Στα πλαίσια των εντεινόμενων διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την πορεία αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στελεχών του, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της ΚΠΕ του κόμματος.
Χθες συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδης, αναφερόμενος στην πρόσκληση Κουβέλη για διάλογο, με στόχο την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, είπε: «Αυτό πρέπει να γίνει. Εμείς το ζητούσαμε, είχαμε κάνει επανειλημμένα αντίστοιχες προσκλήσεις εδώ και πολύ καιρό. Αν αυτές είχαν ευοδωθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μία σύνθεση και μια ενότητα δυνάμεων, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά στις ευρωεκλογές. Γιατί ο πολιτικός και ο κοινωνικός χώρος της κεντροαριστεράς δεν είναι της τάξης του 8% ή του 2% ή του 4%, όπως είναι διασπασμένες οι δυνάμεις σήμερα. Μπορεί να είναι ισότιμος με τις συντηρητικές δυνάμεις της ΝΔ ή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είδαμε στα αποτελέσματα ήταν πάνω από το 20%».
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μια κοινή επιτροπή η οποία θα δουλέψει για όλα τα θέματα που τίθενται». Προσώρας εμφανίστηκε αρνητικός να προσκληθεί σε αυτή τη συζήτηση και ο ΣΥΡΙΖΑ («δεν μπορούμε να καλέσουμε στο τραπέζι αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας» ανέφερε), στη βάση της στρατηγικής σύγκλισης των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, ωστόσο άφησε ανοιχτή την πόρτα για αργότερα: «Ελπίζω ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν πιο ώριμες σκέψεις από όλες τις πλευρές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ευρύτερη κεντροαριστερά και αριστερά να συζητήσουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, έξι μέλη της ΚΠΕ (Αξαρλής, Λάζαρη, Μαμέλης, Παπαγεωργίου, Πούλιος, Τσιόκας) απέστειλαν χτες στα υπόλοιπα μέλη του οργάνου και στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη επιστολή - παρέμβαση «για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού Κινήματος με αυτονομία και αυτοτέλεια».
Σε αυτήν τονίζουν: «Εχουμε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στην τελευταία του ευκαιρία. Ο δρόμος της μετάλλαξης του κινήματος σε συμπλήρωμα νεοσυντηρητικών σχημάτων, δημιουργημάτων κορυφής, δεν ταιριάζει ούτε με την ιδρυτική του ταυτότητα ούτε με τη διαδρομή του (...) Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την απαίτηση χιλιάδων πολιτών που διαχρονικά στήριξαν την παράταξη, ανεξάρτητα αν το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, για σεβασμό στην πολιτική αυτονομία, στο όνομα, στα σύμβολα, στην ιστορία και στις αρχές του ΠΑΣΟΚ».
Στρέφονται κατά της Ελιάς, μιλώντας για «ευκαιριακή συμμετοχή του Κινήματος σε συλλογικά μορφώματα (τύπου 58, ΕΛΙΑΣ ή πιο συγκεκαλυμμένα "δημοκρατικής παράταξης") που δεν αποτελούν προϊόν κοινωνικών διεργασιών και αιτημάτων, αλλά προϊόν προσπάθειας για τη διάσωση του σημερινού κυβερνητικού status quo».
Με βάση τα παραπάνω, ζητούν «νέα, άμεση, διαφανή και αξιόπιστη ως προς τη διοργάνωση συνεδριακή διαδικασία ανάταξης του - πολιτικά και οργανωτικά - αυτόνομου σοσιαλιστικού χώρου. Με ανοιχτό και όχι προσχηματικό κάλεσμα για πανστρατιά, χωρίς αποκλεισμούς. Με διάλογο εφ' όλης της ύλης, από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα. Με ισοτιμία όλων, χωρίς προβάδισμα κάποιων "πεφωτισμένων" (...) Ενα συνέδριο που στην πολιτική του ατζέντα θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος και την απεμπλοκή από την ατελέσφορη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ».
Κορυφώνεται η εσωκομματική κρίση στη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαγραφή χτες του Γρ. Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με απόφαση του Φ. Κουβέλη, που προκάλεσε την αποχώρηση απ' το κόμμα δύο μελών της ΚΕ, του Γ. Γεωργάτου και του Α. Παπαδόπουλου, αλλά και τη σφοδρή αντίδραση της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης». Μαζί μ' αυτά, την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του κόμματος ανακοίνωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου. Οι χτεσινές εξελίξεις δεν είναι άσχετες με τις διαδικασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
Ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος από καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε χτες να προσυπογράψει την πρόταση του κόμματος για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» και λίγο μετά ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη την απόφασή του να τον αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Φ. Κουβέλης αναφέρει πως «ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με την άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις».
Στην απόφαση διαγραφής του Γρ. Ψαριανού αντέδρασαν ...έμπρακτα ο Α. Παπαδόπουλος και ο Γ. Γεωργάτος - οι οποίοι σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου απλά έψαχναν αφορμή - ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ. Σε επιστολή του στο γραμματέα του κόμματος ο Α. Παπαδόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή την οποία εδώ και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων». Χαρακτηρίζει «αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό» και δηλώνει απογοητευμένος.
«Η ΔΗΜΑΡ έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας», αναφέρει στη δική του επιστολή ο Γ. Γεωργάτος.
Επικριτικός όμως ήταν και ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος μετά βίας υπέγραψε την πρόταση για δημοψήφισμα, εκδίδοντας ανακοίνωση όπου εξηγεί ότι το έκανε για λόγους «συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους βουλευτές». Για τη διαγραφή Ψαριανού δήλωσε ότι «αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα», ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η «ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες της ΔΗΜΑΡ» και υπερασπίζεται σαν δικαίωμά του να μην υπογράψει την πρόταση για δημοψήφισμα.
Ανακοίνωση εκδόθηκε και με την υπογραφή της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» (στην οποία ανήκαν οι Παπαδόπουλος - Ψαριανός και ανήκει ακόμα ο Λυκούδης), όπου αναφέρεται ότι η διαγραφή για μια αμφιλεγόμενη επιλογή «επιτείνει μια εικόνα αποσύνθεσης, πανικού και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».
Τέλος, την ανεξαρτητοποίησή της γνωστοποίησε χτες η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Στην επιστολή της αναφέρει ότι «νιώθει ξένη και απομακρυσμένη» από τη ΔΗΜΑΡ και κάνει λόγο για «διάλογο κωφών» στο εσωτερικό του κόμματος, ο οποίος «αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας».
Στο μεταξύ ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται «να συνυπολογισθούν και, δι' αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών» για το δημοψήφισμα.
Την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού σκηνικού ώστε με νέα στελέχη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του στις σύγχρονες συνθήκες, βάζει ως πρόταγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του μορφώματος Το Ποτάμι.
Απαντώντας στην πρόσκληση που έστειλε ο Φ. Κουβέλης στον ίδιο, όπως και στους Τσίπρα, Βενιζέλο, Λοβέρδο, Κατσέλη, Οικολόγους - Πράσινους, «ανεξάρτητους» βουλευτές κ.ά., για έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και τη «διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας», ο Στ. Θεοδωράκης στην επιστολή του στοχοποιεί όσους «κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Ψέγει μάλιστα τον Φ. Κουβέλη ότι κάλεσε πολιτικούς που «έχουν αντικειμενική πολιτική ευθύνη (και ορισμένοι από αυτούς και προσωπική ευθύνη) για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα». Περιορίζοντας τεχνηέντως τη συζήτηση στα πρόσωπα και όχι στη ρίζα της αντιλαϊκής πολιτικής, λέει ότι «η χώρα δεν μπορεί να σωθεί από μια κάστα προνομιούχων».
Συμπληρώνει ότι «το πολιτικό προσωπικό της χώρας που έχει δοκιμαστεί κι έχει αποτύχει, θα πρέπει ίσως να σκεφθεί ότι η ανώτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία είναι η συνταξιοδότησή του». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά να αφήσουν «τις νέες δυνάμεις, τους δημιουργικούς ανθρώπους (...) να βρουν τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».
Επίσης ζητά ο διάλογος να μη γίνει «με αφηρημένες και γενικές έννοιες όπως "ανάπτυξη", "παραγωγικότητα", "δημοκρατία"», υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται «γενναίες αποφάσεις, τολμηρές προοδευτικές λύσεις, συγκρούσεις με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη την κοινωνία και όχι ευχολόγια», παραπέμποντας σε νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που έχουν απομείνει (σ' αυτά αναφέρονται όταν μιλούν για «μικρά και μεγάλα συμφέροντα»), καθώς και ταχεία προώθηση των περιλάλητων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη σήμερα τα μονοπώλια.
Προφυλακιστέος κρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε χτες για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση.
Σημειωτέον, ενώ μέχρι τώρα ο βουλευτής της φασιστικής οργάνωσης είχε διαφορετικό δικηγόρο, στη χτεσινή του συμπληρωματική του απολογία προσήλθε έχοντας για συνήγορο έναν εκ των δικηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου.