Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δηλώσεις στήριξης της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης

ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η μία μετά την άλλη χώρα παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ και τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Ετσι, μετά την απόφαση των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, να ανακοινώσουν πως θα στηρίξουν και θα συνεργαστούν με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, χτες η ΕΕ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση και την προθυμία τους να συνεργαστούν μαζί της.

Η ΕΕ, μάλιστα, χαιρέτισε τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό στάδιο στη διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης» και ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η Μόσχα «θα συνεργαστεί ενεργά για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών ρωσοπαλαιστινιακών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα». Ανακοινώθηκε, επίσης, η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούτ Αμπάς, εντός του μηνός στη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στη Ρωσία.

Οι αντιδράσεις αυτές έκαναν τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ρον Ντέρμερ, να εκφράσει «βαθιά απογοήτευση», ιδιαίτερα μετά την απόρριψη των ισραηλινών εκκλήσεων για μποϊκοτάζ της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας από την κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «η Χαμάς δεν έχει αλλάξει και παραμένει προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ».

Στο Ισραήλ πολλοί υπουργοί επέκριναν έντονα την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να «εργαστεί» με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν να δηλώνει:«Δυστυχώς η αμερικανική αφέλεια έσπασε όλα τα ρεκόρ. Κάθε συνεργασία με τη Χαμάς, που σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, είναι απαράδεκτη». Ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση «τρομοκρατική και παράνομη», απαιτώντας ως αντίποινα την προσάρτηση του Γκους Ετζιόν, ενός τομέα εβραϊκών εποικισμών κοντά στη Βηθλεέμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ