ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εκεί στα ξένα που 'σαι... »

«Το τραγούδι του μετανάστη» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 18 και 19 του Ιούλη, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (9.30 μ.μ.).

Μικρή χώρα «σε μιαν αυλή μικρή που την κουνούσε η θάλασσα/Πέρα-δώθε», όπως έχει γράψει ο Ελύτης. Μεγάλα βάσανα, πολλές τρικυμίες, μακρινά ταξίδια. Ιστορικός μάρτυρας και αφοσιωμένος παρατηρητής των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα η έμμετρη αφήγηση (ξεκινώντας από το ομηρικό έπος και την έννοια του νόστου) και το τραγούδι, παρακολούθησαν το φαινόμενο εξαρχής: Στο δημοτικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο, στο λαϊκό, στο έντεχνο, το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και ενέπνεε αδιάκοπα τους δημιουργούς. Τόσο ώστε στην ιστορία της ελληνικής δημιουργίας, το κεφάλαιο που αφορά την πίκρα της ξενιτιάς να είναι τεράστιο. Σ' αυτό ο Καζαντζίδης έχει ως ερμηνευτής εξέχουσα θέση. Αλλά δεν ήταν ο μόνος, ούτε βέβαια ο τελευταίος...

Δύο σύγχρονοι, καταξιωμένοι και σημαντικοί τραγουδιστές που έχουν δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο λαϊκό τραγούδι, ο Δημήτρης Μπάσης, παιδί κι ο ίδιος μεταναστών στη Γερμανία και η Γιώτα Νέγκα, αντλούν υλικό από αυτή την πλούσια και πικρή παρακαταθήκη του ελληνικού τραγουδιού. Στη μουσική τους παράσταση, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ, ανατρέχουν μέσα από μεγάλα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών στον ήχο και στο στίχο του ξεριζωμού τα τελευταία εκατό χρόνια. Και ταξιδεύοντας από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, φτάνουν στη σημερινή εποχή για να θυμίσουν τελικά ότι το ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει τεθεί επί του διεθνούς χάρτη ξανά με δραματικό τρόπο, μπορεί να είναι πικρό τραγούδι του Ελληνισμού, είναι όμως κι ένα τραγούδι που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Μαζί τους οι μουσικοί: Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κιθάρα, Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι, Ανδρέας Τράπαλης: βιολί, Μίμης Ντούτσουλης: μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης: ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν, Αβραάμ Τσακαλίδης: πιάνο. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Επιμέλεια ήχου: Κώστας Βακάλογλου, Δημήτρης Ρετουνιώτης. Σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Τέλλος.

Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας

Η «Μαγική Πόλις» ανάμεσα στις προβολές του Αυγούστου
Η «Μαγική Πόλις» ανάμεσα στις προβολές του Αυγούστου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το περιοδικό «ΣΙΝΕΜΑ» και το cinemag.gr διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας - Athens Open Air Film Festival - που επιδιώκει να συνδέσει τη ζωή της πόλης, με σκηνογραφικό φόντο χαρακτηριστικά μνημεία, τουριστικούς προορισμούς ή ...απρόσμενους χώρους του αστικού τοπίου, με την τέχνη του κινηματογράφου. Και, πάντα, εντελώς δωρεάν για το κοινό!

Ο Ιούνης τελείωσε, καθώς και το πρώτο, σχεδόν, δεκαήμερο του Ιούλη, έτσι το αναλυτικό πρόγραμμα για όσο καιρό απομένει ως το τέλος του μήνα έχει ως εξής: Τη Δευτέρα 14 του Ιούλη στον κινηματογράφο στη Δεξαμενή θα προβληθεί η ταινία του Αλέν Ρενέ «Η Ζωή Είναι Ενα Τραγούδι» (1997). Την Τρίτη 15 του Ιούλη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, θα προβληθεί το «Ακροπόλ» (1996) του Παντελή Βούλγαρη. Την Πέμπτη 17 του Ιούλη στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα προβληθεί η κωμωδία του Σταύρου Τσιώλη «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» (1998). Την Τρίτη 22 του Ιούλη στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα προβληθεί η κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού του Τενεσί Ουίλιαμς «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (1959) σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μανκίεβιτς. Την Τετάρτη 23 του Ιούλη στο «Σινέ Παρί» θα προβληθεί η κομεντί «Φτηνά Τσιγάρα» (2000) του Ρένου Χαραλαμπίδη. Την Πέμπτη 24 του Ιούλη στο Αλσος Πετραλώνων θα προβληθεί το καλτ αμερικανικό θρίλερ «Οι Μαχητές» (1979) του Γουόλτερ Χιλ. Την Δευτέρα 28 του Ιούλη στο «Σινέ Ελληνίς» θα προβληθεί το μιούζικαλ «Η Παράσταση Αρχίζει» (1980) του Μπομπ Φόσι. Τέλος, την Τετάρτη 30 του Ιούλη στο «Σινέ Μπομπονιέρα» θα προβληθεί η ταινία «Απιστίες και Αμαρτίες» (1989) του Γούντι Αλεν.

Πολύ λιγότερες αριθμητικά οι προβολές του Αυγούστου, με πρώτη εκείνη της Τρίτης 19 Αυγούστου στο «Village Park», στο Ρέντη, με την κομεντί «Chef» (2014) του Τζον Φαβρό. Την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Δουργούτι θα προβληθεί το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλις» (1954), ενώ τέλος την Πέμπτη 28 Αυγούστου στο Αλσος Νέας Σμύρνης θα προβληθεί το κύκνειο άσμα του Πίτερ Σέλερς «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» (1971) του Χαλ Ασμπι. Μία και μοναδική η προβολή του μήνα Σεπτέμβρη. Την Πέμπτη 4 του Σεπτέμβρη στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου θα γίνει η προβολή της ταινίας «Πίσω Πόρτα» (2000) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Ολες οι προβολές ξεκινούν στις 21.00 - εκτός της Δευτέρας 14 του Ιούλη που ξεκινά στις 22.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας...

Η δύναμη των ονείρων μέσα από την ποίηση

Ο Δημήτρης Μαραμής

Nikiforos Vidalis

Ο Δημήτρης Μαραμής
Κυκλοφόρησε ο έβδομος προσωπικός δίσκος (βιβλίο και CD) με τίτλο «Αισθηματική Ηλικία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, σε ποίηση και στίχους των Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Ναπολέοντος Λαπαθιώτη, Μιχάλη Γκανά και Σωτήρη Τριβιζά, με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία.

Η «Αισθηματική Ηλικία» είναι ένας κύκλος τραγουδιών που αναφέρεται στην εποχή του έρωτα και στην εποχή της απώλειας του έρωτα. Αισθηματική Ηλικία είναι η εποχή της αθωότητας, όταν η καρδιά είναι ακόμα τόσο αγνή, ώστε να μπορεί να πιστεύει στον έρωτα, στα όνειρα και στα παραμύθια. Η πρεμιέρα του συγκεκριμένου κύκλου τραγουδιών έγινε με μεγάλη επιτυχία το Φλεβάρη του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αποσπώντας θερμότατη υποδοχή από το κοινό της Βόρειας Ελλάδας.

Σε πλήρη αντίθεση με την εποχή μας, την εποχή των ψυχρών αριθμών, ο συνθέτης ενορχηστρώνει ένα έργο, που υλικά του είναι το ανόθευτο αίσθημα, η δύναμη των ονείρων, η αγνότητα των παραμυθιών, η διεισδυτικότητα της ποίησης. Το σχεδιασμό της καλαίσθητης έκδοσης υπογράφει ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, ενώ τις σελίδες του βιβλίου κοσμούν φωτογραφίες του Νικηφόρου Βιδάλη και του Charlie Makkos. Το βιβλίο-cd κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του πολιτιστικού φορέα «Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι».

Ο Δημήτρης Μαραμής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music & Drama στη Βρετανία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό με τον συνθέτη Brian Elias στο Λονδίνο. Εχει κυκλοφορήσει εφτά προσωπικούς δίσκους και έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο και τηλεόραση. Εχει παρουσιάσει τη μουσική του εκτός συνόρων στη Βρετανία, στην Ισπανία και στην Αμερική. Εχει βραβευτεί για τη θεατρική μουσική που συνέθεσε στον «Ερωτόκριτο» το 2011 σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού. Εχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τους Μάριο Φραγκούλη, Μαρία Φαραντούρη κ.ά.

Καταξιωμένο ντούο

Διεθνώς γνωστό ντούο, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με μεγάλες ελληνικές και ξένες ορχήστρες και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η πολυβραβευμένη Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί) και ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Ούβε Μάτσκε (καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), συμμετέχουν σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Η πρώτη εμφάνισή τους θα γίνει στις 16 του Ιούλη (7 μ.μ.) στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, συγκεκριμένα στο «The Lost Unicorn Hotel» (νεοκλασικό κτίριο) με έργα των Μπετόβεν, Σιμπέλιους και Κρέισλερ. Ακολουθούν δύο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου, στο «Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης» στις 18 του Ιούλη (9.30 μ.μ.) και στις 20 του Ιούλη (8 μ.μ.) στον πύργο Λεύκτρων της Δυτικής Μάνης, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής «Mani-Sonnenlink», όπου θα ερμηνεύσουν έργα των Μπετόβεν, Παγκανίνι, Κρέισλερ, Βάξμαν.

Ακύρωση παραστάσεων

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει ότι οι παραστάσεις του έργου «Godspell» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, που είχαν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν μέχρι την Κυριακή 13 του Ιούλη, ακυρώνονται. Συγκεκριμένα, ο χώρος πραγματοποίησης των παραστάσεων κρίθηκε ακατάλληλος για τις τεχνικές - ηχητικές προδιαγραφές και την ποιότητα που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οφείλει να παρέχει στο κοινό.

Εκδρομή της ΟΓΕ στην Επίδαυρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας οργανώνει διήμερη εκδρομή στην Επίδαυρο. Η εκδρομή περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση, το Σάββατο 2/8, την παρακολούθηση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο, την ίδια μέρα, και επιστροφή την Κυριακή 3/8.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την Τρίτη 15/7 στα γραφεία της ΟΓΕ, στο τηλέφωνο 210.3629.460 και στους κατά τόπους συλλόγους και ομάδες της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ