Τρίτη 1 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στην ατζέντα τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», καθώς και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν και συμφωνήθηκαν «αλλαγές» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη ΔΕΗ, οι οποίες φυσικά ούτε που αγγίζουν την αντιλαϊκή ουσία της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με «διαρροές» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση μεταξύ αντιπροσωπειών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι οποίες και θα προετοιμάσουν τη σχετική εισήγηση.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα άμεσης προτεραιότητας λεγόμενα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, που συνδέονται με τις τρέχουσες εκταμιεύσεις των δόσεων από την τρόικα ύψους 2 δισ. ευρώ. Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία έσπευσαν χτες να εκδώσουν τις υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για τη διαμόρφωση του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα συμπληρωθεί προσεχώς με το νομοσχέδιο για τα δάση και την κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία.

Εντός της βδομάδας, αναμένονται και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ). Σχετική σύσκεψη προγραμματίζεται για σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με ατζέντα την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, ζήτημα που θα τεθεί και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, στις 7 Ιούλη, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική «Ομάδα Εργασίας» (Euro Working Group). Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ άλλωστε, τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Υπουργική σύσκεψη για νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα

Στο μεταξύ, νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα εξετάστηκαν χτες το απόγευμα σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης.

Κατά πληροφορίες, η συζήτηση εστίασε στην αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ως συνέπεια των σφοδρών συγκρούσεων που υποδαύλισαν τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης του ανθρωποκυνηγητού, όπως έχει συναποφασιστεί και σε επίπεδο ΕΕ, αναζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού των υπαρχόντων μέσων και του προσωπικού στρατού, αστυνομίας και λιμενικού για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων, τον εντοπισμό και τις συλλήψεις μεταναστών σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, αλλά και τον ευρωενωσιακό οργανισμό επιτήρησης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «Frontex».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ