ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα, απειλές και παζάρια

Από τις μάχες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
Από τις μάχες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις κατά του πληθυσμού, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης του Σλαβιάνσκ. Από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Απρίλη και μπήκε σε πιο εντατική φάση τις τελευταίες 10 μέρες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ολεγκ Μαγκνίτσκι, «έχουν σκοτωθεί 181 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 59 στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί 292». Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι προφανώς υποτιμημένα καθώς από τους συνεχείς βομβαρδισμούς με μαχητικά από τον αέρα και πυροβολικό, σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν καθημερινά θύματα άμαχοι και μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας.

Στο Λουγκάνσκ, τη Δευτέρα, από το αεροπορικό πλήγμα στα γραφεία της τοπικής διοίκησης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί. Στην ίδια πόλη συνεχίζονται οι μάχες στο στρατόπεδο της συνοριοφυλακής. Οι πολιτοφύλακες, πάντως, αναφέρουν ότι χτες κατέρριψαν άλλο ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό «Σουχόι-25».

Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρικά απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φτάσει βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό σε πόλεις που έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις του Κιέβου. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας (είναι και στην κυκλική προεδρία του Συμβουλίου), που γίνεται βέβαια για την εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, απαντήθηκε από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «υποδαυλίζει την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία».

Απειλές Ομπάμα από την Πολωνία

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε, χτες, στο πλαίσιο των αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από τις υποτίθεται «πρώτες ελεύθερες εκλογές», που έγιναν εν μέσω της αντεπανάστασης από τα πάνω στην Πολωνία. Ο Ομπάμα, που συμμετείχε σε συνάντηση με ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη, πράγμα που απέδωσε στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλία για ενίσχυση των αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, που περιλαμβάνει και τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, το κόστος της οποίας θα φτάσει το 1 δισ. δολάρια. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Η πρωτοβουλία, διευκρίνισε, «θα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία». Το ζήτημα της θωράκισης του ΝΑΤΟ συζητάνε από χτες οι υπουργοί Αμυνας στις Βρυξέλλες (δες σχετικό θέμα σελίδα 3). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, είπε ότι οποιασδήποτε νέα ρωσική «πρόκληση» στην Ουκρανία θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Το ζήτημα βέβαια των κυρώσεων είναι ένα θέμα όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω του διαφορετικού βαθμού διασύνδεσης των επιμέρους μονοπωλίων των χωρών με τα ρωσικά μονοπώλια.

Στην Πολωνία χτες βρέθηκε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, μεγαλοεπιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο, που είχε συνομιλίες με την εκεί ηγεσία.

Νέες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Νορμανδία

Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) αναμένεται να βρεθούν αύριο στις Βρυξέλλες, για μια συνεδρίαση που ουσιαστικά αντικαθιστά τη συνάντηση του G8 που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία αλλά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ακυρώθηκε. Ο Ομπάμα, που θα παραβρεθεί επίσης την Παρασκευή στις εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία, τις οποίες οργανώνει η γαλλική Προεδρία, όπου θα βρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Πέτρο Ποροσένκο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Οπως πάντως ανακοινώθηκε ήδη, ο Πούτιν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κάτι που «κλείστηκε» μετά και από χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την Ενέργεια

Από την προχτεσινή τριήμερη συνάντηση Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου και της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα του φυσικού αερίου (ζήτημα οφειλών και τιμής των 1.000 κ.μ.) το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Μετά τη μερική πληρωμή των 786 εκατ. δολαρίων προς το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την παράταση έως τις 9 Ιούνη της διορίας της Ρωσίας για να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες έως τον Απρίλη, που φτάνει τα 2,24 δισ. δολάρια, φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα προσέγγισης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις στην αντίθεση της ΕΕ για τον αγωγό «South Stream»

ΣΟΦΙΑ.--

Οι διαφορές Σόφιας-Βρυξελλών για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» πρέπει να λύνονται «με εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινηθεί εναντίον της Βουλγαρίας για το συγκεκριμένο αγωγό, θεωρώντας ότι έγινε παράβαση των ευρωενωσιακών κανόνων κατά την ανάθεση της κατασκευής, της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού στην ανάδοχο εταιρία «South Stream Bulgaria ΑΕ».

Ο Στόινεφ είπε ότι προσκάλεσε στη Σόφια εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για συζήτηση όλων των θεμάτων του αγωγού «South Stream» για τα οποία έχουν προκύψει διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Σόφια και στις Βρυξέλλες, ευελπιστώντας ότι υπάρχουν περιθώρια για την εξεύρεση «της καλύτερης λύσης».

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κρίστιαν Βιγκένιν, και Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υλοποίηση του σχεδίου «South Stream», σημειώνοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της τροφοδότησης της Ευρώπης με αέριο. Βέβαια, το συγκεκριμένο σχέδιο, όπου συμμετέχει και η Ρωσία, είναι αντικείμενο ευρύτερου παζαριού και ανταγωνισμού μονοπωλίων.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συναλλαγές που θα «παρακάμπτουν» το δολάριο

ΜΟΣΧΑ.--

Για «έναρξη των συναλλαγών» μεταξύ Κίνας - Ρωσίας «στα εθνικά νομίσματα» έκανε λόγο χτες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία της ρωσικής κυβέρνησης ότι αυτή «πρέπει να δώσει μια ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν από κοινού έναν «οίκο αξιολόγησης, ο οποίος θα αρχίσει το έργο του με την αξιολόγηση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων», σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με την οποία η «Γκάζπρομ» θα προμηθεύει φυσικό αέριο τη μεγάλη κινεζική αγορά, σηματοδότησε την ισχυροποίηση της διμερούς συνεργασίας, σε μια περίοδο που πληθαίνουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης. Τα σχέδια «παράκαμψης» του δολαρίου προχωρούν, σε μια περίοδο που πληθαίνουν τα «σενάρια» διεθνώς για αναβάθμιση της χρήσης του γουάν ως διεθνούς νομίσματος.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δηλώσεις στήριξης της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης

ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η μία μετά την άλλη χώρα παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ και τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Ετσι, μετά την απόφαση των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, να ανακοινώσουν πως θα στηρίξουν και θα συνεργαστούν με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, χτες η ΕΕ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση και την προθυμία τους να συνεργαστούν μαζί της.

Η ΕΕ, μάλιστα, χαιρέτισε τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό στάδιο στη διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης» και ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η Μόσχα «θα συνεργαστεί ενεργά για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών ρωσοπαλαιστινιακών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα». Ανακοινώθηκε, επίσης, η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούτ Αμπάς, εντός του μηνός στη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στη Ρωσία.

Οι αντιδράσεις αυτές έκαναν τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ρον Ντέρμερ, να εκφράσει «βαθιά απογοήτευση», ιδιαίτερα μετά την απόρριψη των ισραηλινών εκκλήσεων για μποϊκοτάζ της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας από την κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «η Χαμάς δεν έχει αλλάξει και παραμένει προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ».

Στο Ισραήλ πολλοί υπουργοί επέκριναν έντονα την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να «εργαστεί» με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν να δηλώνει:«Δυστυχώς η αμερικανική αφέλεια έσπασε όλα τα ρεκόρ. Κάθε συνεργασία με τη Χαμάς, που σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, είναι απαράδεκτη». Ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση «τρομοκρατική και παράνομη», απαιτώντας ως αντίποινα την προσάρτηση του Γκους Ετζιόν, ενός τομέα εβραϊκών εποικισμών κοντά στη Βηθλεέμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ