ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αρχισε η επίθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης
  • Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ η επιχείρηση κατά των ρωσόφωνων στις ανατολικές περιοχές
  • Η Ρωσία απαντά με γυμνάσια στα σύνορα

Μετά την επίθεση των δυνάμεων που έστειλε η κυβέρνηση του Κιέβου στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
Μετά την επίθεση των δυνάμεων που έστειλε η κυβέρνηση του Κιέβου στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--

Υλοποιώντας τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» της, η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, έστρεψε τα όπλα κατά των ρωσόφωνων που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες, τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στην Ανατολική Ουκρανία αντιδρώντας στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν χούντα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου Εσωτερικών, ήδη σε επίθεση ουκρανικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί «τουλάχιστον 5 τρομοκράτες», ωστόσο οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, για 1 έως 7 νεκρούς και από τις δύο πλευρές, του στρατού και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων.

Η επίθεση έγινε τις πρωινές ώρες κοντά στην είσοδο της πόλης Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ, όπου ελαφρά θωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις επέδραμαν κατά οδοφράγματος, που το έκαψαν και ταυτόχρονα άνοιξαν πυρ κατά των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων. Ωστόσο, οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες αναφέρουν ότι σε πολλές περιοχές απλοί κάτοικοι έχουν μπλοκάρει την προέλαση των δυνάμεων του στρατού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επίσης ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, του λιμανιού στη Νοτιοανατολική Ουκρανία με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, το οποίο είχε καταληφθεί από ρωσόφωνους ύστερα από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και στην επιχείρηση τραυματίστηκαν 5 ρωσόφωνοι. «Το δημαρχείο απελευθερώθηκε», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Aβάκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, δεσμευόμενος να δοθεί «σκληρή απάντηση, μέχρις εξοντώσεως, στους τρομοκράτες», ενώ από τη νέα κυβέρνηση διαμηνύονταν ότι έως χτες το βράδυ θα είχαν εκκενωθεί όλα τα κατειλημμένα κτίρια.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης η χτεσινή ανακοίνωση από την πλευρά της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του «Δεξιού Τομέα» και του ηγέτη της και υποψήφιου Προέδρου στις εκλογές της 25ης Μάη, Ντμίτρο Γιάρος, ότι μεταφέρει την έδρα της στην Ανατολική Ουκρανία και την πόλη Ντνεπροπετρόφσκ, ενώ διαρρέουν ότι έχουν έτοιμους 800 τραμπούκους σε τάγματα εφόδου που συγκροτούν προκειμένου να ...καθαρίσουν την περιοχή, μαζί με τον στρατό που στέλνει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Αυστηρή απάντηση της Ρωσίας

Πριν προχωρήσει η επίθεση της κυβέρνησης του Κιέβου κατά των ρωσόφωνων ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει ότι αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν το στρατό εναντίον του πληθυσμού θα υπάρξουν συνέπειες. «Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας, θα πρόκειται για μία επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για εκείνους που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε.

Ακόμη, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλλουν.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση απαιτεί να πραγματοποιηθούν γυμνάσια ετοιμότητας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της κυβέρνησης του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία σημείωσε ότι «αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών», και εξήγησε ότι είναι άνιση η μάχη ανάμεσα σε χιλιάδες καλά εξοπλισμένους στρατιώτες και τους πολιτοφύλακες που έχουν 200 όπλα. Πρόσθεσε επίσης ότι «ούτε οι προγραμματισμένες ασκήσεις από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες οδηγούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης» και υπογράμμισε ότι η Ρωσία «είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κιέβου, σε μια ...επικοινωνιακή στην ουσία κίνηση, ζήτησε μέσα σε 48 ώρες να δοθούν εξηγήσεις από τη Ρωσία γιατί γίνονται τα γυμνάσια αυτά.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη νομιμότητα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στις 25 Μάη, ενώ οι ρωσόφωνοι έχουν ανακοινώσει δημοψηφίσματα για τις 11 Μάη, όπου θα ζητούν ή τη διευρυμένη αυτονομία και επομένως την ομοσπονδιοποίηση της χώρας ή την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

Απειλές από τον Ομπάμα

Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, δήλωσε χτες, από το Τόκιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

«Καταλαβαίνω ότι πρόσθετες κυρώσεις μπορεί να μην αλλάξουν τους υπολογισμούς του κ. Πούτιν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «το πόσο θα επηρεαστούν αυτοί οι υπολογισμοί δεν εξαρτάται μόνο από το αν εμείς θα αποφασίσουμε πρόσθετες κυρώσεις αλλά και από τη συνεργασία των άλλων χωρών».

Αποδίδοντας στη Ρωσία την παραβίαση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 17/4 στη Γενεύη, ο Ομπάμα τόνισε ότι «υπήρχε η δυνατότητα η Ρωσία να πάρει το σοφότερο δρόμο... Μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε δει να τηρούν το πνεύμα ή το γράμμα της συμφωνίας».

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αύριο ή τις επόμενες μέρες η Ρωσία να πάρει διαφορετικό δρόμο. Αν νομίζω ότι θα το κάνει; Μέχρι τώρα τα στοιχεία δε με κάνουν να είμαι αισιόδοξος».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει ότι «υπάρχουν μερικά πράγματα που οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν μόνες αλλά τελικά πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια, κοινή προσπάθεια». «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ο στόχος μας ήταν να αλλάξουμε τους υπολογισμούς του κ. Πούτιν, ότι προτίμησή μας είναι να υπάρξει διπλωματική λύση, ότι οι κυρώσεις πλήττουν τη Ρωσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αλλά είναι διασπαστικές για την παγκόσμια οικονομία».

Στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης από την ΕΕ

Τη στήριξη της ΕΕ στο αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού επιβεβαίωσε η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, Μάικλ Μαν, που σημείωσε:

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στο να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Ολοι όσοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Γενεύης «θα πρέπει να κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε. «Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

«Ολες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στη βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους», ζήτησε παράλληλα η Αστον σε ανακοίνωσή της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ματοκυλιέται ο λαός στο βωμό των συμφερόντων ΕΕ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση στις πόλεις Ντόνετσκ, Μαριούπολη και Σλαβιάνσκ, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση των εθνικιστικών - φασιστικών δυνάμεων της Ουκρανίας, έχοντας την προκλητική στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οδηγώντας σε νέο μακελειό με νεκρούς στην Ουκρανία.

Ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να ματοκυλιέται στο βωμό των συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, για το ποια μονοπώλια θα καρπωθούν τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της. Αποδεικνύεται και με αυτές τις εξελίξεις, ότι μονόδρομος και για τον ουκρανικό λαό είναι η οργάνωση της πάλης του, να απαγκιστρωθεί από τα νύχια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ