ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στην ατζέντα τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», καθώς και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν και συμφωνήθηκαν «αλλαγές» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη ΔΕΗ, οι οποίες φυσικά ούτε που αγγίζουν την αντιλαϊκή ουσία της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με «διαρροές» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση μεταξύ αντιπροσωπειών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι οποίες και θα προετοιμάσουν τη σχετική εισήγηση.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα άμεσης προτεραιότητας λεγόμενα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, που συνδέονται με τις τρέχουσες εκταμιεύσεις των δόσεων από την τρόικα ύψους 2 δισ. ευρώ. Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία έσπευσαν χτες να εκδώσουν τις υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για τη διαμόρφωση του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα συμπληρωθεί προσεχώς με το νομοσχέδιο για τα δάση και την κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία.

Εντός της βδομάδας, αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ). Σχετική σύσκεψη προγραμματίζεται για σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με ατζέντα την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, ζήτημα που θα τεθεί και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, στις 7 Ιούλη, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική «Ομάδα Εργασίας» (Euro Working Group). Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ άλλωστε, τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Υπουργική σύσκεψη για νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα

Στο μεταξύ, νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα εξετάστηκαν χτες το απόγευμα σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης.

Κατά πληροφορίες, η συζήτηση εστίασε στην αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ως συνέπεια των σφοδρών συγκρούσεων που υποδαύλισαν τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης του ανθρωποκυνηγητού, όπως έχει συναποφασιστεί και σε επίπεδο ΕΕ, αναζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού των υπαρχόντων μέσων και του προσωπικού στρατού, αστυνομίας και λιμενικού για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων, τον εντοπισμό και τις συλλήψεις μεταναστών σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, αλλά και τον ευρωενωσιακό οργανισμό επιτήρησης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «Frontex».

ΛΗΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Θετικός απολογισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οι τρόποι που η ελληνική κυβέρνηση υπηρέτησε τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωενωσιακού και ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια, συμβιβασμοί αντικρουόμενων αστικών συμφερόντων κ.ά.) περιγράφηκαν στη χτεσινοβραδινή τελετή λήξης στο Ζάππειο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε σχετικά με τις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ότι «εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Διεκδικώντας εύσημα, ανέφερε ως επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας την «ενίσχυση» και «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, με προτεραιότητα την «τραπεζική ένωση», ζήτημα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις.

«Επιδιώξαμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης» συνέχισε, παραπέμποντας στα νέα χτυπήματα σε μισθούς και δικαιώματα. «Αναδείξαμε ως ζήτημα ασφάλειας για το σύνολο της ΕΕ τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», σημείωσε. «Η μετανάστευση εντάσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, των σχέσεων με τρίτες χώρες, που για να πάρουν βοήθεια από την ΕΕ θα αποδέχονται επαναπατρισμό όσων πολιτών τους έφτασαν παράνομα στην ΕΕ. Ανοίγει έτσι δρόμος για επαναπατρισμούς», συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ένταση του ανθρωποκυνηγητού.

«Η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε και τις θαλάσσιες πολιτικές ως ξεχωριστή προτεραιότητα. Αυτό υπαγορεύεται και από το εθνικό μας συμφέρον καθώς η Ελλάδα (σ.σ. το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο) κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι «οι θαλάσσιες πολιτικές έχουν τεράστια αναπτυξιακά οφέλη», ότι η προώθηση «στρατηγικών συμφερόντων» της ΕΕ στη θάλασσα μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα για την ευρωενωσιακή οικονομία και την «ενεργειακή ασφάλεια», ζήτημα που καίει τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Τέλος, δεν παρέλειψε τις αναφορές του κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος, που παλεύει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, καθώς επιτέθηκε στους «καιροσκόπους του λαϊκισμού που είτε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, είτε υιοθετούν οτιδήποτε μπορεί να διαλύσει την ΕΕ».

Προηγούμενα, στη δική του ομιλία, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε η Ελληνική Προεδρία, τις διεθνείς εξελίξεις και συγκρούσεις, τα βασικά θέματα που προωθήθηκαν.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου εξάλλου, χτες το μεσημέρι, ο Ευ. Βενιζέλος σκιαγράφησε τις σφοδρές ενδοαστικές κόντρες - όπως εκφράζονται μέσα και από την αντιπαράθεση για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις στα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

Εμφανίστηκε περιχαρής που εν μέσω οξυμένων αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε τελικά το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ παίρνονται υπόψη οι διακυβερνητικοί συσχετισμοί, ότι την ΕΕ «την κυβερνά ένας συνεχής κυλιόμενος μεγάλος συνασπισμός», παραπέμποντας σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι αλληλοσυγκρουόμενων αστικών συμφερόντων με μόνιμο θύμα τους λαούς. Οπως είπε, «οι κυβερνήσεις εκφράζουν πάγιες εθνικές στρατηγικές (...) υπάρχουν οικονομικοί εθνικισμοί», τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο έδαφος ωστόσο της στρατηγικής τους σύμπλευσης για ολόπλευρη επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Ολα ανοιχτά για Πρόεδρο, μεγάλο συνασπισμό, εκλογές και Β' Αθήνας

Σενάρια περί «συναινέσεων» για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού», πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και νέου εκλογικού νόμου με κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β' Αθήνας, επανακυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealΝews», ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη να αναζητηθούν «πολιτικά και θεμιτά μέσα συναίνεσης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια της χώρας». «Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ τέτοιου είδους συναινέσεις, στο μέτρο που οι αυτοδυναμίες είναι πλέον δύσκολη υπόθεση», σημείωσε.

Παρακάτω, ερωτηθείς αν αποκλείει «μεγάλο συνασπισμό» απάντησε: «Η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη περνούν μέσα από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Μέσα στην προοπτική αυτή, και εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές. Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδος. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια, όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου».

Θετική απέναντι στο σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε με δηλώσεις της στον Τύπο και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αβραμόπουλου, αλλά και τις αντίστοιχες του Ν. Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ή αυτό που σχολίασε ο κ. Παππάς, είναι προς τη θετική κατεύθυνση (...) Αν κάποτε γίνουν εκλογές και κανένα κόμμα δεν κάνει αυτοδυναμία - γιατί αυτό δεν λένε και οι δύο; - λογικό δεν είναι ότι θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη διαδικασία των εντολών; Τι θα βγει να πει ο κ. Σαμαράς "εγώ αποκλείεται";».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα επιμένουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβρη ή το Νοέμβρη με ταυτόχρονη κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τέσσερις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες: Νότιο, Δυτικό, Βόρειο και Κεντρικό Τομέα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού», υποστήριξε σχετικά ότι «η χώρα χρειάζεται αλλαγές και σε άλλους τομείς», μεταξύ άλλων στο πολιτικό σύστημα, «μέσα από ένα νέο εκλογικό νόμο που θα σπάει τις μεγάλες περιφέρειες».

Χτες, εντωμεταξύ, μετά από αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ για τη δήλωση Αβραμόπουλου περί «μεγάλου συνασπισμού», ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ επεχείρησε διορθωτικού τύπου κίνηση με δήλωσή του στο ΑΠΕ: «Η απάντησή μου αφορούσε στο απώτερο μέλλον. Με τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας (...) Στο ενδεχόμενο, όπως μου τέθηκε, δηλαδή τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος, προσφύγουμε σε εκλογές και δεν προκύψει αυτοδυναμία, απάντησα το αυτονόητο. Οτι θα πρέπει να επιδιωχθεί συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος».

ΚΚΕ
Επεται συνέχεια για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συζήτηση σχετικά με τα προαπαιτούμενα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Προαπαιτούμενα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από την 1η Ιούλη, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η αύξηση των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και τα νέα προνόμια για το κεφάλαιο, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αυτό θα είναι και το περιεχόμενο των νέων μέτρων - "προαπαιτούμενων", που θα αποφασίσουν στη συνάντησή τους ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Και έπεται συνέχεια...».

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Σταδιακή ανάκαμψη» με διόγκωση της μακροχρόνιας ανεργίας

«Μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών - μελών» διαπιστώνει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η όποια «αύξηση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην προσωρινή και τη μερική απασχόληση». Τα παραπάνω αναφέρονται στην τριμηνιαία επισκόπηση για την «απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση» στην ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Σημειώνουν ότι οι «μετακινούμενοι εργαζόμενοι» (όπως ονομάζουν την οικονομική μετανάστευση στην ΕΕ) που προέρχονται από τις χώρες του Νότου αποτελούν πλέον το 18% των συνολικών ροών των μετακινουμένων στο εσωτερικό της ΕΕ, σε σύγκριση με το 11% πριν από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Ως βασική πηγή της εργατικής μετανάστευσης παραμένουν τα κράτη - μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με 58% της συνολικής «μετακίνησης». Αντίστροφα, ως βασικοί αποδέκτες του φτηνού εργατικού δυναμικού αναφέρονται οι επιχειρήσεις στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, «η αγορά εργασίας της ΕΕ ανακάμπτει σταδιακά». Ταυτόχρονα, διαπιστώνουν ότι η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να διογκώνεται, ενώ η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα δεν έχει βελτιωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ