ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Ζωτικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή η εκτροπή του Αχελώου

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα του Αχελώου και της διαχείρισης του νερού προς όφελος του λαού παραχώρησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Η προσήλωση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην ΚΑΠ της ΕΕ, η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης
Η προσήλωση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην ΚΑΠ της ΕΕ, η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης
Την ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου -έργο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία- τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, στη Λάρισα, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που κοροϊδεύουν το θεσσαλικό λαό, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται με λύσσα το έργο.

Ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις και μελέτες που αναφέρουν πως ο υπόγειος υδροφορέας της Θεσσαλίας παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα 550-900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ αρδεύεται μόνο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Και υπογράμμισε: «Ενώ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου μας πιπιλίζουν το μυαλό για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, επιχειρούν παραπέρα μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, δηλαδή μείωση της παραγωγής, μεγάλωμα του ελλείμματος εισαγωγών - εξαγωγών και της διατροφικής εξάρτησης της χώρας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών των κομμάτων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, αφού οι πολιτικές που στηρίζουν, τα ανύπαρκτα έργα για την αποθήκευση νερού, η προσήλωσή τους στην ΚΑΠ και την ΕΕ, η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης.

Τεράστιες ευθύνες για τον Αχελώο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής, για δεκαετίες τώρα. Αρνείται την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα ζητάει να γκρεμιστούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες, όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια».

Υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα του Αχελώου σχετίζεται με την ΚΑΠ της ΕΕ που δεν θέλει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας -γι' αυτό το 30% των συνολικών επιδοτήσεων θα δίνεται για «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή σε όσους αγρότες θα αφήνουν μέρος των εκτάσεων τους ακαλλιέργητες ή θα αναδασώνονται- κάλεσε το λαό της περιοχής, να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα για:

-- Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης του νερού, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας και όχι ως εμπόρευμα.

-- Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.

-- Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, με τη μεταφορά 600 εκατ. m3 νερού/έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων.

-- Ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, των φραγμάτων Αγιονερίου και Ληθαίου, αξιοποίηση του Ενιπέα και αλλού.

-- Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).

-- Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και των βιομηχανικών λυμάτων.

-- Προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

-- Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.

-- Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών στη Θεσσαλία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αλληλεγγύη στις απλήρωτες εργαζόμενες του Κέντρου Γυναικών

Κοινή δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Καρδίτσας, Β. Κρανιά και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, Αστ. Χαλάτση

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι εργαζόμενες του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, οι οποίες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας να πληρωθούν, καθώς διανύουν τον 9ο μήνα απλήρωτες. Με την επίσχεση εργασίας στην οποία είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν οι απλήρωτες εργαζόμενες, σημαντικές δομές του Κέντρου Γυναικών, όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και άλλες δραστηριότητες, δε θα λειτουργούν, με σημαντικές επιπτώσεις για πολλές οικογένειες της Καρδίτσας, με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Βασίλης Κρανιάς, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας και ο Αστέρης Χαλάτσης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνουν: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις απλήρωτες εργαζόμενες του Κέντρου Γυναικών, καλούμε τους γονείς αλλά και τους άλλους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με τις εργαζόμενες στον αγώνα που δίνουν, απαιτώντας άμεσα από τη δημοτική αρχή της Καρδίτσας, (όπως είχε δεσμευτεί), να πληρωθούν οι εργαζόμενες, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του το Κέντρο, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στις γυναίκες της Καρδίτσας».

Προεκλογικές δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας των ΚΟ του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες, πέρα από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, προγραμματίζονται και οι παρακάτω συσκέψεις, περιοδείες:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 6 μ.μ. σε σύσκεψη της ΚΟΒ Λογοτεχνών στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» θα μιλήσουν η Ερη Ρίτσου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και η Βαγγελιώ Σεφέρη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

-- Στις 10.30 π.μ. στους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και στις 2 μ.μ. στους εργαζόμενους στη «First Data», θα μιλήσει ο Κ. Σιέττος, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- Στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα μιλήσει ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- Στις 10 π.μ. στην Εστία του Ναύτη - ΕΛΟΕΝ, θα μιλήσει ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

-- Στις 7.30 π.μ. ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα μιλήσει στους εργαζόμενους στα τρόλεϊ και στις 9.30 π.μ. στους εργαζόμενους στα λεωφορεία στην Πέτρου Ράλλη.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6 μ.μ. στην Αργυρούπολη στο καφενείο «Αγ. Βαρβάρα» (Ελ. Βενιζέλου 11) θα μιλήσει ο Κ. Σιέττος.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 10 π.μ., στον Παλιό σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει ο Γ. Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας. Στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΕΔΟΘ θα μιλήσει σε σύσκεψη με καθηγητές μουσικής.

-- Στις 6 μ.μ., στην αγορά της Φράγκων θα περιοδεύσει ο Γ. Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

-- Στις 12 μ., στα γραφεία του «Μασούτη» θα περιοδεύσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Στην Αν. Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στο Θεολόγο, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Ν. Χρυσάφης, υποψήφιος δήμαρχος Θάσου.

-- Στο ΣΕΤΥ θα περιοδεύσει το πρωί η Αγγέλα Χατζηδημητρίου, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 8 μ.μ. στις Ανω Μαριές, θα μιλήσει ο Ν. Χρυσάφης.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Περιοδεία στη λαϊκή αγορά του Παλαμά, στις 11 π.μ. και ομιλίες το απόγευμα και βράδυ σε Συκιώνα, Ιτέα, Δασοχώρι, Αμπελώνα με τον Α. Πολυγένη, υποψήφιο δήμαρχο Παλαμά Καρδίτσας.

-- Ομιλίες το απόγευμα και το βράδυ σε Ανώι, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, με τον Σωτ. Στουρνάρα, υποψήφιο δήμαρχο Σοφάδων Καρδίτσας.

-- Περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Αγιάς, στις 10 π.μ., με τον Τ. Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

-- Περιοδεία στα συνεργεία αυτοκινήτων της οδού Καρδίτσης, στις 9.30 π.μ., με τον Γ. Καΐκη, υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων.

-- Περιοδεία στους παιδικούς σταθμούς της Λάρισας, στις 8.30 π.μ., στο εργοστάσιο της «Μεταλλεμπορικής», στις 12 το μεσημέρι και στο εργοστάσιο «Σέλτερ», στις 12.30 μ.μ., με την Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Περιοδεία στην αγορά του Τυρνάβου, στις 11 π.μ., με τον Τ. Τσιαπλέ.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Ο Μ. Συντυχάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, θα περιοδεύσει στις 7.30 π.μ. στον ΟΤΕ Θερίσσου. Στις 11 π.μ. στα κτίρια του τμήματος Φυσικής και στην Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στις 6 μ.μ. στις οδούς Παπαναστασίου, Παπα-Πέτρου Γαβαλά και Εθνομαρτύρων.

-- Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Ορφανός θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο της Σητείας. Στις 11.30 π.μ. θα περιοδεύσει στη ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, στη 1 μ.μ. στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Παλαιόκαστρο Λασιθίου.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο εμπορικό κέντρο και στις τράπεζες, με επικεφαλής τον Μ. Μανουσογιάννη, υποψήφιο δήμαρχο Ρεθύμνου. Στις 6.30 μ.μ., ο ίδιος, μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Ν. Μανουσάκη, θα επισκεφθούν τα χωριά Γωνιά, Πρινέ και Καλονύχτης.

Στη Στερεά

Σήμερα, Παρασκευή

-- Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, και ο Μ. Μιχαήλ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα περιοδεύσουν στις 10.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας (Λαμία).

Αύριο, Σάββατο

-- Ο Τ. Χρονάς, υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας, θα περιοδεύσει το πρωί στα χωριά της Λαμίας, Σταυρό, Κωσταλέξι, Φραντζί.

-- Στο χωριό Παύλο, στις 8 μ.μ. θα περιοδεύσουν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Γκικόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Ορχομενού Γ. Σκόπας.

-- Ο Μ. Μιχαήλ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα περιοδεύσει στις 10.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης.

-- Ο Π. Πολίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα περιοδεύσει στις 8 μ.μ. στην Ατταλη και τη Μακρυκάπα Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ