Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά περιοχές
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας ενάντια στα σχέδια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας |
«Με την Υπουργική Απόφαση για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένες περιοχές που τις χαρακτηρίζουν τουριστικές, η κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, προχωράει σε ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής παντού.
Πρόκειται για μέτρο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του εμπορίου, που επιδιώκουν να αποσπάσουν και το τελευταίο κομμάτι της αγοράς που σήμερα καταλαμβάνουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Η δήθεν πιλοτική εφαρμογή για τις τουριστικές περιοχές είναι φτηνός ελιγμός για να περάσει η κατάργηση με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και για να διευκολύνει τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που συνεχίζουν να στηρίζουν τη μερική κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.
Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, μια επιλογή έχουν. Να δυναμώσουν τις οργανώσεις τους, να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους και να οργανώσουν τους κοινούς αγώνες για την απόκρουση των σχεδιασμών κυβέρνησης και μονοπωλίων, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και του δικαιώματος στη δουλειά».
Στην Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιούλη, προβλέπεται η πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στις εξής περιοχές: Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε Πικέρμι - Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη. Το μέτρο προβλέπεται να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο να γενικευθεί σε όλη τη χώρα. Ο φορέας που θα παρακολουθεί την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου θα είναι η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε εφαρμογή το μέτρο από την ερχόμενη Κυριακή.
Στην «αλυσίδα» των νόμων, με τους οποίους καταργείται βήμα προς βήμα η αργία της Κυριακής, είχε προηγηθεί ο ν. 4177/2013. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Προβλέπει, ακόμα, ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν εφτά Κυριακές το χρόνο. Συγκεκριμένα: Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας εκπτωτικής περιόδου, δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα καταστήματα με εμβαδόν κάτω από 250 τ.μ., τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από τις εφτά Κυριακές, ακόμα και όλες (52) τις Κυριακές του χρόνου! Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να ανοίγουν ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προχωράει και η απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7/10/2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσπίζεται «Κώδικας Δεοντολογίας» για την προστασία τάχα του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
Το «πιλοτικό» άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις 52 Κυριακές του έτους σε εννιά «τουριστικές» περιοχές της χώρας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και υπογραμμίζει πως στόχος των μεγαλεμπόρων και της κυβέρνησης είναι η γενίκευση του μέτρου σε όλη τη χώρα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ' εντολή και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων που ήδη εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τις ατομικές συμβάσεις στο "ΑΤΤΙΚΑ", την εντατικοποίηση στα "NOTOS" λόγω των πολλών απολύσεων και την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία, με απλήρωτη δουλειά στα "HONTOS" και άλλους εργασιακούς χώρους.
Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλέμποροι, οι οποίοι ήδη διασυνδέονται με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι εργαζόμενοι του εμπορίου θα δουν τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου».
Ο Σύλλογος καλεί σε πάλη για:
Δεκαήμερο δράσης με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου σχεδιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, από τις 10 έως τις 20 Ιούλη. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε με βάση την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν:
Σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσει τις μορφές δράσης με τις οποίες θα συμμετάσχει στο δεκαήμερο δράσης, διοργανώνει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπηρεσιών Εορδαίας, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου.
Σε 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου την Τετάρτη 16 Ιούλη. Η απεργιακή κινητοποίηση, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας αποφάσισε την αλλαγή της ημερομηνίας, προκειμένου να καλυφθούν από τις εφημερίδες η συζήτηση στη Βουλή και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους στα πρακτορεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους της ΔΕΗ, να προετοιμάσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την απεργία τους.
Η απόφαση για απεργία έχει παρθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση, με δεδομένη την προκλητική άρνηση των εργοδοτών να συναντήσουν το σωματείο και να συζητήσουν για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και παράλληλα καταγγέλλουν την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο.