποτελεί το δυναμικό μέρος του Κινήματος. Είναι η "ανταρσία" του πληρώματός του υπό τον κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Ν. Παππά, που ξετίναξε από τις ανακοινώσεις του Απριλιανού καθεστώτος την έκφραση "οπερετικό". Το εγχείρημα του Παππά και όσων είχαν επιλεγεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των προθύμων του πληρώματος να τον ακολουθήσουν (έξι νεαροί σημαιοφόροι, είκοσι ένας νεαροί υπαξιωματικοί, όλοι άγαμοι, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, και μόνιμοι) τρελάνανε τη χούντα.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει την εκπροσώπησή της στην αντίσταση με την οργάνωση "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ" της οποίας ηγείται ο Τάσος Μήνης.

Από τον Στρατό Ξηράς, κυρίως προέρχονται τα μέλη της οργάνωσης "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ".

Υπήρξε ικανός αριθμός αξιωματικών και των τριών Οπλων που απομακρύνονται με αποστρατείες και αποτάξεις από τους πρώτους μήνες μετά το πραξικόπημα. Αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας δεν έμειναν έξω από εκκαθαρίσεις.

Η άποψη που ενίοτε ακούγεται πως, αποφεύγονται στη δικτατορία οι ποινικές διώξεις, επειδή στην ουσία διώκτες και διωκόμενοι προέρχονται (τουλάχιστον η πλειοψηφία των τελευταίων) από την ίδια δεξαμενή του συντηρητικού πολιτικού χώρου, δεν ευσταθεί. Αντίθετα, έχουμε παραδείγματα, όπου οι κατασταλτικοί μηχανισμοί υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί».

Ενα άρθρο που απαντήθηκε πριν καν γραφτεί...

Ο,τι θα μπορούσε να γράψει κάθε αστική εφημερίδα, π.χ. η «Καθημερινή», το έγραψε ο Θ. Καρτερός σε χτεσινό του άρθρο στην «Αυγή». Εγκάλεσε το ΚΚΕ γιατί δεν «χειροκροτεί» τη δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση της χούντας, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κατηγορεί ότι «δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή δικτατορία και την αστική δημοκρατία», ότι «δεν καταλαβαίνει το χάος που χωρίζει τη νόμιμη δράση του ΚΚΕ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» (!), ότι δεν τιμά τους αντιδικτατορικούς αγώνες. Το ΚΚΕ, λέει ο Καρτερός, δεν τα έλεγε αυτά το 1974! Και καταλήγει στην εξωφρενική θέση ότι έτσι γίνεται άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική!

Ο Θ. Καρτερός κλήθηκε να φρονιμέψει το ΚΚΕ, επειδή αυτό δεν υμνεί την αστική δημοκρατία και δεν «κάνει το σταυρό του» που δεν είναι φυλακή ή εξορία, δεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην αστική τάξη. Το ΚΚΕ επιμένει να αναδεικνύει στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας μάλιστα την πείρα 40 χρόνων, ότι η αστική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία για όλους, αλλά για τους λίγους. Τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν είναι πολλά και μάλλον ο Θ. Καρτερός τα «αγνοεί» συνειδητά.

Ο Θ. Καρτερός καταφεύγει στη διαστρέβλωση, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το αν υπάρχουν ή όχι δημοκρατικά δικαιώματα και ότι δεν λέει τίποτα για τους αγώνες του λαού την αντιδικτατορική περίοδο. Πού τα είδε αυτά, αυτός ξέρει. «Δεν είδε» άραγε ο αρθρογράφος της «Αυγής» την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα και την ομιλία του Μ. Μαΐλη, η οποία διανεμήθηκε ολόκληρη στον Τύπο και στην οποία τονιζόταν: «Η δικτατορία κατέρρεε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που προκάλεσε σειρά γεγονότων, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του, και κείνες τις μέρες το χουντικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, που το ακολούθησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο συμβιβασμός, με την άμεση εμπλοκή και αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, έγινε για να αποφευχθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα καθώς και για ν' αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω του Κυπριακού, αλλά και της διαμάχης που άρχιζε στο Αιγαίο».

«Δεν είδε» καν πώς ξεκινά η ανακοίνωση του Κόμματος που υποτίθεται πως σχολιάζει. «Δεν είδε» ότι αυτή αρχίζει υπογραμμίζοντας πως «το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα».

«Δεν είδε» στην προαναφερόμενη ομιλία το απόσπασμα ότι «το ΚΚΕ παλεύει από την ίδρυσή του ενάντια στην καταστολή της ταξικής πάλης, του εργατικού κινήματος και φυσικά του ίδιου, ως κόμματος της εργατικής τάξης. Απ' αυτήν τη σκοπιά, διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες, όσο είναι δυνατό αυτό στο καπιταλιστικό σύστημα. Διεκδίκησε και τη δημόσια ανοιχτή δράση του μετά από 27 συνεχή χρόνια παρανομίας. Και το 1974, επιδίωξε και πέτυχε ντε φάκτο τη νομιμοποίησή του, αξιοποιώντας και την υποχώρηση του αντικομμουνισμού στο λαό».

Και για την ιστορία, να πούμε ότι ήταν ακριβώς 24 Ιούλη του 1974 όταν το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε με ανακοίνωσή του ότι «ο ελληνικός λαός δε βασανίστηκε, πάλεψε και μάτωσε επί 7,5 χρόνια για να συντελεστεί μία μεταμφίεση του ζυγού του». Ηταν Γενάρης του 1975 όταν η 2η Ολομέλεια της ΚΕ υπογράμμιζε: «...Το γεγονός ότι η αντικατάσταση της δικτατορίας έγινε από τα πάνω, με συμβιβασμό ανάμεσα στη χούντα, τους ιμπεριαλιστές και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, καθόρισε τον περιορισμένο χαρακτήρα της μεταβολής της 23ης του Ιούλη. Στην εξουσία ήρθαν οι συντηρητικές δυνάμεις. Πρόκειται για αναγκαστική αλλαγή μορφής εξουσίας των μονοπωλίων, εγχώριων και ξένων...». Τι λέει η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που τόσο ενόχλησε τον αρθρογράφο της «Αυγής» (και όχι μόνο); «Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων»...


Γ.

 Σε έκθεση για τα 40 χρόνια από την πτώση της χούντας ο Δ. Κουτσούμπας

Στα εγκαίνια έκθεσης στη Βουλή, για τα 40 χρόνια από την πτώση της Χούντας, που προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παραβρέθηκε το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, υπουργών, βουλευτών, της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων αντιστασιακών αντιδικτατορικών οργανώσεων κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Παύλος Σούρλας.

Στην αίθουσα της Βουλής «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εκτίθενται επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σελίδες περιοδικών, φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, πρωτότυπα έγγραφα και άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοέμβρη του 1974 και του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση εκτίθενται και υλικά από το αρχείο του ΚΚΕ: Φωτογραφία της άφιξης του Χαρίλαου Φλωράκη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 24 Ιούλη του 1974, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της νόμιμης επανέκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» κ.ά.

Επιπλέον, στο Περιστύλιο της Βουλής παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής, στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η κινηματογραφική και εκδοτική παραγωγή της εποχής. Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από το Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ - ΕΣΑ» («Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας») στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας

Οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας, αύριο Σάββατο, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ