ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για κυρώσεις μετά τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Πιέσεις για άσκηση κυρώσεων σε βάρος και των δύο εμπόλεμων πλευρών στο Νότιο Σουδάν άσκησαν, χτες, δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εποφθαλμιούν τον ορυκτό (και όχι μόνο) πλούτο της νεαρότερης χώρας - μέλους των Ηνωμένων Εθνών...

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα σχετικά με την πρόσφατη σφαγή εκατοντάδων αμάχων από αντικυβερνητικούς ενόπλους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ στην πόλη Μπεντίου. Μπροστά από τα μάτια των 15 πρεσβευτών του Συμβουλίου Ασφαλείας «παρέλασαν» ανατριχιαστικές εικόνες με δεκάδες σορούς αλλά και ακρωτηριασμένα κορμιά τραυματιών σε νοσοκομείο, τζαμί και δρόμους της πόλης Μπεντίου της πετρελαιοφόρας και μεγαλύτερης πολιτείας - που βρίσκεται στο βορρά - Γιούνιτι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις «Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις», Ερβέ Λαντσούς, επανέλαβε τις καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων με ρατσιστικά, φυλετικά κριτήρια καθώς οι δράστες ήταν από τη φυλή των Νούερ (όπου ανήκει ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών δυνάμεων, Ρίεκ Μάτσαρ) και τα περισσότερα θύματα από τη φυλή των Ντίνκα (όπου ανήκει ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ).

Ο Σουηδός αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Νότιο Σουδάν, Μέλκερ Μάμπεκ, εκτίμησε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα επιδεινώνονται και ότι προσδίδεται σε αυτές μία εθνοτική - φυλετική διάσταση από την κλιμάκωση της πόλωσης και των επεισοδίων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες φυλετικές κοινότητες του Νότιου Σουδάν, αυτές των Ντίνκα και των Νούερ. Εξέφρασε μάλιστα το φόβο πως οι «διαφορές» μεταξύ των δύο εθνοτήτων στη χώρα είναι πλέον «πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν, ακόμη και εάν εξευρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, αξιοποίησε επαρκώς τις προ δεκαημέρου αποτρόπαιες σφαγές αμάχων από τους ενόπλους του Ρίεκ Μάτσαρ για να υποστηρίξει πως οι συνθήκες «είναι πλέον ώριμες» για τη συζήτηση περί επιβολής κυρώσεων σε βάρος των δύο εμπόλεμων πλευρών στο Ν. Σουδάν. Παρόμοια θέση εξέφρασε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, που τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων «σε πολιτικούς αυτουργούς και σε όσους στοχοποιούν πολίτες».

Το ίδιο 24ωρο ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος, Σάλβα Κιίρ, προχώρησε σε δύο, κατά τα φαινόμενα, αντιφατικές κινήσεις. Αφενός απέσυρε τις κατηγορίες για προδοσία και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του από τέσσερις κατηγορούμενους - στελέχη της αντιπολίτευσης (δύο πρώην υπουργοί, ο πρώην γενικός γραμματέας του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος - SPLM - Πάγκαν Αμουμ και ένας πρώην πρέσβης). Αφετέρου απέπεμψε δύο ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους που ανήκουν αμφότεροι στη φυλή των Νούερ: Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Τζέιμς Χοθ Μάι, και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού, συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, δεν γνωστοποίησε τους λόγους αποπομπής των παραπάνω αξιωματούχων και της άμεσης αντικατάστασής τους «συμπτωματικά» με στρατιωτικούς από τη φυλή των Νούερ. Περιορίστηκε ωστόσο να πει πως οι θέσεις αυτές δεν είναι ισόβιες και ότι καθορίζονται από τον Πρόεδρο της χώρας. Ο συνταγματάρχης Αγκερ ανέφερε, τέλος, πως οι σφοδρότερες συγκρούσεις το περασμένο 24ωρο εστιάστηκαν στην πόλη Ρενκ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός «έχει τον έλεγχο της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη του 2011 το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε και έγινε και επισήμως ανεξάρτητο από το Σουδάν έπειτα από πολυετή εμφύλιο πόλεμο και με ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων κατά μήκος της κοινής μεθορίου. Στο (βόρειο) Σουδάν υπάρχουν οι περισσότερες υποδομές σε διυλιστήρια, αποθήκες, λιμάνια και πλατφόρμες εξαγωγής πετρελαίου, ενώ στο Νότιο Σουδάν υπάρχουν τα περισσότερα κοιτάσματα και πετρελαιοπηγές που παρήγαν καθημερινά, έως και λίγο πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων, τον περασμένο Δεκέμβρη, εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως...

ΓΑΛΛΙΑ
«Διαφωνίες» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι δε θα ψηφίσουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς δηλώνουν βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PS), επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τη συνταγή που θα διασφαλίσει στα γαλλικά μονοπώλια γρήγορη «έξοδο» από την κρίση. Μάλιστα, εκατό από αυτούς υπογράφουν «μανιφέστο» κατά των μέτρων.

Ωστόσο, ενδεικτικά του αν αυτές οι διαφωνίες εκφράζονται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων είναι τα στοιχεία για τις «εναλλακτικές» προτάσεις που κατατίθενται. Ανάμεσά τους, μία πρόταση για την ...προσωρινή αναβολή της εφαρμογής του «Συμφώνου Ευθύνης» (που περιέχει φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις για τα μονοπώλια) με τους επιχειρηματίες για το 2016. Χαρακτηριστική είναι και η κριτική που κάνουν ορισμένοι βουλευτές στην πρόταση για μείωση των πόρων της τοπικής διοίκησης, διαμαρτυρόμενοι ότι έτσι ίσως «διαλυθούν οι επενδύσεις».

Συνολικά, η διάσταση απόψεων (που δεν εκφράζεται μόνο στο σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας αλλά από πολλά κόμματα εξουσίας και μη) αντανακλά διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της αστικής τάξης, σχετικά με το μείγμα διαχείρισης που απαιτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη σε κάθε χώρα ή με το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα βγει περισσότερο ωφελημένη ή ζημιωμένη από τα σχέδια για την (καπιταλιστική) «ανάπτυξη».

Πάντως, η κριτική που συνεχίζει να εισπράττει ο Φρανσουά Ολάντ από οπαδούς και στελέχη του PS δεν αποκλείεται να εγκυμονεί διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας. Προχτές, ο Γάλλος Πρόεδρος αποδοκιμάστηκε έντονα σε εκδήλωση που πήγε να μιλήσει με την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του σοσιαλιστή Ζαν Ζορέ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται πως βρίσκεται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα το Μαυροβούνιο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, Ουάσινγκτον και Μόσχα, μέσω των πρεσβειών τους, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Οι ΗΠΑ πχ. φέρεται να δίνουν οδηγίες για δήθεν «πάταξη της διαφθοράς» και η Ρωσία να αποδοκιμάζει την απόφαση των αρχών να συμπράξουν με την ΕΕ στο θέμα της ουκρανικής κρίσης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά χτες το πρωί στη νότια Βαγδάτη προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27. Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ παραμένει ασταμάτητο, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης.

ΡΙΑΝΤ.-- Το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τέσσερα νέα θανατηφόρα και 38 καινούρια άλλα κρούσματα κορονοϊών του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου MERS.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς υποσχέθηκε χτες στη Λιβύη «περισσότερη βοήθεια» για την αντιμετώπιση της βίας εξτρεμιστών. Σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη είπε ότι η χώρα (που καταστράφηκε το 2011 από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) δεν μπορεί να επιτύχει πολιτική ή οικονομική σταθερότητα χωρίς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Μίλησε δε για «αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού» χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια πρόκληση πρώτα για τη Λιβύη και μετά για τους διεθνείς εταίρους της χώρας».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα ντερ Λάιεν που συζήτησε με την πολιτική ηγεσία της χώρας τρόπους «βοήθειας» για την αντιμετώπιση των πάνω από 1.000.000 Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Λίβανο. Η Γερμανία συμμετέχει με 195 στρατιώτες στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Θα ερευνηθεί κάθε πιθανό σενάριο, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, σχετικά με το θάνατο του 26χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα, αντικρούοντας προηγούμενη δήλωσή τους ότι σκοτώθηκε όταν έπεσε.

ΑΒΑΝΑ.-- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Κούβας μεταξύ της κολομβιανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας των FARC. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Ιβάν Μάρκες κατήγγειλε παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες τάζουν εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα δώσει πληροφορίες που θα εξυπηρετήσουν τη σύλληψη του επικεφαλής των FARC Τιμολέων Χιμένες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων που έχουν ελεγχθεί στην Κίνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα μολυσμένα εδάφη της χώρας εκτιμάται ότι είναι διπλάσια σε έκταση από την επικράτεια της Γαλλίας. Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», όπου τα κρούσματα της ασθένειας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τον μέσο όρο.

ΠΕΡΘ.-- Δεν έχουν σχέση με το Μπόινγκ 777 που χάθηκε στις 8/3/2014 τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν προχτές σε ακτή της Αουγκούστα στην Αυστραλία, δήλωσαν οι αρχές. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και χτες παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

ΜΑΛΙ
Κινήσεις τακτικής ενώ εξελίσσεται η επέμβαση

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ, Πρόεδρος του δυτικοαφρικανικού Μάλι, που τελεί την τελευταία διετία υπό την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας με πρόσχημα την πάταξη ισλαμιστών εξτρεμιστών, διόρισε χτες τον πρώην πρωθυπουργό Μοντίμπο Κέιτα ως αρμόδιο να διαπραγματευτεί με τους αυτονομιστές ενόπλους του «Απελευθερωτικού Κινήματος» των Τουαρέγκ (ΜNLA) που είχαν καταλάβει το 2012 σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας αυτοανακηρύσσοντάς το «Αζαουάντ».

Η εξέλιξη προκάλεσε «ικανοποίηση» στους αυτονομιστές του MNLA που συνεργάστηκαν σχεδόν αμέσως με τους Γάλλους στρατιώτες στις επιχειρήσεις εκδίωξης των ακραίων ισλαμιστών οργανώσεων - παρακλάδια της Αλ Κάιντα με τους οποίους συνεργάζονταν (έως την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας...).

Στο μεταξύ χτες οι μαλινέζικες αρχές ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμη και σε θανατική ποινή ο στρατηγός Αμάντου Χάγια Σανόγκο, που ηγήθηκε του πραξικοπήματος που έγινε το 2012 μετά την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας της Αζαουάντ» από τους αυτονομιστές του MNLA. Ο στρατηγός Σανόγκο, που συνελήφθη το Νοέμβρη, δεν διώκεται για το πραξικόπημα αλλά για τις δολοφονίες δεκάδων στρατιωτών που εναντιώθηκαν στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης από το στρατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ