ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπνέει τους λαούς, διδάσκει πίστη στη δύναμή τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 69 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 69 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών:

«Τιμάμε τα 69 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, απ' τη μέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Αξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Εμπνεόμαστε απ' την πρωτοπόρα δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Εμπνεόμαστε και είμαστε περήφανοι για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, που είχαν ψυχή, αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι τη Γερμανία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη.

Παράλληλα, οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α' Παγκοσμίου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης, ο Κόκκινος Στρατός, ανέτρεψαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κορυφαία ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα και έξω από το σοβιετικό έδαφος, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Για να υπερασπίσουν αυτήν την εξουσία πάλευαν με τόσο σθένος οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, υπερνικώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των ναζιστών, αλλά και την υπονόμευση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που καθυστερούσαν να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να "ξαναγραφτεί", ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η ΕΕ που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως "Ημέρα της Ευρώπης", ενώ την ίδια στιγμή με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Σε μια σειρά χώρες απαγορεύονται τα ΚΚ, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές - ναζιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα απ' τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε, και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη των γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.

Η πείρα των εθνικοαπελευθερωτικών - αντιφασιστικών κινημάτων, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη χώρα μας, επιβεβαιώνει πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό, να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να τον τσακίσει.

Εξήντα εννιά χρόνια μετά απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, γίνονται ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Επομένως, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου, με εμπλοκή και της Ελλάδας.

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος.

Αισθανόμαστε περηφάνια που ακολουθούμε τα βήματα των χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, που λευτέρωσαν την Ελλάδα, που πάλεψαν στις συνοικίες, στα βουνά, στα εργοστάσια, παντού, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συμμάχους τους.

Αταλάντευτα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, για την κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού!».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα το «Στρογγυλό Τραπέζι» για τους κινδύνους του φασισμού

Εισηγητική τοποθέτηση από τον Δ. Κουτσούμπα

Στις 9 Μάη του 1945 η σημαία του Κόκκινου Στρατού υψωνόταν στο Ράιχσταγκ, σημαίνοντας το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τη συντριβή του φασισμού. Ο φασισμός και ο πόλεμος ήρθαν από τα σπλάχνα της βαθιάς εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου, και εξακολουθούν και σήμερα, 69 χρόνια μετά από την Αντιφασιστική Νίκη, να απειλούν τους λαούς.

Σήμερα, Παρασκευή, 9 Μάη 2014, στις 10 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει «Στρογγυλό Τραπέζι», με θέμα «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη», στο οποίο θα μιλήσουν στελέχη των ΚΚ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εμπειρογνώμονες από αυτές τις χώρες, καθώς και από τη Λετονία.

Την εισαγωγική τοποθέτηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακόμη θα παρέμβουν οι: Αντρέι Αντρέεφ, βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Πρισιαζνιούκ, βουλευτής του ΚΚ Ουκρανίας, Ιγκορ Μέλνικοφ, βουλευτής του Κοινοβουλίου της Λετονίας από το «Κέντρο Ομόνοιας», Αλεξέι Κοτσετκόφ, διευθυντής του Ιδρύματος «Λαϊκή Διπλωματία», Στανισλάβ Μπισόκ, Ρώσος συγγραφέας, Γιεβγκένι Κοπάτκο, κοινωνιολόγος από το Κίεβο, Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιατικών Μελετών (Χάγη), Ολεγκ Μπονταρένκο, διευθυντής του Κέντρου Ρωσο-ουκρανικών Ερευνών και του Πρακτορείου Στρατηγικών Επικοινωνιών, Μιχαήλ Ποπόφ, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Ιδρύματος Εργατικής Ακαδημίας, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) στο περιοδικό «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με πρόσκληση.

  • Σήμερα επίσης, στις 9 το πρωί, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα τιμήσει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα (Συγγρού και Φιλαρέτου).
  • Για να τιμήσουν την 69η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ καταθέτουν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σήμερα, στις 11 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στις 9 Μάη 1945, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή 9 Μάη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Στις 12 το μεσημέρι, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της Χούντας.

Την Κυριακή στη Νικόπολη

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του 1945, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 11 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νικόπολης. Θα μιλήσουν η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Βούρτσας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί καλλιτεχνικά από την Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσουν ρωσικά και τραγούδια της Αντίστασης.

ΙΚΑΡΙΑ
Εκδήλωση για την 9η Μάη

Η ΚΟΒ Ραχών και Αγίου Πολυκάρπου Ικαρίας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χριστού Ραχών εκδήλωση για τα 69 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. θα προβληθεί η ταινία «Η μάχη του Στάλινγκραντ, Β' μέρος: Η νίκη».

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ - «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Ανακοίνωση - κάλεσμα για φιλοξενία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή» («ΣτΑ») και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ενημερώνουν τους συντρόφους - συναγωνιστές και φίλους τους σ' ολόκληρη τη χώρα, για τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις φιλοξενίας στο ίδρυμα «ΣτΑ».

Το «Σπίτι» άρχισε να λειτουργεί το 2008, με δυναμικότητα 26 κλινών, σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια. Σήμερα, διανύει τον έβδομο χρόνο προσφοράς του. Ολο αυτό το διάστημα, πολλές δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες απ' όλη τη χώρα συγκέντρωσαν την αμέριστη φροντίδα του ιδρύματος στο πρόσωπό τους.

Με βάση τον ιδρυτικό σκοπό και τον κανονισμό λειτουργίας του, το ίδρυμα «ΣτΑ» «παρέχει σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού, καθώς και των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος γενικότερα, φροντίδα, φιλοξενία». Με αξιοπρεπή διαμονή, υγιεινή και σωστή διατροφή, τακτική ιατρική παρακολούθηση και εφόσον χρειαστεί μεριμνά για εισαγωγή σε ενδεδειγμένο νοσηλευτήριο. Φροντίζει για την ψυχολογική στήριξη με ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούν τακτική επαφή με τους συγγενείς και φίλους τους κι αν το ζητήσουν, με έγκριση του ΔΣ, μπορούν να απουσιάσουν για ένα χρονικό διάστημα.

Για την είσοδο και παραμονή στο ίδρυμα, απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το ΔΣ του ιδρύματος, καθώς και συμφωνία τήρησης του κανονισμού λειτουργίας του. Βασική προϋπόθεση εισόδου του ενδιαφερόμενου είναι η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησής του (κινητικότητα κ.ά.), με την έννοια ότι το ίδρυμα δεν είναι νοσοκομείο, καθώς και η οικονομική συνδρομή του, με βάση τις δυνατότητές του (συντάξεις, άλλα εισοδήματα). Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δε διαθέτει εισοδήματα, το αίτημα εξετάζεται από το ΔΣ κάθε φορά, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητές του.

Με βάση τα παραπάνω και για τον καλύτερο προγραμματισμό της λειτουργίας του «ΣτΑ», καλούνται οι αρμόδιοι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος (Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις), όλοι οι ενδιαφερόμενοι για φιλοξενία στο ίδρυμα να υποβάλουν την αντίστοιχη αίτηση, με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, προς το ΔΣ του ιδρύματος («Σπίτι του Αγωνιστή», Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος, ΤΚ 172 35, τηλ. 210.97.69.036).

Σε κάθε αίτηση θα υπάρχει επικοινωνία και απάντηση από τη Διεύθυνση του ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ