ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015 - 2018»
Αντιλαϊκός μπούσουλας στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ταυτόχρονα η προώθηση των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της καπιταλιστικής οικονομίας, αποτελούν τους άξονες της πολιτικής που έρχεται να υπηρετήσει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το εν λόγω νομοσχέδιο, ανέδειξε το γεγονός ότι «η υπόθεση της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, διευκόλυνσης, δηλαδή, στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου, σημαίνει μηχανισμούς τέτοιους, οι οποίοι αναπαράγουν και θα αναπαράγουν διαρκώς στο επόμενο χρονικό διάστημα τις ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις για όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα θα συμβάλει στο μαζικό, βίαιο εκτοπισμό από την καπιταλιστική αγορά των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και εμπόρων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, προς όφελος της συγκέντρωσης της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια, είτε αυτή έχει να κάνει με τη βιομηχανία, είτε έχει να κάνει με το εμπόριο ή έχει να κάνει με την αγροτική, παραγωγική δραστηριότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος εστίασε την ομιλία του στα παρακάτω:

Πρώτον, η επίκληση του συνθήματος ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να έρθει η ανάπτυξη, είναι ένα σύνθημα το οποίο δεν πρέπει και δεν μπορεί σήμερα να αντανακλά τις όποιες λαϊκές ανάγκες. Αυτό το σύνθημα τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους μονοπωλιακούς, καπιταλιστικούς ομίλους. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι μια ανάπτυξη για το κεφάλαιο και όχι για το λαό και από αυτή την άποψη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, που είχε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να έχει και συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Επιστροφή, δηλαδή, στο παρελθόν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δεύτερον, αυτή η ανάπτυξη θα οδηγήσει σε επιστροφή στους μισθούς στην πρότερη κατάσταση; Μα εδώ δημιουργούνται μια σειρά επενδύσεις, μικρές ακόμη, οι οποίες έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αξιοποιούν το νέο εργασιακό περιβάλλον που υπάρχει, με αποτέλεσμα οι όποιες προσλήψεις γίνονται, τουλάχιστον στον κλάδο του εμπορίου, και όχι μόνο, να είναι εργαζόμενοι με 200 ευρώ καθαρά, 250 ευρώ μεικτά, γιατί υπογράφουν σύμβαση τετράωρης εργασίας, όμως, κανείς από αυτούς δεν δουλεύει 4ωρο.

Τρίτον, θα υπάρξει αντιστροφή της εικόνας η οποία υπάρχει στην Παιδεία και την Υγεία; Θα ξεπεραστούν, δηλαδή, τα τεράστια εμπόδια που έχουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να μπορέσουν να σπουδάσουν ή θα υπάρξει αντίκρισμα του πτυχίου και σύνδεσή του με την αγορά εργασίας;

Τέταρτο στοιχείο όλης αυτής της κατάστασης, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες, είναι ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο μέσα απ' αυτή τη διαδικασία. Μα, εδώ υπάρχει ένα μνημόνιο διαρκείας από πλευράς της ΕΕ.

Φάνηκε η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά τις στρατηγικές επιλογές. Αυτή η συμφωνία στέκεται στο πώς θα γίνει πιο γρήγορα η καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν διαφωνούν. Αρα, έχουμε μια συμφωνία στρατηγικής επιλογής, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να κερδίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικά καπιταλιστική ανάπτυξη και πολύ περισσότερο χωρίς να αμφισβητηθεί ο ευρωμονόδρομος. Βεβαίως, έχουν επιμέρους διαφορές με τις οποίες προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτή τη στρατηγική συμφωνία. Διαφωνίες, δηλαδή, ως προς το ποια επιμέρους συμφέροντα του κεφαλαίου θα στηριχθούν. Η διαπάλη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο βιομηχανικό κεφάλαιο είναι φανερή και από αυτή την άποψη γι' αυτό δεν είναι τυχαία η επιλογή την οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να στηριχθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ακριβώς για να θωρακιστεί το βιομηχανικό και εν γένει το κεφάλαιο το οποίο δραστηριοποιείται σε άλλους τομείς της οικονομίας. Αρα, δηλαδή, το κράτος να δανείζεται όχι για λογαριασμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των τραπεζών δηλαδή, αλλά για λογαριασμό των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και όλων των υπολοίπων. Υπάρχει διαφωνία ως προς τις επιλογές διαχείρισης της φτώχειας. Η κυβέρνηση επιλέγει την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο προέρχεται μέσα από αυτό το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο όπου έχει εφαρμοστεί συμπαρασύρει προς τα κάτω το επίπεδο ζωής συνολικά του λαού, άρα, λοιπόν, διαφωνούν και ως προς το μείγμα διαχείρισης των φαινομένων της φτώχειας.

Η αστική διαχείριση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και τα άλλα αστικά κόμματα αναφέρθηκαν στις γνωστές τους προτάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στη συζήτηση γύρω από το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την καπιταλιστική «ανάπτυξη». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση «έπρεπε να υιοθετήσει τον χρυσό κανόνα, ο οποίος λέει ότι στις κακές εποχές να έχουμε ελλείμματα, στις καλές εποχές να έχουμε πλεονάσματα, αλλά να εξαιρούνται οι επενδυτικές δαπάνες». Στο ίδιο μοτίβο «κατηγόρησε» την κυβέρνηση επειδή «τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι συμβατά με τους ρυθμούς ανάπτυξης» του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Το «Μεσοπρόθεσμο» μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης χτες στην Επιτροπή, μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη.

«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Κυβερνητική προκλητικότητα άνευ ορίων

Με πρόσχημα την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ως στόχο έχει σχεδόν την εκμηδένιση των κρατικών ελέγχων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να τους εξασφαλίζεται όσο γίνεται πιο άμεση κερδοφορία. Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου κατά τη χτεσινή της τοποθέτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», την ίδια στιγμή που κατήγγειλε τις διαδικασίες «εξπρές» με τις οποίες η κυβέρνηση συνόδευσε το παραπάνω νομοσχέδιο με 13 τροπολογίες άλλων υπουργείων, άσχετες με το θέμα.

Οι τροπολογίες αφορούν διατάξεις που παρέχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής, αλλάζουν τη διαχειριστική χρήση του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής, καταργούν ουσιαστικά το καθεστώς συλλογικών συμβάσεων των ναυτεργατών, μειώνουν τα πρόστιμα για την παρασκευή και εμπορία νοθευμένων αλκοολούχων ποτών κ.ά. Χτες το απόγευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, για να περιορίσει κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις, απέσυρε πέντε από τις παραπάνω τροπολογίες, τις πλέον ανώδυνες, όπως είπε η Δ. Μανωλάκου.

«Τελικά για τι να πρωτοσυζητήσουμε», σημείωσε η εισηγητής του ΚΚΕ, «για την αδειοδότηση-αστραπή των επιχειρηματιών, για τις τροπολογίες όπου ξεδιάντροπα δίνετε και τα τελευταία που υπήρχαν στους εφοπλιστές, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις για τους ναυτικούς, με επιβολή της επιχειρηματικής σύμβασης και δρομολόγια του εφοπλιστή στα νησιά, όποτε το αποφασίσει και όταν θέλει με μια απλή δήλωση του»;

«Νύχτα φέρνετε τις τροπολογίες. Δεν έχετε ούτε ιερό, ούτε όσιο προκειμένου να διευκολύνετε και να εξυπηρετήσετε άμεσα γρήγορα, εδώ και τώρα, τις απαιτήσεις για σκληρότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων από την κεφαλαιοκρατία για την αύξηση των κερδών της. Και όσα δεν προλαβαίνετε "τραβάτε" εξουσιοδοτήσεις του κάθε υπουργού για να τα περάσει χωρίς να τα δει κανείς. Ντροπή σας, η αγριότητα της πολιτικής σας δεν έχει τέλος», πρόσθεσε η Δ. Μανωλάκου και κατέθεσε στα πρακτικά τις πρώτες καταγγελίες από τα ναυτικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ και ΠΝΟ, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που χαρακτηρίζουν επαίσχυντη την τροπολογία που αφορά το καθεστώς των ΣΣΕ και απαιτούν την άμεση απόσυρσή της.

Ειδικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι πραγματικά απλουστεύει τους όρους άσκησης επιχειρηματικής δράσης, αφού οι επιχειρηματίες ζητούν «λιγότερο κράτος, δηλαδή όρους που να εξασφαλίζουν σχεδόν μηδενικούς ελέγχους για να κερδοφορούν άμεσα και γρήγορα. Μάλιστα, από ορισμένους επιχειρηματικούς φορείς έχουν κοστολογήσει τις απώλειες που επιφέρει στην κερδοφορία τους η καθυστέρηση μιας μέρας. Δεν κοστολογούν όμως τις απώλειες στην ανθρώπινη υγεία, πρόνοια και άλλες ανάγκες όταν οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες λόγω γραφειοκρατίας ή ακόμα και με απορρίψεις σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, αφού τους περνάνε από 10 κύματα».

Πρόσθεσε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο συρρικνώνονται ακόμη και υποτυπώδεις τυπικοί περιβαλλοντικοί όροι (...) δίνονται άδειες με απλή δήλωση και χωρίς προϋποθέσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δε θα χρειάζονται ούτε κατοπινοί έλεγχοι. «Στα επιχειρηματικά πάρκα, οι επιχειρήσεις δε χρειάζονται ούτε δήλωση ή όταν η επένδυση θα γίνεται με ευθύνη του επενδυτή, ενώ οι όποιοι έλεγχοι των επενδυτών θα ανατίθενται και σε ιδιωτικές εταιρείες, πολλαπλασιάζοντας έτσι την κερδοφορία των ομίλων».

Κατέληξε σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει επί της αρχής και στα άρθρα το νομοσχέδιο «αλλά θα καλέσει και τα λαϊκά στρώματα να το πολεμήσουν, να το γκρεμίσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ζωής τους και των παιδιών τους. Ομως, αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθείτε ταχύτατα δεν αμφισβητείται ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού είναι η Ευρωκοινοτική Πολιτική και γι' αυτό επικεντρώνει την κριτική της όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης και τα προνόμια της πλουτοκρατίας για μεγαλύτερη κερδοφορία αλλά στα διαχειριστικά και στα είδη αδειών που δίνετε και στο επίπεδο των ελέγχων».

Εμπαιγμός με το «κοινωνικό μέρισμα»

Τον εμπαιγμό γύρω από τα ψίχουλα του λεγόμενου «κοινωνού μερίσματος» συνεχίζει η συγκυβέρνηση, ενόψει και των προσεχών εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία «διευρύνονται» τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια κατά 500 ευρώ, καθώς με τα ήδη υπάρχοντα και σε συνδυασμό με τα «αντικειμενικά κριτήρια» της εφορίας έμεναν αδιάθετα ποσά.

Ταυτόχρονα, οι νέοι δικαιούχοι, που θα προκύψουν από τα αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, θα παίρνουν κουτσουρεμένο ακόμη και αυτό το προβλεπόμενο επίδομα. Σε αυτό το πλαίσιο, το κριτήριο για τους άγαμους αυξάνεται από το 6.000 στα 6.500 ευρώ, ενώ ολόκληρο το επίδομα (500 ευρώ) δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εισόδημα μέχρι το ήδη προβλεπόμενο όριο των 6.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν το εισόδημα του έτους 2012 ήταν 6.100 ευρώ, τότε το επίδομα θα πέφτει στα στα 400 ευρώ, δηλαδή θα προσδιορίζεται με αφαίρεση του ποσού των 100 ευρώ, ενώ για ετήσιο εισόδημα στα 6.400 ευρώ, το επίδομα που απομένει διαμορφώνεται μόλις στα 100 ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ