ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διεθνής Διάσκεψη αλληλεγγύης στους εργάτες της Τουρκίας

Από τις μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις που κατήγγειλαν το εργοδοτικό έγκλημα στη Σόμα
Από τις μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις που κατήγγειλαν το εργοδοτικό έγκλημα στη Σόμα
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η οργάνωση - μέλος της στην Τουρκία «Νακλιγιάτ - Ις» διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Τουρκίας και τους ανθρακωρύχους της Σόμα με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα από τη φονική έκρηξη που έγινε στις 13 Μάη, με 301 νεκρούς εργάτες. Η συνδιάσκεψη θα γίνει στις 18 Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η ΠΣΟ σημειώνει: «Η τραγωδία στη Σόμα είναι ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη και οι κύριοι ένοχοι είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση της Τουρκίας που εκμεταλλεύονται τα ανθρακωρυχεία. Στη Σόμα αποδεδειγμένα δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για τους εργάτες».

Η ΠΣΟ και το τουρκικό συνδικάτο υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση γίνεται και για έκφραση της αλληλεγγύης, αλλά και για να «συζητηθεί και να οργανωθεί η απάντηση των συνδικάτων ώστε να μη μείνει αναπάντητο το θλιβερό έγκλημα». Επίσης «για να απαιτηθεί η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας όλων των εργατών σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιωτική ιδιοκτησία στους φυσικούς πόρους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κινητικότητα» και γύρω από τις επαφές για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με την ενδοαστική αντιπαράθεση να επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, και στις συνομιλίες για το Κουρδικό ζήτημα, πλησιάζει η στιγμή της ανακήρυξης των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία.

Με την πρόσφατη δήλωση του Οτσαλάν ότι οι επαφές μπαίνουν σε νέα φάση, αλλά και τις κατηγορίες του ηγέτη του «Εθνικιστικού κινήματος» (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι η κυβέρνηση μένει ουσιαστικά άπραγη απέναντι στις επιθετικές ενέργειες Κούρδων μαχητών που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στις ανατολικές περιοχές, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε χτες ότι κανείς δεν ξέρει αληθινά την ουσία των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να μας εξηγήσουν τι έχουν στο νου γι' αυτήν τη διαδικασία. Απλά έχει έναν τίτλο και κανείς δε ξέρει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Μια διαδικασία βασισμένη στην αμοιβαία δυσπιστία δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα». Σχετικά με τις (φερόμενες ως) απαγωγές παιδιών από το PKK, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι η κυβέρνηση δε στάθηκε ικανή να αναλάβει δράση για να τις εμποδίσει. «Δεν είμαι της γνώμης ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πιο παλιό και χρόνιο πρόβλημα της χώρας», υπογράμμισε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν διέψευσε ότι βρίσκεται σε (μυστικές) επαφές με την κουρδική πλευρά, επιδιώκοντας να απαντήσει σε όσους του χρεώνουν ότι προσαρμόζει τη στάση του στο Κουρδικό στις προσωπικές του φιλοδοξίες να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, βουλευτές φιλοκουρδικών κομμάτων κατήγγειλαν ότι οι οικογένειες που εμφανίζονταν να διαδηλώνουν ενάντια σε απαγωγές παιδιών από το PKK δήλωναν ότι τα παιδιά τους ακολούθησαν οικειοθελώς τους Κούρδους μαχητές.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα διαφορετικά αστικά πολιτικά στρατόπεδα μελετούν πιο προσεκτικά τις κινήσεις τους απέναντι στην κουρδική κοινότητα, όχι μόνο στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και της αναζήτησης «γέφυρας» με τις κουρδικές ψήφους. Είναι ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλουτοκρατία προσπαθεί να εξασφαλίσει από νωρίς «δικαίωμα» παρέμβασης στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνεται στις κουρδικές περιοχές, περιοχές πλούσιες σε φυσικό πλούτο και με σημαντική γεωγραφική θέση (δεν είναι τυχαία π.χ. η μεσολάβηση της Αγκυρας για την εξαγωγή πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρά την ενόχληση της Βαγδάτης).

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, «αιφνιδιαστική» χαρακτηρίστηκε χτες η παραίτηση του προέδρου της Ενωσης των Τούρκων Βιομηχάνων TUSIAD Μουχαρέμ Γιλμάζ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παραιτήθηκε, για να μην πληγεί η TUSIAD από την επίθεση που δέχεται ο ίδιος και η επιχείρησή του (η Sutas - ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα) στο φόντο μιας απεργίας που έκαναν πρόσφατα οι εργάτες σε αυτή.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να σχετίζεται με συνολικές ανακατατάξεις, μιας και ο Γιλμάζ είναι ένας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κατά καιρούς είχε υψώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, για μια σειρά μέτρα που προώθησε (δικαστική μεταρρύθμιση, περιορισμοί στο ίντερνετ κ.τ.λ.).

Τέλος, συνέχεια είχε και χτες η «αντιπαράθεση» του Ερντογάν με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Η συσχέτιση ανταποκριτών όπως αυτού του CNN με «δράση πρακτόρων» όπως προέκυψε από μια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, έκανε χτες την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ να κάνει λόγο για «γελοία κατηγορία»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Θυγατρική της ιαπωνικής ασφαλιστικής εταιρείας «Ντάι-τσι» θα αποτελεί στο εξής η αμερικανική «Προτέκτιβ Λάιφ», μετά από την εξαγορά της έναντι 5,7 δισ. δολαρίων. Η αγορά μαρτυρά τα σχέδια των Ιαπώνων επιχειρηματιών του κλάδου να «ανοιχτούν» σε ξένες αγορές, με δεδομένες τις ανησυχίες που τους προκαλεί κιόλας η ραγδαία γήρανση του ιαπωνικού πληθυσμού. Η «Ντάι-τσι» θεωρείται νο. 2 στον κλάδο των Ασφαλίσεων στην Ιαπωνία και ήδη δραστηριοποιείται σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδία, Ινδονησία και Αυστραλία.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Επιτρέποντας στους δορυφορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμψουν ξανά, οργανώνοντας δωρεάν συναυλίες κτλ., η στρατιωτική χούντα προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα μετριοπαθές προφίλ, προκειμένου ν' απορροφήσει αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία είχε τονίσει ότι την απασχολεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

ΠΕΡΘ.-- Ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται σε υποβρύχιες έρευνες αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο και να έχει την κύρια ευθύνη για τις έρευνες εντοπισμού του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών αερογραμμών» που στις 8 Μάρτη 2014 φέρεται να εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - οι επικεφαλής της αυστραλιανής ομάδας που συντονίζει τις έρευνες εδώ και καιρό, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την ταυτότητα της εταιρείας. Στο μεταξύ, νέα σενάρια αναμένεται να πυροδοτήσει μαρτυρία που δημοσίευσε αυστραλιανή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα είδε (τις μέρες εξαφάνισης του αεροπλάνου) ένα σκάφος που φαινόταν να φλέγεται.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Πανικό προκάλεσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες χτες το μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών της Shell στο Μοέρντικ της Ολλανδίας (κοντά στο Ρότερνταμ). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών ν' αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας για τα αίτια του συμβάντος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο πολύνεκρο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων. Η πρώτη βόμβα έσκασε κοντά στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση της πόλης και η δεύτερη σε πυκνοκατοικημένη εμπορική περιοχή.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί γιατροί ανακοίνωσαν χτες πως δεν προτίθενται να σιτίσουν διά της βίας δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας, που απέχουν από τη σίτιση από τις 24 Απρίλη διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλεισμό τους στα κελιά δίχως απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η Ιρλανδή ιστορικός Κάθλιν Κόρλινς ανακοίνωσε χτες ότι κατάφερε ν' αποδείξει πως τα οστά που εντοπίστηκαν το 1975 στο σηπτικό βόθρο πρώην μοναστηριού στο Τσούαμ της Ιρλανδίας ανήκαν σε περίπου 800 μωρά ανύπαντρων γυναικών που φιλοξενούνταν εκεί από τις μοναχές, στην περίοδο από το 1925 μέχρι το 1961. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι πίστευαν ότι τα οστά ανήκαν σε θύματα του μεγάλου λιμού που έπληξε την Ιρλανδία το 1840. Η Κόρλινς, ερευνώντας τα αρχεία του πρώην μοναστηριού, ανακάλυψε μητρώο θανάτων όπου φαίνεται ότι 796 βρέφη και παιδιά ενταφιάστηκαν κρυφά, χωρίς φέρετρο και ταφόπλακα όταν πέθαναν από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO - DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται στην τελική φάση οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα DUI της αλβανικής κοινότητας του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Ιούνη ν' αποστείλει στη Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κατήγγειλε σχέδια πραξικοπήματος

Τα σχέδια πραξικοπήματος εναντίον του κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την εκπομπή που διατηρεί στο ραδιόφωνο «Σε επαφή με τον Μαδούρο». Οπως είπε, μετά από πολύμηνες έρευνες από τότε που άρχισαν οι προσπάθειες δημιουργίας χάους στη χώρα, υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για τις επαφές και τις συνεννοήσεις ηγετών της αντιπολίτευσης με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, αλλά και τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων ηγετών της μπολιβαριανής ηγεσίας.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα απαιτήσουν εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ότι, αν αυτό θέλει να δει το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι διατεθειμένη να του τα παράσχει.

Σημείωσε ότι στις αποδείξεις περιλαμβάνονται στοιχεία που αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ηλεκτρονικά μηνύματα που κανένας από τους αποστολείς και παραλήπτες δεν αμφισβητεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ