ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια

MotionTeam

Τον εμπαιγμό γύρω από το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» σε κατηγορίες δικαιούχων φτωχών λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζει η συγκυβέρνηση, ενώ από τις υπάρχουσες ενδείξεις διαφαίνεται το ενδεχόμενο να μην καλυφτεί ούτε καν το προς διάθεση ποσό συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Εκτός ενίσχυσης βγαίνουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά το γεγονός ότι εξαναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που προβλέπονται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή μετά από τις 30 Ιούνη, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει απομείνει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από τα 450 εκατ. ευρώ, θα επανακριθούν οι αιτήσεις που θα έχουν απορριφθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, προφανώς και ενόψει των εκλογών του Μάη, θα εξεταστεί η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου μέχρι 500 ευρώ, έτσι ώστε να διανεμηθεί το συνολικά προβλεπόμενο ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί πάνω από 345.000 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί μόλις 85.000 (ποσοστό 24,6%), με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, 130.000 αιτήσεις απορρίφτηκαν και οι 130.000 εκκρεμούν για έλεγχο.

Για τους ανέργους σε προγράμματα

Συστάσεις να μην υποβάλουν ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις όσοι άνεργοι το 2013 έλαβαν μέρος σε επιδοτούμενα σεμινάρια και εισέπραξαν κάποια μικροποσά, καθώς επίσης και όσοι φορολογούμενοι εμφανίζονται μόνο με μικροποσά εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, το ζήτημα που έχει προκύψει θα λυθεί μέσω τροπολογίας που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν ταξινομηθεί από την Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ μετά από τη νομοθετική ρύθμιση θα φορολογηθούν με βάση το καθεστώς που διέπει τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εννοείται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ όλα τα «τεκμαρτά εισοδήματα» που υπολογίζει η Εφορία. Το «τεκμήριο διαβίωσης» διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.000 ευρώ για το νοικοκυριό. Πρόσθετα τεκμήρια που ξεκινούν στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο προβλέπονται για τη λαϊκή κατοικία. Το τεκμήριο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι 1.200 κ.ε. διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά. Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ποσά αθροίζονται, ενώ ο φόρος εισοδήματος όπως και το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης υπολογίζονται πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό.

ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Ζητούν να εισάγουν ρεύμα για λογαριασμό τους

«Ελεύθερες» εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, δίχως τη διαμεσολάβηση της ΔΕΗ, επιθυμούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, όπως καταγράφεται σε επιστολή της «Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» (ΕΒΙΚΕΝ) προς τη διοίκηση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» (ΡΑΕ). Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να καταργηθεί το «μονοπώλιο» της ΔΕΗ στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως υποστηρίζει, η σημερινή λειτουργία της αγοράς επιβαρύνει το τελικό κόστος προμήθειας έως και 60% εξαιτίας χρεώσεων όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης φυσικού αερίου, το ελάχιστο έσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.

Τα όσα επικαλείται η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της περί «στρεβλώσεων του υγιούς ανταγωνισμού» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ουσία αποτελούν μία ακόμη έκφραση των αξιώσεών της να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά φορτώνονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά τις ενδοαστικές κόντρες, ότι το σχετικό αίτημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από την κυβέρνηση σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση του τιμήματος με τους υποψήφιους «επενδυτές»...

Ο Δήμος Πετρούπολης τιμά τον Νίκο Παξιμαδά

Ο Δήμος Πετρούπολης, την Κυριακή 27/4, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας & Ρήγα Φεραίου, διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει τον επί τριάντα χρόνια αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Νίκο Παξιμαδά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καπιταλιστική βαρβαρότητα...

Η Νότια Κορέα προβάλλεται από τους αστούς δημοσιολόγους σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης, «ασιατική τίγρης» καπιταλιστικής ευημερίας. Η Ν. Κορέα, με ετήσιο ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης 3,7% το 2013, κατέχει την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ναυπήγησης νεότευκτων, μετασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων και ο Κορεατικός Νηογνώμονας εκδίδει χιλιάδες πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ευθέως ανάλογοι με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη δυστυχία, τη φτώχεια και τα βάσανα του εργαζόμενου λαού.

Τα διεθνή και ντόπια ειδησεογραφικά πρακτορεία με συνεχείς ανταποκρίσεις από τις 16 Απρίλη μεταδίδουν τραγικές εικόνες από το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» και τις σορούς των επιβατών - μεταξύ των οποίων 350 μαθητές - που μεταφέρονται στο λιμάνι Τζίντο της Ν. Κορέας. Το Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» κατασκευάστηκε το 1994 στην Ιαπωνία και μετασκευάστηκε το 2012, έχοντας την έγκριση του Κορεατικού Νηογνώμονα, στον οποίο ήταν καταταγμένο το πλοίο. Οι μετατροπές του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» το 2012 αφορούσαν την προσθήκη καμπινών επιβατών στο 3ο, 4ο και 5ο κατάστρωμα, που σήμαινε αύξηση της χωρητικότητας σε επιβάτες κατά 181 και αύξηση του βάρους του πλοίου κατά 239 τόνους, για την αύξηση της κερδοφορίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η μετασκευή ήταν η βασική αιτία για το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL», γιατί «η προσθήκη των καμπινών μετέφερε το κέντρο βάρους του πλοίου κατά 51 εκατοστά υψηλότερα», με αποτέλεσμα το δυστύχημα να προκληθεί από «δυνάμεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλοίου».

Το τραγικό ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των εφοπλιστικών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πολύνεκρα τραγικά ναυάγια επιβατηγών πλοίων όπως: Το «Ηράκλειο» το 1966 με θύματα 200 επιβάτες, το «Εσθονία» το 1994 με 852 επιβάτες, το «Εξπρές Σαμίνα» με 81 άτομα, το «Al - Salam Boccaccio 98» με θύματα περίπου 1.000 άτομα... Αποκαλύπτοντας ότι μοναδικό και αποκλειστικό κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό είναι το κέρδος και σ' αυτό υποτάσσονται τα πάντα. Η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας δεν έχει την παραμικρή αξία.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται τα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του καπιταλιστικού μονόδρομου. Αυτή την ανάπτυξη διαφημίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα που δίνουν όρκους πίστης στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όποια μορφή και ονόματα κι αν παίρνουν, «Ποτάμι», «Ελιά», ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες», ή, τα μαντρόσκυλα της πλουτοκρατίας, η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Ανάπτυξη με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει, όσο τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία, όσο η παραγωγή κινείται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να αποκτήσει η ανθρώπινη ζωή αξία και νόημα, για να λειτουργεί η κοινωνία με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης παντού, ενίσχυση - στη χώρα μας - του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και του ανήκει.


Τ. Γ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Η ΚΟ Καλλιθέας Νοτίου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες στο σοσιαλισμό», το Σάββατο 26/4, στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς θα παρουσιάσει την παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων.

ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Ενέργεια

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Ενεργειακά αποθέματα, δρόμοι και αγωγοί, ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, ποιος θα ωφεληθεί τελικά;», οργανώνει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

ΚΚΕ
Δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα κριτήρια της κυβέρνησης σχετικά με τους δικαιούχους του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» σημειώνει:

«Η κυβέρνηση με τα κριτήρια που θέτει για το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα", που προήλθε από την αφαίμαξη του λαού, αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι στην πραγματικότητα ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις που αποδέχονται το μονόδρομο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να ανακουφίσουν πραγματικά τα λαϊκά στρώματα».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ